Vánoční mlsání

Vánoční svátky jsou odjakživa dobou, kdy se slavilo a hodovalo. Své místo na svátečním stole mělo vždy i sladké pečivo a cukroví. Vyberte si z receptů prověřených časem.


Jemná vánočka

  • 750 g hrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 3/8 l mléka
  • sůl
  • 150 g másla
  • muškátový oříšek
  • citronová kůra
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • 70 g mandlí
  • 70 g rozinek
  • tuk na vymazání

Droždí utřete se lžící cukru, přidejte vlažné mléko a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte na teplém místě vykynout. Pak do něj přidejte zbytek mouky, máslo utřené s cukrem a žloutky, citronovou kůru, na špičku nože ustrouhaného muškátového oříšku, sůl a vlažným mlékem zadělejte tužší těsto a dobře ho na vále vypracujte. Teprve potom do něj zapracujte nasekané mandle a oprané usušené rozinky. Z vypracovaného těsta udělejte vánočku a dejte ji na ¾ hodiny vykynout. Potom ji potřete rozšlehaným vejcem a pečte v dobře vyhřáté troubě 50 minut.

Tvarohovo-jablečné mušličky

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla
  • 250 až 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • moučkový cukr a skořice na obalení

Jablečná náplň:

  • 300 g strouhaných jablek
  • hrozinky
  • strouhané vlašské ořechy
Tvarohová náplň:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 žloutek
  • vanilkový pudink rozpuštěný v trošce mléka
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr se skořicí nebo vanilkou na obalení

Z tvarohu, másla, mouky a soli vypracujte těsto a nechte asi půl hodiny odležet. Těsto by mělo být krásně vláčné. Vyválejte ho válečkem na plát silný asi 3 mm a vykrajujte kolečka s průměrem asi 6 cm. Připravte si náplň – z nahrubo nastrouhaných jablek vymačkejte přebytečnou šťávu a promíchejte je s hrozinkami a nadrobno nasekanými ořechy.

Tvarohovou náplň připravte tak, že smícháte žloutek s vanilkovým cukrem, tvaroh a pudinkový prášek rozpuštěný v mléce. Vše důkladně umixujte.

Do středu kolečka dejte trochu náplně, přehněte a okraje dobře stlačte. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut dorůžova. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí nebo vanilkou a nechte vychladnout.


Babiččiny perníčky

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 3 žloutky a 1 celé vejce
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžička jedlé sody (10 g)
  • Pokud chcete mít perníčky tmavé, přidejte ještě jednu lžíci kvalitního kakaa.

Nejprve vše sypké promíchejte s moukou a teprve potom přidejte rozehřátý tuk s medem a vejcem. Vypracované těsto nechte zabalené v chladu odležet do druhého dne. Z těsta vyválejte asi 3 mm silný plát a pomocí tvořítek vykrájejte jednotlivé tvary. Pečte zhruba na 170 °C. Pokud by při pečení propadaly uprostřed, je třeba teplotu zvýšit, a pokud by zase pukaly, pečete příliš zostra. Aby byly perníčky lesklé a hladké, potřete je po upečení vajíčkem rozšlehaným s trochou citrónové šťávy.


Vanilkové rohlíčky

  • 240 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 100 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na obalení

Z ingrediencí vypracujte těsto a válejte z něj dlouhé válečky. Ty pak rozkrájejte na kratší kousky a tvarujte je do podoby rohlíčků Nebo můžete těsto vtlačovat do formiček na rohlíčky – budete tak mít jistotu, že budete mít všechny kousky stejně velké a stejně rychle pečené. Pečte při 175 °C dorůžova a pak hned obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.


Výborné linecké

  • 120 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • rybízová zavařenina na slepování
  • moučkový cukr na posypání

Promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Nechte ho aspoň půl hodiny v chladu odležet. Pak jej vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte z něj různé tvary (polovinu s otvorem uprostřed). Pečte při 175 °C dorůžova a pak slepujte rybízovou zavařeninou – tvar s otvorem dejte navrch. Nakonec cukroví posypejte moučkovým cukrem.

Octové cukroví

  • 2 lžičky octa
  • 1 lžíce vlažné vody
  • 280 g másla
  • 2 žloutky
  • 280 g hladké mouka
  • marmeláda nebo povidla na náplň
  • moučkový cukr na obalení

Do mísy na struhadle nastrouhejte máslo nebo tuk na pečení. Přidejte mouku, žloutek, ocet a je-li potřeba, můžete přidat vlažnou vodu. Ručně vypracujte těsto, a nechte ho přes noc uležet v lednici. Druhý den vyválejte z těsta placku o tloušťce asi 2–3 mm. Tvořítkem z placky vykrajujte kolečka, na každé dejte půl lžičky marmelády nebo povidel, přehněte a pevně spojte. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut dozlatova. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

Ořechová kolečka

Na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 120 g mletých ořechů;

na krém:

  • 120 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 140 g cukru moučka;

na ozdobení:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 30 g ztuženého tuku
  • ořechy

Máslo zpracujte s moukou, cukrem a mletými ořechy. Těsto zabalte do fólie a uložte asi na hodinu do chladu. Pak ho vyválejte na plát silný asi 3 mm a vykrajujte z něj kolečka. Upečte je v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova. Změklé máslo smíchejte s cukrem a rumem a vyšlehejte do hladkého krému. Kolečka slepte krémem k sobě, polijte čokoládovou polevou a ozdobte ořechy.


Rumové kuličky

  • 2 lžíce rumu
  • 50 g másla
  • 140 g cukru moučka
  • 6 lžiček kakaa
  • 50 g mletých ořechů
  • kokosová moučka na obalení

Změklé máslo nakrájejte na kousky a dejte do misky nebo na vál. Přisypte cukr, ořechy, kakao a do důlku vlijte rum. Rukama zpracujte těsto a dejte ho do lednice odpočinout. Z mírně ztuhlé hmoty tvarujte menší kuličky a obalujte je v kokosu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek