Vánoční mlsání ve světě

Ochutnejte tradiční vánoční cukroví, bez kterých se neobejdou oslavy ve Francii, Alsasku a Polsku. Třeba se stane i vaším oblíbeným.


Alsaské bredele

Budete potřebovat

  • 2 bílky
  • 270 g cukru moučka
  • 1 a ½ lžíce třešňovice
  • 330 g mletých mandlí
  • ½ lžíce mleté skořice

recept

Z bílků ušlehejte sníh, přidejte cukr moučka a půl lžíce třešňovice. Třetinu z toho dejte stranou na polevu. Ke zbylé hmotě přidejte mandle, skořici a zbylou třešňovici a dobře promíchejte. Na pracovní ploše posypané cukrem moučka rozválejte těsto na výšku 5 mm. Formičkou ve tvaru hvězdičky vytvarujte cukroví a poklaďte je na plech pokrytý pečicím papírem. Vezměte stranou nechanou hmotu na polevu a potřete jí cukroví. Nechte přes noc odpočívat. Následující den pečte v předehřáté troubě na 160° C po dobu asi 10–12 minut.


Francouzské palmiers

Budete potřebovat

  • 75 g jemně posekaných mandlí, ořechů nebo lískových oříšků
  • 2 lžíce jemného krystalového cukru + na posypání
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 225 g lístkového těsta
  • 1 trochu našlehané vejce

recept

Máslem trochu vymažte 2 plechy. V mixéru rozmixujte cukr, skořici a ořechy na jemno. Rozdělte na půl.
Pocukrujte vál a těsto a vyválejte obdélník 50 x 20 cm, asi 3 mm silný. Pomažte těsto lehce vajíčkem a posypte polovinou ořechové směsi.
Složte dlouhé strany těsta do středu tak, aby se stýkaly. Trochu je zmáčkněte válečkem. Pomažte vajíčkem a posypte většinou ořechové směsi. Pak opět složte dlouhé strany do středu, pomažte vajíčkem a posypte zbytkem ořechové směsi. Přeložte těsto podélně v půlce. Hodně ostrým nožem nakrájejte plátky asi 8 mm silné. Položte je řeznou stranou na plechy asi 2,5 cm od sebe. Mírně cípy pootevřete. Nechte v chladu alespoň 15 minut. Předehřejte troubu na 220 °C a pečte asi 4–5 minuty dozlatova na jedné straně, pak je otočte a pečte ještě 4–5 minut na druhé straně. Po upečení nechte vystydnout na drátěné mřížce.


Polské chrusciki

Budete potřebovat:

  • 10 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1–2 lžíce pískového cukru
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry
  • ½ lžičky jablečného octa
  • ½ lžičky pomerančové nebo citronové esence
  • 2 lžičky rumu
  • 1–2 lžíce zakysané smetany
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • tuk na smažení
  • cukr na poprášení

recept

V míse vyšlehejte máslo, vejce, žloutky, oba cukry, špetku soli a citronovou kůru. Když vznikne hustá, světle žlutá pěna, zašlehejte do ní ocet, esenci, rum a smetanu. Nakonec po částech přidávejte mouku a připravte tužší těsto, které rukama důkladně propracujete. Podle potřeby můžete přidat mouku, aby vzniklo pružné těsto, ve kterém se začnou tvořit bubliny.
Těsto rozdělte na poloviny, jednu zabalte do fólie a nechte stranou. Druhou část rozváleje na tenký obdélník. Pomocí rádýlka nakrájejte zhruba 2 cm široké pruhy, asi 8 cm dlouhé. Oba konce diagonálně odkrojte a střed každého pruhu podélně prořízněte, pouze asi 2,5 cm. Tímto otvorem protáhněte jeden konec pruhu.
Chrusciki rozložte na pracovní desku a zakryjte fólií, aby neoschly. Takto pokračujte také s další částí těsta. Ve fritéze nebo kastrolu rozehřejte tuk (asi 190 °C). Postupně vkládejte chrusciki a smažte je z každé strany dorůžova asi 1–2 minuty. Smažené cukroví vyndejte na plech pokrytý papírovými utěrkami, odsajte přebytečný tuk a poprašte moučkovým cukrem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek