Cibule kuchyňská

Allium cepa

Patří k oblíbeným kuchyňským i léčivým bylinám už od starověku. O jejím používání se můžeme dočíst i na hliněných tabulkách starých Sumerů, píše se o ní v Bibli, na staroegyptských papyrech i v knihách sepsaných učenci ve starověké Indie a Číny. Byla nejoblíbenějším kořením používaným prostými lidmi.

Dvouletá rostlina s velkou cibulí na bázi. Má robustní dutý stonek, jednoduché přisedlé listy. Květy jsou oboupohlavné, ve vrcholovém květenství podepřeném toulcem. Plodem je tobolka.

Pěstování:
Ze semen nebo ze sazečky. Sazečky jsou malé cibulky vypěstované ze semen během léta, které se na podzim sklízejí, přes zimu uchovávají při teplotě kolem 23 °C a na jaře opět sázejí. Tímto teplým skladováním rostlinu oklameme, takže nevykvete a cibule vyroste do velkých rozměrů.

Užívané části:
Cibule, zelená nať

V kuchyni:
Do masových i zeleninových jídel, salátů, polévek, omáček.

Pro léčení:
Jako přírodní antibiotikum, proti kašli, nachlazení, chřipce, onemocnění nosních dutin, posiluje žaludek a střeva, zlepšuje chuť k jídlu a činnost trávicího traktu, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu krevního cukru i škodlivý cholesterol. Podporuje srdeční činnost a čistí cévy. Působí léčivě i na ledviny a močové cesty, pomáhá léčit zánětlivá a infekční onemocnění.

Jak využít cibuli
Je součástí mnoha tradičních pokrmů i lidových léčebných přípravků. Znáte všechny její druhy?


Nejpoužívanější druhy cibule

Žlutá


Je to ta nejčastěji používaná. Hodí se především ke smažení a pro teplou kuchyni.

 

Červená


Má jemnější chuť, je vhodná do salátů či k přípravě čatní.

 

Bílá


Je jemná a málo štiplavá. Používá se do salátů a majonéz.

 

Šalotka


Má nasládlou, jemnou chuť, uplatníte ji hlavně ve francouzských receptech.

 

Perlovka


Vytváří trsy drobných cibulek, hodí se na nakládání.

 

Zimní


Říká se jí také ošlejch. Používá se podobně jako pórek nebo nať do salátů.

 


 

Plněné cibule

  • 4 velké cibule
  • 4 lžíce vařené rýže
  • 4 lžičky nasekané čerstvé petržele
  • 4 lžíce strouhaného čedaru
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vína

Odřízněte vršek každé cibule, vydlabejte vnitřek a nakrájejte ho na kolečka. Smíchejte se všemi dalšími surovinami, přilijte víno a důkladně promíchejte. Předehřejte troubu na 180 °C. Naplňte cibule a pečte je v troubě 45 minut. Podávejte jako přílohu nebo lehkou večeři s čerstvým chlebem.

 

Cibulový sirup

Menší cibuli nakrájejte, dejte do sklenice a zasypte cukrem. Nechte v chladu 24 hodin pustit šťávu. Sirup užívejte proti kašli.

 

 

 

 

Salát s červenou cibulí

  • 1 červená cibule
  • 1 vařená červená řepa
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 1 krajíc opečeného bílého chleba
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Do uzavíratelné sklenice nalijte olej, ocet, přidejte hořčici, cukr a sůl, sklenici uzavřete a obsah důkladně protřepejte. Vzniklou zálivku nalijte na salát, přidejte na kostičky nakrájený opečený chléb a promíchejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek