Vejce 4x jinak

Vařených vajec je během Velikonoc vždy plná lednice. Až budete přemýšlet, co s nimi, zkuste některý z našich receptů. Třeba vám zachutnají.


Salát s medvědím česnekem

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 150 g kvalitní majonézy
  • sůl
  • čerstvě namletý bílý pepř

 

Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte majonézu a hořčici, osolte a opepřete a jemně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s topinkou.

 


Salát s chřestem a tuňákem

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • sůl
  • pepř
 

Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Nechte odkapat a prolijte studenou vodou, aby se zelenina ochladila. Na talíře naaranžujte vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 


Plněná vejce

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • mletá paprika
  • zelená petrželka na ozdobu

 

Uvařená vejce oloupejte, překrojte napůl, lžící vyberte žloutky. Žloutky dejte do mísy, přidejte majonézu, ocet, cukr a sůl. Vidličkou vše promíchejte. Směsí naplňte cukrářským sáčkem bílky a ozdobte lístečky petrželky. Můžete posypat mletou paprikou.

 


Rychlá pomazánka

  • 8 vajec vařených na tvrdo
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř

 

Vejce oloupejte a nasekejte, nakrájejte cibuli a smíchejte s vejci, přidejte majonézu a promíchejte, přidejte pepř a sůl podle chuti a znovu promíchejte. Podávejte namazanou na čerstvou veku či chléb, ozdobenou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek