Vánoční mlsání ve světě

Ochutnejte tradiční vánoční cukroví, bez kterých se neobejdou oslavy ve Francii, Alsasku a Polsku. Třeba se stane i vaším oblíbeným.


Alsaské bredele

Budete potřebovat

  • 2 bílky
  • 270 g cukru moučka
  • 1 a ½ lžíce třešňovice
  • 330 g mletých mandlí
  • ½ lžíce mleté skořice

recept

Z bílků ušlehejte sníh, přidejte cukr moučka a půl lžíce třešňovice. Třetinu z toho dejte stranou na polevu. Ke zbylé hmotě přidejte mandle, skořici a zbylou třešňovici a dobře promíchejte. Na pracovní ploše posypané cukrem moučka rozválejte těsto na výšku 5 mm. Formičkou ve tvaru hvězdičky vytvarujte cukroví a poklaďte je na plech pokrytý pečicím papírem. Vezměte stranou nechanou hmotu na polevu a potřete jí cukroví. Nechte přes noc odpočívat. Následující den pečte v předehřáté troubě na 160° C po dobu asi 10–12 minut.


Francouzské palmiers

Budete potřebovat

  • 75 g jemně posekaných mandlí, ořechů nebo lískových oříšků
  • 2 lžíce jemného krystalového cukru + na posypání
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 225 g lístkového těsta
  • 1 trochu našlehané vejce

recept

Máslem trochu vymažte 2 plechy. V mixéru rozmixujte cukr, skořici a ořechy na jemno. Rozdělte na půl.
Pocukrujte vál a těsto a vyválejte obdélník 50 x 20 cm, asi 3 mm silný. Pomažte těsto lehce vajíčkem a posypte polovinou ořechové směsi.
Složte dlouhé strany těsta do středu tak, aby se stýkaly. Trochu je zmáčkněte válečkem. Pomažte vajíčkem a posypte většinou ořechové směsi. Pak opět složte dlouhé strany do středu, pomažte vajíčkem a posypte zbytkem ořechové směsi. Přeložte těsto podélně v půlce. Hodně ostrým nožem nakrájejte plátky asi 8 mm silné. Položte je řeznou stranou na plechy asi 2,5 cm od sebe. Mírně cípy pootevřete. Nechte v chladu alespoň 15 minut. Předehřejte troubu na 220 °C a pečte asi 4–5 minuty dozlatova na jedné straně, pak je otočte a pečte ještě 4–5 minut na druhé straně. Po upečení nechte vystydnout na drátěné mřížce.


Polské chrusciki

Budete potřebovat:

  • 10 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 1–2 lžíce pískového cukru
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry
  • ½ lžičky jablečného octa
  • ½ lžičky pomerančové nebo citronové esence
  • 2 lžičky rumu
  • 1–2 lžíce zakysané smetany
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • tuk na smažení
  • cukr na poprášení

recept

V míse vyšlehejte máslo, vejce, žloutky, oba cukry, špetku soli a citronovou kůru. Když vznikne hustá, světle žlutá pěna, zašlehejte do ní ocet, esenci, rum a smetanu. Nakonec po částech přidávejte mouku a připravte tužší těsto, které rukama důkladně propracujete. Podle potřeby můžete přidat mouku, aby vzniklo pružné těsto, ve kterém se začnou tvořit bubliny.
Těsto rozdělte na poloviny, jednu zabalte do fólie a nechte stranou. Druhou část rozváleje na tenký obdélník. Pomocí rádýlka nakrájejte zhruba 2 cm široké pruhy, asi 8 cm dlouhé. Oba konce diagonálně odkrojte a střed každého pruhu podélně prořízněte, pouze asi 2,5 cm. Tímto otvorem protáhněte jeden konec pruhu.
Chrusciki rozložte na pracovní desku a zakryjte fólií, aby neoschly. Takto pokračujte také s další částí těsta. Ve fritéze nebo kastrolu rozehřejte tuk (asi 190 °C). Postupně vkládejte chrusciki a smažte je z každé strany dorůžova asi 1–2 minuty. Smažené cukroví vyndejte na plech pokrytý papírovými utěrkami, odsajte přebytečný tuk a poprašte moučkovým cukrem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek