Foto: Shutterstock

Jablka, skořice a čokoláda: Horké dezerty, které si zamilujete

Zahřejte se sladkou tečkou! Patříte mezi milovníky čokolády? Dopřejte si sametově lahodný čokoládový fondant. Nebo vyzkoušejte dokonalé spojení jablek a skořice v lívancovém těstě.

 

Jablečné skořicové kroužky

Budete potřebovat:

  • 2 velká jablka
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
  • mletou skořici

Postup:

Od žloutku oddělte bílek a z bílku vyšlehejte sníh. Žloutek s cukrem rozmíchejte v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva zamíchejte po troškách do mléka se žloutkem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílku. Těsto by mělo mít hustší konzistenci než palačinkové.

Jablka oloupejte, s pomocí vykrajovátka jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na tenčí plátky.

V pánvi rozehřejte olej. Jablkové kroužky namáčejte do těsta a smažte do zlatova. Ještě horké je posypte směsí moučkového cukru a mleté skořice.

 

Foto: Shutterstock

Sametový čokoládový fondant

Budete potřebovat:

  • 125 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • sůl
  • 4 větší vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 65 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • máslo na vymazání

Postup:

Formičky na muffiny vymažte máslem a po obvodu vyložte pečicím papírem tak, aby je mírně přesahoval. Vyskládejte je na plech vystlaný pečicím papírem.

Do misky umístěné v horké vodní lázni nasekejte čokoládu a máslo, zlehka osolte a rozehřejte. V jiné míse prošlehejte vidličkou vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte.

Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte na 2 hodiny do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve na zkoušku upečte jeden fondán, abyste správně odhadli dobu pečení a vnitřek koláčku zůstal opravdu tekutý.

Pečte jej 9–10 minut, vytáhněte z trouby a rozřízněte. Pokud je vnitřek tekutý, ale vnější strana je upečená, můžete stejně dlouho při dané teplotě upéct i zbytek fondánů.

 


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Papírové misky na šperky

Papírové misky na šperky

Ze starých novin lze snadno vytvořit lehounké misky, které můžete využít jako praktickou dekoraci. Jak si je na závěr vyzdobíte, je čistě na vaší fantazii.

Celý článek

Nápady na DIY úložná řešení

Nápady na DIY úložná řešení

V každé domácnosti se potýkáme s výzvou, jak efektivně uskladnit naše věci. Máme pro vás inspiraci, jak vytvořit úložná řešení, která nejen udrží vaši domácnost v pořádku, ale navíc je pořídíte levně a chytře.

Celý článek

Čemeřice kvetou i v zimě

Čemeřice kvetou i v zimě

Chcete-li obdivovat rozkvetlou zahradu i v zimě, vysaďte na záhony čemeřice. Stačí, když se teploty dostanou nad nulu – poupata se rozvinou i na sněhu. Pokud se mráz vrátí, jednoduše se zavřou, aby s lepším počasím zase vykvetla.

Celý článek