Provoněný advent

Kořeněná vůně k období zimních svátků patří. Zpříjemněte si chladné dny a dlouhé tmavé večery dobrým voňavým nápojem. Zahřeje vás na těle i na duši…

Babiččin punč

  • 2 citrony
  • 2 pomeranč
  • 3 šálky vody
  • 150 g cukru
  • 200 ml rumu
  • 500 ml bílého vína nebo červeného vína
  • badyán
  • hřebíček
  • celá skořice
  • jahodový kompot

Vymačkejte šťávu z citronů a jednoho pomeranče a s vodou ji nalijte do hrnce. Vmíchejte cukr a přiveďte tekutinu k varu. Přilijte rum a víno a vložte koření. Zahřejte až téměř k bodu varu a nechte koření chvilku louhovat. Mezitím si nahřejte skleničky. Na dno každé dejte pár kousků kompotovaných jahod a zalijte je punčem. Okraj sklenice ozdobte půlkou plátku pomeranče.

 

 

 

Sirup do svařeného vína

  • 500 g krupicového cukru
  • 500 ml vody
  • 3 kousky celé skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1 citron

Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a zahřívejte. Stále míchejte, cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Když karamel dostane barvu medu, opatrně jej zalijte vodou. Jakmile se karamel ve vodě rozpustí, přidejte všechno koření, pomerančovou kůru a rozinky. Z důkladně omytého bio citronu oloupejte kůru a také ji přidejte do hrnce. Vše nechte 5 minut povařit. Pak hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte do druhého dne směs louhovat. Druhý den sirup přeceďte a nalijte do vhodných skleniček. Do skleniček přidejte na ozdobu i trochu koření, rozinek a kůry. Na přípravu svařeného vína ohřejte těsně pod bod varu 200 ml vína a přidejte 1–2 lžíce sirupu.

 

 

 

Pomerančový čaj s rumem

  • 3 lžíce medu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • 1 citron
  • 500 ml černého čaje
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 1 pomeranč
  • hnědý cukr
  • rum podle chuti

Do kastrůlku vlijte med, přidejte skořici, hřebíčky, badyán a zalijte 1,5 šálku vody. Přiveďte k varu, vařte 5 minut na mírném ohni, pak vlijte uvařený čaj, pomerančový džus a citronovou šťávu. Přidejte několik koleček citronu a nakrájený oloupaný pomeranč. Na mírném ohni povařte, doslaďte cukrem a po odstavení z ohně přidejte rum podle své chuti. Před podáváním odstraňte z nápoje koření a kolečka citronu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…