foto Shutterstock

Bezová limonáda Socată

Socată je tradiční rumunský fermentovaný nápoj připravovaný z květů černého bezu. Nejen, že je velmi chutný, ale je i zdravý a snadno hotový. Tak neváhejte a pusťte se do toho!

Budete potřebovat

  • 10–12 velkých květů černého bezu
  • 4 l vody
  • 500 g medu (nebo cukru)
  • šťávu ze 2 citronů
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • pětilitrovou lahev

 

 

foto Shutterstock

 

1 Bezové květy důkladně operte v čisté vodě. Do velké pětilitrové sklenice nalijte šťávu ze dvou citronů a rozmíchejte ji s medem. Půjde o snadněji, když přilijete trochu horké vody.

 

 

foto Shutterstock

 

2 Vložte do sklenice citron nakrájený na plátky.

 

 

foto Shutterstock

 

3 Přidejte oprané bezové květy a zalijte vše vodou.

 

 

foto Shutterstock

 

4 Promíchejte, zakryjte sklenici utěrkou, upevněte ji gumičkou a nechte nápoj při pokojové teplotě 3–4 dny fermentovat. Každý den ho několikrát promíchejte. Hotovou limonádu sceďte, slijte do lahví a můžete ji konzumovat. Uchovávejte ji v lednici, kde vydrží až 1 týden.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek