Bábovka Red Velvet krok za krokem

Chcete připravit opravdu sváteční dezert? Nemusí to být dort, slavnostně může působit i zdánlivě obyčejná bábovka – je jen na vás, jak krásně ji vyzdobíte. Inspirujte se naším návodem.

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 160 g oleje
  • 110 g másla
  • 400 g cukru
  • 2 velká vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička bílého octa
  • 2 lžíce červeného potravinářského barviva
  • máslo a mouka na přípravu formy

Na polevu:

  • 120 g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina)
  • 240 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • jahody na ozdobení

 

postup

 

 

1 Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte ji moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.

 

 

2 Smíchejte suché ingredience (mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl) a dejte je stranou.

 

 

3 V jiné míse prošlehejte olej, máslo a cukr. Můžete šlehat ručně nebo elektrickým mixérem s nástavcem na šlehání. Mixujte 1–2 minuty na střední rychlost, dokud se ingredience dobře nespojí.

 

 

4 Postupně do máslové směsi zašlehejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a ocet. Přisypte polovinu suchých ingrediencí a dobře promíchejte, pak vmíchejte druhou polovinu.

 

 

5 Nakonec do těsta důkladně vmíchejte potravinářské barvivo.

 

 

6 Vlijte těsto do připravené formy na bábovku a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi 45–55 minut (špejlí vyzkoušejte, zda je bábovka dobře propečená).

 

 

7 Po dopečení nechte bábovku asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte ještě 30 minut odležet, aby úplně vychladla.

 

 

8 Mezitím si připravte polevu: vyšlehejte smetanový sýr a moučkový cukr a postupně zašlehejte mléko. Jakmile je poleva hladká, vmíchejte vanilku. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte 1/2 lžíce mléka, pokud je moc řídká, přidávejte po 1 lžíci moučkového cukru, dokud nezhoustne.

 

 

9 Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku.

 

 

10 Můžete ji ještě nazdobit čerstvými přepůlenými jahodami. Bábovku uchovávejte v lednici, kde vám vydrží až 5 dnů.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek