Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Polévkové strouhání

  • 140 g hrubé mouky
  • 1 vejce

Prosetou mouku nasypte na vál, přidejte vejce a vypracujte hodně tuhé těsto. Pak ho nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte rozprostřené na vále zaschnout. Zaschlé strouhání vařte asi 5 minut.

 


Fritátové nudle

  • 1 menší vejce
  • asi 125 ml mléka
  • 60 g hladké mouky
  • sůl
  • 30 g sádla

Do misky dejte mouku, přidejte rozkvedlané vejce, sůl, přilijte mléko a vše promíchejte v hladké řídké těsto. Z těsta upečte v pánvi na rozpáleném tuku tenké omelety. Upečené omelety stočte, nakrájejte na širší nudle a pak je vkládejte do jednotlivých porcí vývaru těsně před podáváním

 


Moučné nočky

  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g polohrubé mouky
  • asi 1 lžíce mléka
  • trochu soli
Máslo a vejce v misce vymíchejte do pěny, přidejte polohrubou mouku, mléko a sůl, a těsto dohladka promíchejte. Lžičkou tvořte z těsta malé nočky a zavářejte je do vody nebo do vývaru. Nočky vařte pomalu asi 8 minut.

 


Játrové nočky

  • 100 g hovězích jater
  • 20 g morku
  • 40 g sádla
  • 1 vejce
  • 2 žemle
  • sůl
  • trochu majoránky a pepře
  • 30 g strouhanky
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g cibule
  • petrželka
  • 125 ml mléka

Hovězí játra utřete nožem a prolisujte sítem nebo umelte na strojku. Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku, dejte do misky a nechte vychladnout. Pak osmaženou cibuli utřete s vejcem, přidejte prolisovaná játra, sůl, majoránku, utřený česnek, pepř, morek a v mléce namočené a vymačkané žemle. Směs dobře promíchejte, přimíchejte do ní strouhanku a přikryté nechte asi 30 minut odpočinout. Ze směsi tvořte lžičkou malé nočky, vkládejte do vařící osolené vody, nechte asi 5 minut povařit, pak je vyjměte a vložte do polévky.

 

Šunkové knedlíčky

  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 120 g uvařených brambor
  • sůl
  • 25 g hrubé mouky
  • 30 g šunky
  • asi 20 g strouhanky

Uvařené a oloupané brambory ihned prolisujte a nechte vychladnout. V misce utřete máslo do pěny, přidejte vejce, sůl, najemno nakrájenou šunku, prolisované brambory, mouku a strouhanku a vše promíchejte. Z těstíčka utvořte malé knedlíčky, povařte je asi 5 minut v osolené vodě a před podáváním je vložte do vývaru.

Piškotový svítek

  • 50 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 20 g másla
  • sůl
  • 20 g másla na vymazání
  • trochu mouky na vysypání plechu

Z bílků ušlehejte sníh, zlehka do něj přimíchejte žloutky, mouku a sůl. Nakonec přimíchejte rozpuštěné máslo. Těsto stejnoměrně rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a v mírné troubě pečte asi 20 minut, až se začne po stranách oddělovat od plechu. Upečený svítek vyklopte na prkénko, nechte trochu vychladnout a pak nakrájejte na stejnoměrné kostičky, obdélníčky apod. Nakrájený svítek nahřívejte nad párou a pak vložte do polévky.

Kapání

  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 40 g mouky
  • sůl

Do osolené mouky nalijte v mléce umíchané vajíčko a připravte si řídké těstíčko. Lijte ho přes vidličku do vařící polévky. Kapání vařte v polévce 4 minuty.

Nudle

  • 80 g mouky
  • 1 vejce

Do prosáté mouky udělejte důlek, přidejte vejce a vypracujte tuhé těsto. Potom je vyválejte na tenkou, kulatou placku a usušte. Z oschlé placky nakrájejte pruhy, složte je na sebe a nakrájejte na jemné nudličky. V polévce vařte nudle 4 minuty. Těsto nesolte, neboť by neuschlo. Ze stejného těsta můžete připravit i čtverečky do polévky.

 

Špenátové knedlíčky

  • 30 g slaniny
  • 2 žloutky
  • 100 g špenátu
  • 2 bílky
  • 2 zrnka tlučeného pepře
  • 100–150 g housky
  • sůl

Kousek slaniny nakrájejte na kostečky a rozpusťte. Když vychladla, utřete ji se solí a žloutky, přidejte uvařený, prolisovaný špenát, pepř, z bílků sníh a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta dělejte malé knedlíčky a zavařte je do polévky.

 

Krupicové nočky

  • 1/8 l mléka
  • 60 g krupice
  • 30 g másla
  • 30 g mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • z 1 bílku sníh
  • sůl
  • na špičku nože koření

Mléko povařte s máslem a solí, pak přisypte krupici, stále míchejte a uvařte hustou kaši. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, žloutek, mouku, tlučený květ nebo ustrouhaný oříšek a nakonec z bílku sníh. Kávovou lžičkou vykrajujte nočky, a zvolna je povařte 6–8 minut.


Recepty jsme vybrali z kuchařek Viléma Vrabce a Marie Janků Sandtnerové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Starodávné kynuté koláče

Starodávné kynuté koláče

Chcete umět péct skvělé koláče tak, jak to dokázaly hospodyňky už před více než sto lety? Pak s námi nahlédněte do receptů, podle kterých se to naučily, a vyzkoušejte, jak vám budou chutnat.

Celý článek

Zdravé polévky

Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Celý článek

Vydatné polévky

Vydatné polévky

Babička říkávala, že polévka je grunt. Talíř teplé husté voňavé polévky zalahodí a dodá energii obzvlášť v zimě. Můžete si ji dát i jako hlavní jídlo, třeba s čerstvým křupavým pečivem. Vyberte si z našich receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.