Vejce 4x jinak

Vařených vajec je během Velikonoc vždy plná lednice. Až budete přemýšlet, co s nimi, zkuste některý z našich receptů. Třeba vám zachutnají.


Salát s medvědím česnekem

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 150 g kvalitní majonézy
  • sůl
  • čerstvě namletý bílý pepř

 

Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte majonézu a hořčici, osolte a opepřete a jemně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s topinkou.

 


Salát s chřestem a tuňákem

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • sůl
  • pepř
 

Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Nechte odkapat a prolijte studenou vodou, aby se zelenina ochladila. Na talíře naaranžujte vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 


Plněná vejce

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • mletá paprika
  • zelená petrželka na ozdobu

 

Uvařená vejce oloupejte, překrojte napůl, lžící vyberte žloutky. Žloutky dejte do mísy, přidejte majonézu, ocet, cukr a sůl. Vidličkou vše promíchejte. Směsí naplňte cukrářským sáčkem bílky a ozdobte lístečky petrželky. Můžete posypat mletou paprikou.

 


Rychlá pomazánka

  • 8 vajec vařených na tvrdo
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř

 

Vejce oloupejte a nasekejte, nakrájejte cibuli a smíchejte s vejci, přidejte majonézu a promíchejte, přidejte pepř a sůl podle chuti a znovu promíchejte. Podávejte namazanou na čerstvou veku či chléb, ozdobenou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.