Foto: Shutterstock

Báječné nepečené dobroty

Nebaví vás pečení, ale rádi si pochutnáte na vánočním cukroví? Udělejte si nepečené sladké dobroty. Budete je mít za chvíli hotové a s výrobou vám mohou pomoct i děti!

Lahodné řezy Nanaimo

Budete potřebovat:

  • 120 g másla
  • 50 g cukru
  • 5 lžic holandského kakaa
  • špetku soli
  • 1 velké vejce
  • 180 g rozdrcených máslových sušenek
  • 50 g jemně nasekaných pekanových ořechů
  • 85 g strouhaného kokosu

Na náplň:

  • 120 g másla
  • 3 lžíce pudinkového prášku
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 375 g moučkového cukru
  • 3 lžíce smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 170 g kvalitní čokolády
  • 3 lžíce smetany ke šlehání

Postup:

Formu velkou 23 x 23 cm vyložte pečicím papírem. Máslo rozpusťte ve vodní lázni. Zašlehejte do něj cukr, kakao a sůl. Sundejte z ohně a pomalu zašlehejte vejce. Vraťte na oheň a šlehejte ještě 1–2 minuty, dokud nebude směs hladká. Přidejte rozdrcené sušenky, strouhaný kokos a nasekané ořechy. Míchejte, dokud se směs dobře nespojí. Pak ji rovnoměrně namačkejte na dno formy a dejte do lednice vychladit.

Ve velké míse prošlehejte máslo, pudinkový prášek a vanilkovou esenci. Vmíchejte moučkový cukr a smetanu. Pak náplň rozetřete na vychlazený sušenkový základ. Dejte na 10-15 minut do mrazáku, aby ztuhla před nanesením poslední vrstvy.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozmíchejte se smetanou. Nalijte ji na studený máslový krém a rozetřete po pomocí stěrky. Vložte do lednice a nechte vychladit. Pak dezert nakrájejte na čtverečky.

 

Foto: Shutterstock

Vosí hnízda

Budete potřebovat:

  • 160 g dětských piškotů + na dno
  • 150 g práškového cukru
  • 90 g másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka

Na krém:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 žloutek
  • rum podle chuti

Postup:

Dětské piškoty umelte nebo rozválejte na vále. Smíchejte je s ostatními surovinami a dejte vychladit do lednice.

Ze studeného těsta dělejte kuličky, obalte je v práškovém cukru a vtlačte do formy. Prstem udělejte důlek, naplňte ho krémem připraveným z másla, cukru, žloutku a trošky rumu a přitiskněte na dno kulatý piškot. Potom vosí hnízdo z formičky vyklepněte.

Tip: Cukroví můžete také naplnit vaječným koňakem a špičku namočit do čokoládové polevy

 

Foto: Shutterstock

Rumové kuličky

Budete potřebovat:

  • 400 g dětských piškotů
  • 120 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 50 g holandského kakaa
  • 80 ml rumu
  • kokos nebo kakao na obalení

Máslo utřete s cukrem. Piškoty rozemelte nebo rozdrťte s pomocí válečku, polijte je rumem a smíchejte s ořechy a kakaem. Přidejte máslo s cukrem a vypracujte těsto. Pokud se bude těsto drobit, přidejte rum nebo máslo. Pokud bude příliš řídké, přidejte piškoty.

Nechte těsto asi hodinu odležet v lednici. Pak z těsta vytvářejte kuličky a obalujte je v kokosu nebo kakau.

Tip: Do středu kuličky můžete zabalit višeň naloženou v rumu nebo do těsta přidat trochu ovocného sirupu.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek