Provoněný advent

Kořeněná vůně k období zimních svátků patří. Zpříjemněte si chladné dny a dlouhé tmavé večery dobrým voňavým nápojem. Zahřeje vás na těle i na duši…

Babiččin punč

  • 2 citrony
  • 2 pomeranč
  • 3 šálky vody
  • 150 g cukru
  • 200 ml rumu
  • 500 ml bílého vína nebo červeného vína
  • badyán
  • hřebíček
  • celá skořice
  • jahodový kompot

Vymačkejte šťávu z citronů a jednoho pomeranče a s vodou ji nalijte do hrnce. Vmíchejte cukr a přiveďte tekutinu k varu. Přilijte rum a víno a vložte koření. Zahřejte až téměř k bodu varu a nechte koření chvilku louhovat. Mezitím si nahřejte skleničky. Na dno každé dejte pár kousků kompotovaných jahod a zalijte je punčem. Okraj sklenice ozdobte půlkou plátku pomeranče.

 

 

 

Sirup do svařeného vína

  • 500 g krupicového cukru
  • 500 ml vody
  • 3 kousky celé skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1 citron

Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a zahřívejte. Stále míchejte, cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Když karamel dostane barvu medu, opatrně jej zalijte vodou. Jakmile se karamel ve vodě rozpustí, přidejte všechno koření, pomerančovou kůru a rozinky. Z důkladně omytého bio citronu oloupejte kůru a také ji přidejte do hrnce. Vše nechte 5 minut povařit. Pak hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte do druhého dne směs louhovat. Druhý den sirup přeceďte a nalijte do vhodných skleniček. Do skleniček přidejte na ozdobu i trochu koření, rozinek a kůry. Na přípravu svařeného vína ohřejte těsně pod bod varu 200 ml vína a přidejte 1–2 lžíce sirupu.

 

 

 

Pomerančový čaj s rumem

  • 3 lžíce medu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • 1 citron
  • 500 ml černého čaje
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 1 pomeranč
  • hnědý cukr
  • rum podle chuti

Do kastrůlku vlijte med, přidejte skořici, hřebíčky, badyán a zalijte 1,5 šálku vody. Přiveďte k varu, vařte 5 minut na mírném ohni, pak vlijte uvařený čaj, pomerančový džus a citronovou šťávu. Přidejte několik koleček citronu a nakrájený oloupaný pomeranč. Na mírném ohni povařte, doslaďte cukrem a po odstavení z ohně přidejte rum podle své chuti. Před podáváním odstraňte z nápoje koření a kolečka citronu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek