foto: Shutterstock

Příjemně kyselá a neodolatelná

Posilující rebarbora

Rychlý rebarborový koláč

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8

  • 4 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku oleje
  • 2 šálky rebarbory nakrájené na kousky

 

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko.

2 Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem potažený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Francouzský rebarborový koláč

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 8

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 135 g studeného másla
  • 1 pomeranč
  • 1 žloutek
  • 400 g rebarbory
  • 75 g cukru

Na krém:

  • 160 g másla
  • 425 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 2–3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 175 g cukru

 

1 Z hladké mouky, moučkového cukru, studeného másla, 1 lžíce pomerančové šťávy, trochy pomerančové kůry a 1 žloutku vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a nechte v lednici 20 minut vychladit. Pak ho rozválejte a rozložte do koláčové formy.

2 Mezitím očistěte rebarboru a nakrájejte ji na špalíčky. Na krém rozpusťte máslo a smíchejte ho s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink a cukr promíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Vlijte náplň na připravené těsto, rozložte na ni rebarboru, pocukrujte a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborová limonáda

Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 10

  • 700 g rebarbory
  • 1 litr vody
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy

 

1 Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přihoďte rebarboru a hrnec přiklopte pokličkou. Rebarboru nechte vařit cca 15 minut do úplného změknutí. Směs přeceďte přes síto nebo utěrku, přimíchejte med, citronovou šťávu a nechte úplně vychladnout.

2 Skladujte v lednici. Pro přípravu limonády řeďte vodou podle chuti, například v poměru 1:1.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek