Hořčice bílá

Sinapis alba

Původem jihoevropská rostlina, ovšem již ve starověku se rozšířila po celém kontinentu, dnes je známá téměř po celém světě. Její semínka se využívají v potravinářském průmyslu, mají své místo i v lékařství, a dokonce se používají k výrobě mýdel.

Lodyha je obvykle již od spodu pravidelně větvená, přímá, v dolní části chlupatá, nahoře lysá, 30 až 90 cm vysoká. Listy jsou nedělené a řapíkaté. Květy má čtyřčetné s korunními lístky dlouhými 7 až 14 mm, barvy sírově žluté nebo bílé, jsou seřazené ve vrcholových hroznech. Plodem je pukavá šešule, která obsahuje 5-7 semen.

 

Pěstování:

Nejvíce se jí daří v hlinité půdě. Zasejte ji do konce března do hloubky 2–3 cm. Řádky by od sebe měly být vzdáleny 30 cm a rozestupy mezi rostlinami 10–15 cm. Rostliny skliďte v srpnu, zavažte do snopců a opatrně z nich vymlaťte semena, která vysušte.

 

Užívané části:

Květy, semena, listy.

Uchovávání:

Semena hořčice se skladují v pytlích na suchém, dostatečně teplém a větraném místě.

 

 

V kuchyni:

Nejznámější využití je v podobě pikantní pochutiny – hořčice, ale semena se také používají jako koření nebo se přidávají do zálivek při konzervování zeleniny. Květy a mladé listy můžete přidat do salátu.

 

V domácnosti:

Semena k čištění zatuchlých kuchyňských nádob. Vhoďte několik rozdrcených semen, nalijte vodu a dobře vydrhněte.

 

Pro léčení:

Používá se zejména zevně ve formě obkladů. Zvyšuje prokrvení hlouběji ležících orgánů (plic, pohrudnice, ledvin), proto se jí užívá při zánětech pohrudnice či akutních zánětech dýchacích cest. Dále také při revmatických onemocněních, bolestech nohou, nebo žlutých kožních skvrnách. Vnitřně je užívána při trávicích obtížích v podobě rozetřených semen.


Jak využít hořčici

Nejoblíbenější je kuchyni. Můžete ji použít jako pochutinu k masu, připravit z ní marinádu nebo zálivku na salát. Své místo má ale i v kosmetice či jako léčivý prostředek.


Domácí hořčice

  • 120 g bílých hořčičných semínek
  • 50 g černých hořčičných semínek
  • 500 ml octa
  • cukr

Bílá hořčičná semínka pomelte v mlýnku na mák. Namletá semínka rozmíchejte v půl litru převařeného octa. Přidejte dvě hrsti celých černých semínek hořčice a cukr podle chuti. Směs nechte minimálně dvě hodiny stát v lednici.

 


Univerzální marináda

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • špetka oregana, rozmarýna, sůl, pepř

Cibuli i česnek nakrájejte a společně s ostatními ingrediencemi přidejte do oleje. Tato marináda se hodí ke každému druhu masa i k uzeninám, například na gril.

 


Francouzská zálivka

  • Šťáva z půlky citronu
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce medu
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička francouzské hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička provensálského koření
  • sůl, pepř

Vše smíchejte dohromady a podle chuti osolte nebo opepřete. Hodí se například do zeleninového salátu s vařenými vejci, tuňákem nebo grilovaným masem a vařenými bramborami.


Maska na vlasy podporující růst

  • 2 lžíce sušené hořčice
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžičky libovolného oleje
  • 2 lžičky cukru
  • žloutek

Do mističky nasypte hořčici, cukr, přilijte vodu, promíchejte, přidejte olej a žloutek, vše promíchejte. Maska se aplikuje na mokré vlasy. Na konečky naneste balzám, olej nebo jinou masku, která ochrání vlasy. To je hodně důležité, abyste neměli vysušené konečky. Hořčičnou masku poté nanášejte na pokožku hlavy. Poté vlasy zabalte do igelitu, zaviňte do nahřátého ručníku a nechte 15–20 minut působit. Maska by vás měla příjemně hřát díky hořčici. Poté umyjte. Tuto proceduru opakujte jednou až dvakrát týdně.


Hořčičná placka proti revmatismu

Z pšeničné a hořčičné mouky vytvořte těsto (voda na těsto nesmí být teplejší než 60 °C), dejte na plátýnko a přiložte na 15–30 minut, dokud neucítíte mírné pálení.

 


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Všemocná šalvěj

Všemocná šalvěj

Latinský název Salvia officinalis je odvozen ze slova salvare, což znamená léčit. Odnepaměti je totiž tato bylinka považována za mocný všelék. Využijte ji i ve své lékárničce.

Celý článek

Přečtěte si

Úbislavice

Úbislavice

www.chatar-chalupar.cz

Cestou od Jičína směrem k Nové Pace odbočte před obcí Rumchalpa doleva. Objevíte Úbislavice a jejich osady a můžete obdivovat roubené podkrkonošské chalupy, některé s bohatě vyřezávanými štíty.

Podkroví s jasnými souvislostmi

Podkroví s jasnými souvislostmi

www.peknebydleni.cz

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Mlýn, kde se dobře žije

Mlýn, kde se dobře žije

www.chatar-chalupar.cz

Opuštěný mlýn, který na svém místě stál už v osmnáctém století, koupili Vlaďka a Josef Tomáškovi před šesti lety. Hned se pustili do jeho oprav a již za dva a půl roku zde oslavili první Vánoce.