foto Shutterstock

Bezová limonáda Socată

Socată je tradiční rumunský fermentovaný nápoj připravovaný z květů černého bezu. Nejen, že je velmi chutný, ale je i zdravý a snadno hotový. Tak neváhejte a pusťte se do toho!

Budete potřebovat

  • 10–12 velkých květů černého bezu
  • 4 l vody
  • 500 g medu (nebo cukru)
  • šťávu ze 2 citronů
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • pětilitrovou lahev

 

 

foto Shutterstock

 

1 Bezové květy důkladně operte v čisté vodě. Do velké pětilitrové sklenice nalijte šťávu ze dvou citronů a rozmíchejte ji s medem. Půjde o snadněji, když přilijete trochu horké vody.

 

 

foto Shutterstock

 

2 Vložte do sklenice citron nakrájený na plátky.

 

 

foto Shutterstock

 

3 Přidejte oprané bezové květy a zalijte vše vodou.

 

 

foto Shutterstock

 

4 Promíchejte, zakryjte sklenici utěrkou, upevněte ji gumičkou a nechte nápoj při pokojové teplotě 3–4 dny fermentovat. Každý den ho několikrát promíchejte. Hotovou limonádu sceďte, slijte do lahví a můžete ji konzumovat. Uchovávejte ji v lednici, kde vydrží až 1 týden.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Košíkářka Romana Jablunková: Usiluji o maximální kvalitu

Košíkářka Romana Jablunková: Usiluji o maximální kvalitu

Romana Jablunková se narodila se do košíkářské rodiny. Obec, z níž pochází, je ostatně tímto řemeslem proslulá. Tradice košíkářského řemesla trvá v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku přes dvě stě let. A stále přežívá, i když ho ovládá už jen přibližně desítka košíkářů.

Celý článek

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek