Foto: Shutterstock

Sladké Velikonoce aneb Jak nejlépe oslavit jarní svátky

Svátky jara se neobejdou bez tradičního sladkého pečiva. Beránek patří k oblíbené klasice, z těsta na mazanec si můžete zaplést i dekorativní cop a jidášky mají velice starou tradici.

Piškotový beránek

Budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

Postup:

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Vmíchejte olej a po částech mouku s práškem do pečiva.
Těsto nalijte do formy na beránka pečlivě vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou.

Formu dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Po této době ztlumte teplotu na 180 °C a dopékejte ještě dalších 30 minut. Opatrně odklopte horní díl formy a vyzkoušejte propečenost špejlí.

Upečeného beránka vyndejte z trouby a formu zabalte do vlhké utěrky. Nechte 1–2 hodiny úplně vychladnout. Nezkoušejte beránka vyklopit dříve, aby se beránek nepotrhal.

Hotového beránka na talíři posypte moučkovým cukrem a ozdobte mašličkou.

 

Další velikonoční recepty najdete v březnovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red, foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek