Bábovka Red Velvet krok za krokem

Chcete připravit opravdu sváteční dezert? Nemusí to být dort, slavnostně může působit i zdánlivě obyčejná bábovka – je jen na vás, jak krásně ji vyzdobíte. Inspirujte se naším návodem.

Budete potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 160 g oleje
  • 110 g másla
  • 400 g cukru
  • 2 velká vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička bílého octa
  • 2 lžíce červeného potravinářského barviva
  • máslo a mouka na přípravu formy

Na polevu:

  • 120 g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina)
  • 240 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • jahody na ozdobení

 

postup

 

 

1 Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte ji moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.

 

 

2 Smíchejte suché ingredience (mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl) a dejte je stranou.

 

 

3 V jiné míse prošlehejte olej, máslo a cukr. Můžete šlehat ručně nebo elektrickým mixérem s nástavcem na šlehání. Mixujte 1–2 minuty na střední rychlost, dokud se ingredience dobře nespojí.

 

 

4 Postupně do máslové směsi zašlehejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a ocet. Přisypte polovinu suchých ingrediencí a dobře promíchejte, pak vmíchejte druhou polovinu.

 

 

5 Nakonec do těsta důkladně vmíchejte potravinářské barvivo.

 

 

6 Vlijte těsto do připravené formy na bábovku a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi 45–55 minut (špejlí vyzkoušejte, zda je bábovka dobře propečená).

 

 

7 Po dopečení nechte bábovku asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte ještě 30 minut odležet, aby úplně vychladla.

 

 

8 Mezitím si připravte polevu: vyšlehejte smetanový sýr a moučkový cukr a postupně zašlehejte mléko. Jakmile je poleva hladká, vmíchejte vanilku. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte 1/2 lžíce mléka, pokud je moc řídká, přidávejte po 1 lžíci moučkového cukru, dokud nezhoustne.

 

 

9 Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku.

 

 

10 Můžete ji ještě nazdobit čerstvými přepůlenými jahodami. Bábovku uchovávejte v lednici, kde vám vydrží až 5 dnů.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…