Bábovka Red Velvet krok za krokem

Chcete připravit opravdu sváteční dezert? Nemusí to být dort, slavnostně může působit i zdánlivě obyčejná bábovka – je jen na vás, jak krásně ji vyzdobíte. Inspirujte se naším návodem.

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 160 g oleje
  • 110 g másla
  • 400 g cukru
  • 2 velká vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička bílého octa
  • 2 lžíce červeného potravinářského barviva
  • máslo a mouka na přípravu formy

Na polevu:

  • 120 g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina)
  • 240 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • jahody na ozdobení

 

postup

 

 

1 Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte ji moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.

 

 

2 Smíchejte suché ingredience (mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl) a dejte je stranou.

 

 

3 V jiné míse prošlehejte olej, máslo a cukr. Můžete šlehat ručně nebo elektrickým mixérem s nástavcem na šlehání. Mixujte 1–2 minuty na střední rychlost, dokud se ingredience dobře nespojí.

 

 

4 Postupně do máslové směsi zašlehejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a ocet. Přisypte polovinu suchých ingrediencí a dobře promíchejte, pak vmíchejte druhou polovinu.

 

 

5 Nakonec do těsta důkladně vmíchejte potravinářské barvivo.

 

 

6 Vlijte těsto do připravené formy na bábovku a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi 45–55 minut (špejlí vyzkoušejte, zda je bábovka dobře propečená).

 

 

7 Po dopečení nechte bábovku asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte ještě 30 minut odležet, aby úplně vychladla.

 

 

8 Mezitím si připravte polevu: vyšlehejte smetanový sýr a moučkový cukr a postupně zašlehejte mléko. Jakmile je poleva hladká, vmíchejte vanilku. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte 1/2 lžíce mléka, pokud je moc řídká, přidávejte po 1 lžíci moučkového cukru, dokud nezhoustne.

 

 

9 Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku.

 

 

10 Můžete ji ještě nazdobit čerstvými přepůlenými jahodami. Bábovku uchovávejte v lednici, kde vám vydrží až 5 dnů.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladký zelený hrášek

Sladký zelený hrášek

Mladý zelený hrášek obsahuje spoustu vitaminů a stopových prvků. Navíc je velmi chutný a má krásnou barvu, díky které získá vaše menu tu správnou jarní atmosféru!

Celý článek

Oslaďte si život!

Oslaďte si život!

Zlepšete si náladu domácím dezertem jako od babičky. Co třeba tradiční věnečky z odpalovaného těsta s čerstvými jahodami nebo svěží citronový koláč s krémovou náplní?

Celý článek

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.