foto: Shutterstock

Voňavé vánoční čaje

K vánočním svátkům patří krásné vůně. Kromě čerstvého jehličí bytem voní vanilka, hřebíček, skořice, zázvor a další koření. Ovoňte si s ním třeba lahodný čaj.

Čaj s pomerančem

  • 500 ml vody
  • 5 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • 500 ml černého čaje
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • rum
  • hnědý cukr
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

 

Do kastrůlku vlijte 500 ml vody, přidejte skořici, hřebíčky a badyán, přiveďte k varu a vařte 5 minut na mírném ohni. Pak přilijte uvařený čaj, pomerančový džus a citronovou šťávu a ještě chvíli povařte. Stáhněte z ohně, nechte mírně vychladnout, vyjměte koření, vmíchejte med a rum. Podle chuti doslaďte hnědým cukrem. Podávejte v šálku s půlkolečkem kolečkem citronu a pomeranče.

 


Čaj se skořicí a kardamomem

  • 500 ml vody
  • 5 hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • několik zrnek kardamomu
  • 3 lžíce medu
  • 5–6 lžiček černého čaje
  • 1 l vody na čaj
  • cukr na dochucení

 

Půl litru vody s kořením vařte asi 20 minut pozvolným varem. Odstavte a vmíchejte med. Litr vody uvařte a vsypte do ní černý čaj. Nechte vylouhovat a poté ho přilijte ke kořeněné směsi. Podle chuti doslaďte cukrem a podávejte.

foto: Shutterstock


Jablečný čaj se zázvorem

  • 1 l vody
  • slupky ze 3 jablek
  • kousek čerstvého zázvor
  • 4 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • med
  • citronová šťáva
 

Slupky z omytých jablek vložte do vody, přidejte zázvor a koření a povařte. Uvařený nápoj slijte, ochuťte medem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a podávejte.

foto: Shutterstock


Ovocný čaj s kořením

  • 1 citron
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá skořice
  • cukr (nebo med) podle chuti
  • 6 hřebíčků
  • 2 sáčky ovocného čaje
  • 700 ml vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové šťávy

 

Citron důkladně omyjte, nakrájejte na plátky a ty překrojte na půlkolečka. Společně s cukrem, skořicí, hřebíčky a badyánem je vložte do skleněné konvice. Přidejte sáčky čaje, zalijte 700 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Potom přidejte čerstvou citronovou a pomerančovou šťávu a podávejte.

 


Bílý indický čaj

  • 1 lžíce černý čaj
  • 500 ml vody
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 semínek anýzu
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 semínka kardamomu
  • 500 ml mléka
  • třtinový cukr nebo med

 

Sypaný černý čaj vsypte do vroucí vody, přidejte oloupaný a nahrubo nastrouhaný zázvor s veškerým kořením a nechte asi 10 minut vařit. Poté přilijte mléko a nechte vzkypět. Čaj přeceďte a podle chuti oslaďte třtinovým cukrem nebo medem. Hotový čaj přelijte do hrníčků a ihned podávejte.

foto: Shutterstock


 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek