Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Tartaletky se švestkami

  • 1 balíček listového těsta
  • máslo na vymazání
  • švestky
  • cukr krystal
  • mletá skořice
  • 2 žloutky

 

Listové těsto rozválejte, vykrajujte z něj kolečka a vkládejte je do formiček na tartaletky vymazaných máslem. Každou tartaletku poklaďte švestkami nakrájenými na osminky a posypte krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

 

 

 

Obrácený švestkový koláč

  • 2 lžíce másla + 2 lžíce cukru
  • švestky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 žloutky
  • 120 ml zakysané smetany

 

Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Na dno nalijte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho cukrem. Půlené švestky dejte těsně vedle sebe řezem dolů na máslo s cukrem. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte žloutky. Vmíchejte suchou směs a zakysanou smetanu. Těsto rozprostřete na připravené švestky. Pečte na 180 °C asi 60 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak koláč převraťte švestkami nahoru.

 

 

Kynutý koláč se švestkami

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml mléka
  • 65 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 kg švestek

 

Droždí rozdrobte v trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Zbytek mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a žloutky. K mouce s cukrem a špetkou soli přidejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout. Poté jej trochu prohněťte, rozprostřete na plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pak ho hustě poklaďte osminkami švestek řezem nahoru. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova.

 

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Vypěstujte si zeleninu podle ekozahradníků

Vypěstujte si zeleninu podle ekozahradníků

Zkuste letos při pěstování rajčat, okurek, tykví a dýní vyzkoušet postupy organických zahradníků. Ti se snaží vytvořit rostlinám takové podmínky, aby byly zdravé, silné a dlouho plodily bez nutnosti používat pesticidy.

Celý článek

Kytičky z filcu

Kytičky z filcu

Z barevných plstí můžete s pomocí nůžek a trochy lepidla vytvořit úžasné květinky. Pusťte se do toho s dětmi a za chvíli vám pod rukama rozkvete celá louka.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.