Tradiční cukroví

Chtěli byste ochutnat cukroví, které pekly naše prababičky? Není problém – napečte si ho podle jejich receptů! Zalistovali jsme starými kuchařkami a vybrali několik lákavých kousků.

Vykrajované cukrovinky

  • 300 g mouky
  • 10 g másla
  • 10 g sádla
  • 10 g cukru
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z poloviny citronu
  • na špičku nože směsi tlučeného koření: hřebíček, skořice a nové koření
  • rozšlehané vejce na pomazání
  • sekané mandle na posypání
  • tuk na vymazání plechu
  • moučkový cukr na posypání

Z mouky, másla, sádla, cukru, vejce, koření a citronové šťávy a kůry vypracujte hladké těsto a dejte ho na hodinu do chladu odpočinout. Potom z něj vyválejte placku silnou asi půl centimetru a formičkami vykrajujte různé tvary. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými mandlemi. Pečte na vymazaném plechu, upečené pocukrujte moučkovým cukrem.

 

Cukrové koláčky

  • 280 g másla
  • 3 žloutky
  • 180 g cukru
  • šťáva a kůra z poloviny citronu
  • 400 g hladké mouky
  • rozšlehané vejce na pomazání
  • sekané mandle na posypání
  • džem na plnění
  • moučkový cukr na posypání

Máslo utřete do pěny, za stálého míchání přidejte žloutky, citronovou šťávu a kůru a nakonec mouku. Z těsta dělejte kuličky, rozmáčkněte je na koláček a uprostřed udělejte důlek. Pomažte je rozšlehaným vejcem, okraje posypte sekanými mandlemi a pečte v mírně vyhřáté troubě. Po upečení naplňte džemem a posypte moučkovým cukrem.

 

Čokoládové rohlíčky

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g chladného másla
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 3 tabulky čokolády
  • rozšlehané vejce na potření
  • sekané mandle na posypání

Čokoládu nastrouhejte. Z mouky, másla, cukru, žloutku a nastrouhané čokolády vypracujte na vále hladké těsto. Dejte ho aspoň na hodinu do chladu odpočinout. Pak z něj vyválejte asi 1 cm silný váleček, ukrajujte asi 6 cm dlouhé kousky a tvarujte rohlíčky. Potřete rozšlehaným vejcem, posypejte sekanými mandlemi a pečte v mírně vyhřáté troubě.

 

Oříškové rohlíčky

  • 140 g oříšků,
  • 140 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 2 bílky

Neloupané strouhané oříšky, moučkový cukr, citronovou kůru a vanilku dáme na vál, přidáme bílky, vypracujeme v těsto, ze kterého nakrájíme kousky, obalíme v cukru a vtlačujeme do dřevěné formičky. Pak je vyklopíme, složíme na povoskovaný plech a v málo vyhřáté troubě je pečeme do bledě růžova. Také můžeme tyto rohlíčky políti čokoládovou polevou neb jen pocukrovati.

 

Křehké hvězdičky

  • 90 g másla
  • 90 g cukru
  • 90 g mandlí
  • ½ vajíčka
  • 20 g čokolády
  • 1 lžíce medu
  • ¼ kávové lžičky skořice
  • 1 hřebíček
  • na špičku nože muškátového květu
  • z ¼ citronu kůra
  • 170 g hladké mouky
  • 20 g mouky na vál
  • ½ vajíčka na potření
  • 30 g mandlí na ozdobu

V míse umícháme máslo s cukrem a vajíčkem. Pak přidáme med, mleté neloupané mandle, strouhanou čokoládu, tlučenou skořici a hřebíček, muškátový květ a citronovou kůru. Umíchané těsto zahustíme moukou, dáme na vál, vyválíme je na ½ cm silně, vykrájíme hvězdičky a složíme je na dobře povoskovaný plech. Povrchu hvězdičky potřeme vajíčkem, ozdobíme loupanými mandlemi a v prostředně horké troubě upečeme do červena.

 

Linecké koláčky

  • 250 g másla
  • 120 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 4 žloutky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce na potření,
  • 30 g loupaných sekaných mandlí
  • 150 g zavařeniny
  • 10 g cukru s vanilkou

Do umíchaného másla přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru, tlučenou vanilku a dobře umícháme. Potom zamícháme do těsta hladkou mouku a dáme je do studena. Ztuhlé těsto vyválíme na ¼ cm silný plát. Ozdobnou formičkou vykrájíme koláčky, polovinu jich uprostřed ještě jednou menším kulatým neb jiným ozdobným tvořítkem vykrojíme na věnečky, načež obě složíme na suchý plech. Vykrojené věnečky potřeme umíchaným vajíčkem, posypeme je loupanými, sekanými mandlemi a koláčky upečeme v mírnější troubě do růžova. Prochladlé celé koláčky potřeme zavařeninou a na ně položíme posypané věnečky a pocukrujeme.

 

Medvědí tlapičky

  • 120 g hladké mouky
  • 95 g másla
  • 60 g cukru
  • 1 zrnko tlučeného hřebíčku
  • tlučená skořice
  • ze ¾ citronu kůra
  • na špičku nože amonia
  • 45 g, neloupaných mandlí
  • 5 g kakaa

Do prosáté hladké mouky a moučkového cukru dáme na špičku nože amonia (můžete nahradit práškem do pečiva nebo jedlou sodou – poz. red.), citronovou kůru, tlučený hřebíček, skořici, kakao a strouhané neloupané mandle. Pak do toho rozsekáme máslo a vypracujeme těsto, které dáme do studena ztuhnouti. Poté těsto rozkrájíme na stejné díly (18 kusů), každý obalíme lehce moukou, rukou uděláme válečky a vtlačujeme je do suchých plechových formiček, které složíme na plech a tlapičky v nich upečeme do růžova. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.

 

Kokosové koláčky

  • Ze 4 bílků sníh
  • 280 g tlučeného cukru
  • citronová kůra
  • 140 g suchého strouhaného kokosu
  • 20 g strouhané housky
  • papír na kornout

Do tuhého sněhu z bílků zašleháme polovinu tlučeného, prosátého cukru a polovinu lehce zamícháme současně se suchým strouhaným kokosem, citronovou kůrou a strouhanou houskou. Hustou hmotou naplníme kornout s hladkou trubičkou a na povoskovaný plech děláme koláčky. Nejdříve je ve velmi mírné troubě usušíme a pak v teplejší upečeme do růžova.

 

Mandlové pracičky

  • 140 g strouhaných mandlí
  • 140 g cukru
  • 140 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • skořice
  • hřebíček
  • 1 vejce

Vezme se 140 g rozstrouhaných mandlí nebo oříšků, několik hořkých, 140 g cukru, 140 g másla, 140 g mouky, trochu skořice, hřebíčku a jedno menší vejce. Vše se prohněte na těsto, vtlačí do formiček a dá péci.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.