Když se nespěchá…

Také v kuchyni je dobré občas zpomalit a udělat si čas na pomalé vaření a pečení – výsledek, především u pomalu pečeného masa, bude jednoznačně stát za to. Vyzkoušejte to!


Pomalu pečená vepřová žebra

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg vepřových žebírek

Na marinádu:

  • 150 ml tekutého medu
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • 5 lžic octa
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce granulovaného česneku
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné soli

Ze všech surovin připravte marinádu a vložte do ní naporcované maso. Nechte ho několik hodin marinovat (nejlépe přes noc). Marinovaná žebra vložte do trouby, přelijte zbylou marinádou a pečte tři hodiny při 150 °C. Podávejte s dobrým pečivem a zeleninovým salátem.


Tradiční irský pivní guláš

Budete potřebovat

  • 150 g slaniny na kostičky
  • 2 kg předního hovězího
  • 3 lžíce mouky
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 velkou papriku
  • 1 lahev piva Guinness Extra Stout
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 2 lžíce Worcesterské omáčky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 1 lžičku sušeného rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, obalte v mouce a dejte stranou. V silnostěnném hrnci opečte kostičky slaniny, vyberte ji děravou lžící a na výpeku osmahněte připravené maso dohněda. Vkládejte ho po menších částech a když je pěkně opečené, dejte ho stranou. V hrnci osmahněte cibuli dozlatova – asi 10 minut (můžete přidat trochu oleje, hnědé přípečky z opékání masa neodstraňujte), přidejte zeleninu a opékejte asi 5 minut. Přilijte pivo, přiveďte k varu a seškrábněte přitom výpek na dně hrnce. Vařte asi 2 minuty. Podlijte vývarem, vraťte do hrnce slaninu a maso, přidejte zbývající ingredience, stáhněte oheň na minimum a vařte na mírném ohni asi 3–4 hodiny. Když je maso měkké, osolte, opepřete a podávejte s chlebem.


Pomalu pečené vepřové

Budete potřebovat

  • 2 kg vepřové plece
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 100 ml oleje
  • 1–2 citrony
  • 2 lžičky soli
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián apod.)

Vepřovou plec omyjte, osušte a důkladně potřete marinádou smíchanou z česneku rozmělněného nožem, papriky, oleje, šťávy z jednoho až dvou citronů a soli. Dejte na 12–24 hodin do lednice. Troubu zahřejte na 150 °C. Marinádu okapanou z masa smíchejte s 300 ml vody a směsí přelijte maso. přidejte bylinky, přiklopte a pečte 5 hodin. Odklopte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte další hodinu. Po upečení nechte maso ještě dvacet až třicet minut odpočívat. Podávejte natrhané na kousky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…