Čokoládový koláč

Dopřejte si lahodné potěšení v podobě luxusního čokoládového koláče s čerstvými jahodami. Jeho příprava je jednoduchá a uděláte s ním radost sobě i svým blízkým.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 1 a 2/3 šálku mouky
  • 1/3 šálku kakaa
  • špetka soli
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 350 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 200 g čerstvých jahod

 

Postup:

V míse smíchejte mouku, kakaový prášek a sůl. V jiné misce vyšlehejte máslo a cukr do pěny. Vmíchejte vanilkový extrakt. Při nízké rychlosti přidávejte moučnou směs, dokud se nezapracuje. Rukama pak vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a dejte aspoň na 30 minut do chladničky. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte koláčovou formu.

Vychlazené těsto vtlačte do formy tak, aby mělo zvýšené okraje. Propíchejte ho vidličkou, dejte do trouby a pečte 15 minut. Nechte korpus vychladnout.
Na náplň zahřejte smetanu a jemně nasekanou čokoládu ve vodní lázni a šlehejte ji dohladka. Stáhněte z ohně a zašlehejte do směsi máslo, dokud nebude opět hladká. Nalijte náplň na vychladlý korpus a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

Jahody odstopkujte a udělejte do nich na horní straně zářez ve tvaru „V“. Pak je nakrájejte na plátky – vytvoříte tak srdíčka. Jahodami ozdobte koláč a můžete ho podávat.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek