Velikonoční pečení

Sladké pečivo patří ke každým svátkům, ty jarní nevyjímaje. Co budete letos péct vy?


Sladké pletýnky

  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 30 g droždí
  • 2 vejce (jedno na potření)
  • 120 g másla
  • hrst rozinek předem namočených v rumu
  • lžička soli, sekané mandle
  • špetka muškátového květu
  • lžička nastrouhané citronové kůry

Z cukru, droždí a trošky mléka nechte vzejít kvásek. Zapracujte ho do mouky s jedním vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěným máslem a troškou rumu. Přidejte citronovou kůru, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky předem namočené v rumu. Těsto zpracovávejte tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně podle potřeby ještě přisypávejte mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile je těsto propracované, nechte ho asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělte na stejné díly a z nich vyválejte dlouhé válečky. Pletýnky z jednoho kusu zaplétejte tak, že váleček nejprve upravíte do tvaru, jako byste chtěli vyrobit preclík, ale jeden (delší) konec provléknete dovnitř a uděláte volnější uzlík. Očko uzlíku přetočte horní stranou dolů, až vznikne tvar osmičky a do ní shora dovnitř provlékněte delší konec pletýnky. Můžete je ale zaplést klasicky – ze tří pramenů jako housky. Pletýnky nechte na plechu ještě chvíli kynout, pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte při 160 °C dozlatova.

 


Skořicový věnec

Na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí

Na náplň:

  • 10 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice
  • 100 g změklého másla
Z trochy mléka, cukru a droždí udělejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte mouku, žloutky, sůl a máslo, vypracujte těsto a nechte hodinu kynout. Cukr smíchejte s máslem a skořicí. Nakynuté těsto rozválejte do obdélníku tlustého asi 1 cm. Natřete připravenou směsí a zabalte do ruličky. Ostrým nožem ho rozkrojte po délce na poloviny a ty pak smotejte do tvaru pletence. Z něj zformujte kruh a přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení.

Nechte ještě chvíli kynout a pak pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

 


Babiččin třený beránek

  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z ½ citronu
  • špetka soli
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (můžete vyšlehat také v kuchyňském robotu). Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Nyní přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto spíš řidší. Ve zvláštní misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Na začátku přidejte špetku soli, která vám pomůže, aby byl sníh co nejpevnější. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta, spíše ho zatírejte, než abyste míchali. Formu důkladně vymažte tukem. Díky tomu půjde beránek po upečení krásně vyklopit (sádlo je v tomto případě nejlepší). Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Měli byste spěchat, aby vám nespadl sníh a beránek v troubě správně vyběhl a byl nadýchaný. Pokud to chcete provést v klidu a důkladně, vymažte si formu úplně na začátku. Těsto nalijte až po okraj připravené přední části formy, přiklopte druhou půlkou (pokud ji forma má), postavte na plech, vložte do trouby a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Po upečení odklopte, nechte trochu zchladnout. Pak beránka vyklopte z formy, pocukrujte a dozdobte.

 


Nadýchaný mazanec

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 170 g cukru
  • 170 g másla
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí
  • asi ½ l mléka
  • 1 celé vejce + 1 na potření
  • 1 lžíce rumu
  • rozinky namočené v rumu
  • mandle nebo mandlové plátky na posypání

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby těsto dobře vykynulo. Nejprve si připravte kvásek – do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Nechte 10–15 minut v teple vzejít kvásek. Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi hodinu kynout v teple. Pak z něj vytvarujte mazanec, potřete vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě 45–60 minut na 180°C.

 


Bábovičky s citronovou polevou

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 60 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • 50 g mletých lískových ořechů nebo mandlí
  • 120 ml oleje
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání formiček

Na polevu:

  • 150 g cukru moučka
  • 4 lžíce horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Vmíchejte kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem a mleté oříšky nebo mandle. Přilijte olej. Formičky na bábovičky vymažte tukem a vysypte moukou. Nalijte do nich těsto a pečte při 180 °C dozlatova (vyzkoušejte špejlí). Po vychladnutí vyklopte a ozdobte polevou připravenou utřením cukru, vody a citronové šťávy dohladka.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek