Příjemně kyselá a neodolatelná

Posilující rebarbora

Rychlý rebarborový koláč

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8

  • 4 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku oleje
  • 2 šálky rebarbory nakrájené na kousky

 

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko.

2 Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem potažený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Francouzský rebarborový koláč

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 8

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 135 g studeného másla
  • 1 pomeranč
  • 1 žloutek
  • 400 g rebarbory
  • 75 g cukru

Na krém:

  • 160 g másla
  • 425 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 2–3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 175 g cukru

 

1 Z hladké mouky, moučkového cukru, studeného másla, 1 lžíce pomerančové šťávy, trochy pomerančové kůry a 1 žloutku vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a nechte v lednici 20 minut vychladit. Pak ho rozválejte a rozložte do koláčové formy.

2 Mezitím očistěte rebarboru a nakrájejte ji na špalíčky. Na krém rozpusťte máslo a smíchejte ho s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink a cukr promíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Vlijte náplň na připravené těsto, rozložte na ni rebarboru, pocukrujte a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborová limonáda

Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 10

  • 700 g rebarbory
  • 1 litr vody
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy

 

1 Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přihoďte rebarboru a hrnec přiklopte pokličkou. Rebarboru nechte vařit cca 15 minut do úplného změknutí. Směs přeceďte přes síto nebo utěrku, přimíchejte med, citronovou šťávu a nechte úplně vychladnout.

2 Skladujte v lednici. Pro přípravu limonády řeďte vodou podle chuti, například v poměru 1:1.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…