Sváteční pečení

K velikonočním svátkům patří domácí pečivo připravené z kynutého těsta. Upečte si s námi výborný velikonoční mazanec nebo tradiční jidáše. Určitě se po nich jen zapráší.

Velikonoční mazanec

  • 30 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 450 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • sůl
  • rozinky
  • citronová kůra
  • mandlové lupínky
  • vejce na potření

 

Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Nalijte ho do mísy s moukou, přilijte žloutky rozkvedlané ve zbytku mléka a rozpuštěné máslo, osolte, vsypte rozinky a trochu nastrouhané citronové kůry a zadělejte vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě dvě hodiny kynout a potom vytvarujte dva stejně velké bochánky. Na plechu potaženém pečicím papírem je nechte kynout ještě 15 minut. Pak je potřete rozšlehaným vejcem, nůžkami na nich nastřihněte kříž, posypte je mandlovými lupínky a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

 

 

Tradiční jidáše

  • sůl
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • citronová kůra
  • 35 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g polohrubé mouky
  • vejce na potření
  • rozinky a mandlové lupínky na dozdobení

 

Z části vlažného mléka, lžičky cukru, trošky mouky a rozdrobeného droždí rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy nalijte zbytek mléka, přilijte rozpuštěné máslo, vmíchejte cukr a vanilkový cukr, vzešlý kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli a vmíchejte mouku. Zadělejte vláčné těsto a nechte ho poprášené moukou pod utěrkou na teplém místě asi 45 minut kynout. Pak ho přendejte na vál poprášený moukou. Odkrajujte z něj kousky, uválejte do válečku a libovolně tvarujte. Hotové jidáše nechte ještě 15 minut kynout. Pak je skládejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobte rozinkami nebo mandlovými plátky. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Krásné a vděčné pelargonie

Krásné a vděčné pelargonie

Pelargonie neboli muškáty stále patří k nejoblíbenějším květinám do truhlíků. Za staletí byly vyšlechtěné k naprosté dokonalosti, a tak si lze vybírat z nekonečného množství barev a variant.

Celý článek

Jarní květinové dekorace

Jarní květinové dekorace

Nejkrásnější dekorací do bytu, na balkón či do zahrady jsou živé květy. Na jaře je všude k dostání spousta cibulovin a dalších květů. Jak si je doma zasadit, aby jejich krása vynikla?

Celý článek

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Přečtěte si

Dřevěné schodiště

Dřevěné schodiště

www.chatar-chalupar.cz

Dřevo je pro konstrukci schodů materiálem veskrze tradičním, který má i v současnosti stále co nabídnout. Velké oblibě se těší především v chalupách, venkovských domech a dřevostavbách.