Provoněný advent

Kořeněná vůně k období zimních svátků patří. Zpříjemněte si chladné dny a dlouhé tmavé večery dobrým voňavým nápojem. Zahřeje vás na těle i na duši…

Babiččin punč

  • 2 citrony
  • 2 pomeranč
  • 3 šálky vody
  • 150 g cukru
  • 200 ml rumu
  • 500 ml bílého vína nebo červeného vína
  • badyán
  • hřebíček
  • celá skořice
  • jahodový kompot

Vymačkejte šťávu z citronů a jednoho pomeranče a s vodou ji nalijte do hrnce. Vmíchejte cukr a přiveďte tekutinu k varu. Přilijte rum a víno a vložte koření. Zahřejte až téměř k bodu varu a nechte koření chvilku louhovat. Mezitím si nahřejte skleničky. Na dno každé dejte pár kousků kompotovaných jahod a zalijte je punčem. Okraj sklenice ozdobte půlkou plátku pomeranče.

 

 

 

Sirup do svařeného vína

  • 500 g krupicového cukru
  • 500 ml vody
  • 3 kousky celé skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1 citron

Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a zahřívejte. Stále míchejte, cukr se rozpustí a začne karamelizovat. Když karamel dostane barvu medu, opatrně jej zalijte vodou. Jakmile se karamel ve vodě rozpustí, přidejte všechno koření, pomerančovou kůru a rozinky. Z důkladně omytého bio citronu oloupejte kůru a také ji přidejte do hrnce. Vše nechte 5 minut povařit. Pak hrnec odstavte, přiklopte pokličkou a nechte do druhého dne směs louhovat. Druhý den sirup přeceďte a nalijte do vhodných skleniček. Do skleniček přidejte na ozdobu i trochu koření, rozinek a kůry. Na přípravu svařeného vína ohřejte těsně pod bod varu 200 ml vína a přidejte 1–2 lžíce sirupu.

 

 

 

Pomerančový čaj s rumem

  • 3 lžíce medu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • 1 citron
  • 500 ml černého čaje
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 1 pomeranč
  • hnědý cukr
  • rum podle chuti

Do kastrůlku vlijte med, přidejte skořici, hřebíčky, badyán a zalijte 1,5 šálku vody. Přiveďte k varu, vařte 5 minut na mírném ohni, pak vlijte uvařený čaj, pomerančový džus a citronovou šťávu. Přidejte několik koleček citronu a nakrájený oloupaný pomeranč. Na mírném ohni povařte, doslaďte cukrem a po odstavení z ohně přidejte rum podle své chuti. Před podáváním odstraňte z nápoje koření a kolečka citronu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Řezbářství vyžaduje zručnost a odhodlání

Řezbářství vyžaduje zručnost a odhodlání

Život vždycky nemusí být tak zrychlený, jak se nám na první pohled zdá. Platí to třeba pro kurzy řezbářství Magmé. Když vejdete do dílny, ocitnete se v tak trochu jiném světě. Voní to tu dřevem a panuje tu příjemná atmosféra.

Celý článek

Koupelna ve venkovském stylu

Koupelna ve venkovském stylu

Ve venkovských chalupách obvykle koupelna s teplou vodou nebývala a k jejímu vybudování na chalupě přímo vybízejí nevyužívané hospodářské prostory. Přestavba chlívku či komory na koupelnu však má své zádrhele.

Celý článek

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.