Posilující rebarbora

Chuť rebarbory je osvěžující, navíc je to zelenina nabitá vitaminy. Ale pozor, jezte jen řapíky z mladých, ještě nekvetoucích rostlin, které nemají příliš vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Jahodový džem s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron

 

1 Rebarboru si očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do hrnce s troškou vody. Když je rebarbora skoro rozvařená, přidejte nakrájené jahody. Povařte asi 10 minut a přidejte cukr a vanilkový cukr.

2 Zakápněte citronovou šťávou a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru. Povařte, nalijte do důkladně vymytých sklenic, uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru.

 

 

foto: Shutterstock

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 12

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 šálek mléka
  • 250 g oloupané rebarbory
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g jahod

 

1 Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a obalte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte.

2 Na plech s pečicím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte ji drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborový meringue dort

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • mandlové lupínky na posypání

 

1 Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, do směsi postupně zašlehejte vejce, a nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto naplňte do vymazané dortové formy, posypte očištěnou nakrájenou rebarborou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

2 Upečený koláč vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 250 °C. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte pevný sníh a vidličkou ho navršte na koláč. Posypte mandlovými lupínky, dejte do trouby a prudce jej zapečte.

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.