![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image000-12-740x611.jpg)
Vypěstujte si provensálské koření
Vytrvalé bylinky
Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Nízkým voňavým polštářkům tymiánu se daří na výsluní, hodí se i na skalky a zídky. Časem ale keříky slábnou a odspodu vyholují, podobně jako třeba levandule. Často se však na místě samovolně vysemení a tymián se dobře množí také z řízků. Chuť této bylinky se výborně hodí zvláště k rybám a skopovému, její silný antiseptický účinek se odedávna využívá rovněž v kosmetice a farmacii. Z tymiánu se připravuje i účinný odvar pro odkašlávání a zažívací potíže. Rostlina se uplatní i ve štěrkových záhonech a na extenzivních střešních zahradách.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image007-4-740x740.jpg)
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Je to jedna z mála středomořských bylin, které v našich podmínkách není možné pěstovat celoročně venku. V teplých oblastech Moravy dobře přikrytý mírnou zimou přežije, jinde je však nutné ho přenést dovnitř. Jde o stálezelený keř, který na zimu neopadává. Jeho listy se používají nejen jako koření k masitým jídlům, ale jsou i lékem na depresi a migrénu, léčí i oděrky a ekzémy. Rostlinu je možné množit hřížením, řízkováním i jarním výsevem semen.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image004-9-740x648.jpg)
Dobromysl obecná (Origanum vulgare)
Bez tradičního oregana si italskou pizzu nelze ani představit. Dobromysl je odolná zahradní trvalka, která vytváří bohaté polštáře a na růžové květy na vysokých dřevnatících lodyhách láká hmyz ze širokého okolí. Na stanoviště není nijak náročná, na suchých slunných místech má ale nať intenzivnější chuť. Roste i ve volné přírodě, najdete ji nejčastěji v krasových oblastech na sušších slunných loukách. Rostlina se pěstuje a využívá také jako léčivka, pomáhá proti kašli a při zažívacích potížích. Na zahradě se může pěstovat třeba na okrajích trvalkových záhonů společně s třapatkovkami, které rovněž přitahují hmyz.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image000-12-740x611.jpg)
Pelyněk kozalec, estragon (Artemisia dracunculus)
Pelyňky dodávají jídlům hořkou chuť, která u nás není běžná. V jižních státech ale v souvislosti s horkým počasím pomáhají se stravitelností jídel, povzbuzují chuť k jídlu a některé druhy (pelyněk černobýl) se využívají i k dezinfekci prostor. Estragon je vytrvalý keř s hladkými listy, na místě s dobrými podmínkami k pěstování se šíří podzemními výhonky a může být i invazivní, podobně jako třeba máta. Nejlépe roste ve vlhké propracované půdě, množí se z kořenových oddělků nebo na jaře z řízků.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image005-8-740x545.jpg)
Jednoletké bylinky
Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Stálice italské kuchyně – bazalka – patří k teplomilným jednoletkám. Vysévá se na jaře pod sklo a ven se vysazuje v polovině května. Na trhu jsou desítky odrůd, které se liší nejen barvou listů, ale i obsahem siličných látek. Třebaže se pěstuje jako bylinka do kuchyně, bazalkový olej se používá také v parfumerii, jako lék proti závratím či přírodní insekticid k odhánění hmyzu. Keříky se zaštipují, aby rostliny nevykvetly a zůstaly pěkně košaté. Další možností, jak si zajistit dostatek mladých listů, je průběžný výsev až do poloviny prázdnin.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image001-11-740x494.jpg)
Majoránka zahradní (Origanum hortensis)
V české kuchyni se používá daleko častěji sušená majoránka, ale není důvod nevyzkoušet i čerstvou nať. Zahradní majoránka se stejně jako bazalka pěstuje v teplé a úrodné zahradní půdě. Vysévá se na jaře pod sklo. Mladé droboučké rostlinky se potom přesazují do květináčků a ven se vysazují až v polovině května. Nať určená k sušení se stříhá těsně před rozkvětem, poté je dobré majoránku okopat a pořádně zalít. Polodřevnaté keříky naši zimu nevydrží, je ale možné je přesadit do květináčů a dopěstovat je na okně.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image002-13-740x627.jpg)
Saturejka zahradní (Satureja hortensis)
Může být buď jako jednoletá, nebo vytrvalá bylinka. Jako trvalka se pěstuje odolná saturejka horská (S. montana), která připomíná tymián. Svou silnou chutí nahrazuje saturejka zahradní v pokrmech sůl či pepř, je tedy výbornou volbou pro kořenění dietních pokrmů. Nejčastěji se přidává do masitých jídel, dobře ale chutná i s luštěninami a usnadňuje jejich stravitelnost. Proto se přidává také do žaludečních likérů. Saturejka potřebuje výsluní a roste i na skalnatých chudých místech. Úzké lístky se sklízejí těsně před květem, kdy obsahují nejvíce aromatických látek.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2020/08/Image006-6-740x494.jpg)