Posilující rebarbora

Chuť rebarbory je osvěžující, navíc je to zelenina nabitá vitaminy. Ale pozor, jezte jen řapíky z mladých, ještě nekvetoucích rostlin, které nemají příliš vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Jahodový džem s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron

 

1 Rebarboru si očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do hrnce s troškou vody. Když je rebarbora skoro rozvařená, přidejte nakrájené jahody. Povařte asi 10 minut a přidejte cukr a vanilkový cukr.

2 Zakápněte citronovou šťávou a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru. Povařte, nalijte do důkladně vymytých sklenic, uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru.

 

 

foto: Shutterstock

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 12

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 šálek mléka
  • 250 g oloupané rebarbory
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g jahod

 

1 Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a obalte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte.

2 Na plech s pečicím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte ji drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborový meringue dort

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • mandlové lupínky na posypání

 

1 Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, do směsi postupně zašlehejte vejce, a nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto naplňte do vymazané dortové formy, posypte očištěnou nakrájenou rebarborou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

2 Upečený koláč vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 250 °C. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte pevný sníh a vidličkou ho navršte na koláč. Posypte mandlovými lupínky, dejte do trouby a prudce jej zapečte.

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…