Vitaminy z citrusů

Sezóna citrusů je v plném proudu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale pokud byste měli chuť připravit si z nich i jiné dobroty, vyzkoušejte naše recepty.

Pomerančová bábovka

  • 250 g másla
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 vejce
  • strouhaná kůra ze 2 pomerančů
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 3 lžíce pomerančové šťávy

 

Máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou. Po lžičkách přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a přilévejte pomerančovou šťávu. Z bílků ušlehejte sníh, jemně ho vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 60 minut při 175 °C. Nechte vychladnout ve formě. Mezitím si připravte polevu a polijte s ní vyklopenou bábovku.

 


Kachní prsíčka na pomerančích

  • 600 g vykostěných kachních prsou
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • kmín
  • 4 pomeranče
  • 200 ml vína nebo citronové šťávy
  • olej

Vykostěná kachní prsa osolte a okmínujte. Pomerančovou šťávu vmíchejte do medu a zastříkněte vínem nebo citronovou šťávou. V této marinádě nechte maso asi 3 hodiny odležet. Pak maso vložte na rozpálený tuk a 10 minut po každé straně opékejte. Ozdobte plátky pomerančů a podávejte s brambory.

 


Domácí pomerančová marmeláda

  • 2 kg bio pomerančů
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

Pomeranče nejprve s pomocí ostrého nože zbavte kůry i s bílou blankou (seřízněte ji). Pak pomeranče nožem rozdělte na měsíčky tak, že je oddělíte (odříznete) od vnitřních blanek. Ve výsledku dostanete čistou, odblaněnou pomerančovou dužninu. Dejte ji do hrnce a přiveďte k varu, přidejte želírovací cukr a povařte asi 3 minuty. Nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou pomerančovou kůru (pouze svrchní oranžovou část, která není hořká). Naplňte do vymytých skleniček, pevně uzavřete a nechte chvíli otočené víčkem dolů, aby se chytlo.

Tip: Podle stejného receptu můžete připravit také marmeládu z mandarinek, klementinek či tangerinek

 


Limetkový dezert

  • 175 g máslových sušenek (například Bebe)
  • 80 g másla

Na náplň:

  • 3 velká vejce
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 limetek
  • 125 ml limetkové šťávy
  • 210 ml salka
  • 80 g cukru moučka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky umelte nebo rozdrťte a dejte do mísy. Přidejte rozpuštěné máslo a dobře prohněťte. Pak sušenkovou směs urovnejte do dortové formy, upěchujte a dejte do lednice vychladit.

Oddělte žloutky a bílky. Rozšlehejte v míse žloutky. V druhé misce smíchejte salko s limetkovou šťávou a kůrou a pak ho vmíchejte do vyšlehaných žloutků. Směs nalijte na sušenkový korpus.

V čisté misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Většinu sněhu narovnejte na žloutkovou vrstvu, část naplňte do cukrářského sáčku a podél okraje formy vytvořte sněhové pusinky.

Pečte v předehřáté troubě 15 – 20 minut, dokud nejsou vrcholy sněhových pusinek zlatohnědé. Po upečení nechte vychladnout a pak dejte ještě důkladně vychladit do ledničky.

 


Filé s citrusovou omáčkou

  • 4 rybích filetů podle vašeho výběru
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 polévková lžíce kaparů
  • ½ šálku bílého vína
  • 2 lžíce másla

Pomeranč překrojte na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu a druhou polovinu nakrájejte na tenké půlměsíčky. Totéž udělejte s citronem.

Rybí filety na obou stranách osolte a opepřete. Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte lžíci olivového oleje, nechte rozpálit a vložte filety. Opékejte asi 3 minuty z každé strany. Přidejte víno​​, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu, plátky citronu a pomeranče, kapary a máslo. Ochuťte trochou soli a pepře. Když omáčka začne bublat, snižte teplotu, přikryjte poklicí a nechte ještě asi 1 až 2 minuty rybu dusit. Podávejte s vařeným bramborem či dušenou zeleninou.

 


Citronové řezy

Na první vrstvu:

  • 150 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 340 g hladké mouky

Na druhou vrstvu:

  • 300 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 bio citrony (kůra a šťáva)
  • 60 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Předehřejte troubu na 180 °C. S pomocí mixéru nebo vyšlehejte cukr s máslem do pěny, pak přidejte mouku a vypracujte těsto. Rovnoměrně ho rozložte na plech vyložený pečicím papírem a upěchujte. Propíchejte vidličkou a dejte do trouby na 15 minut předpéct.

Mezitím smíchejte vejce, cukr, citronovou kůru, citrónovou šťávu, mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijte na předpečenou vrstvu a vraťte do trouby na dalších 25 minut, dokud není vršek zlatý. Nechte vychladnout na plechu, posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na čtverce.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek