Koláče z křehkého těsta

Křehké těsto je křupavé, lehké a plné máslové chuti. Zkombinujte ho s čerstvým letním ovocem a dopřejte svým chuťovým buňkám jedinečný zážitek.

Meruňkový koláč s mandlovou náplní

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

Na náplň:

  • 500 g půlených meruněk
  • 175 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 120 ml zakysané smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžíce medu
  • špetka levandulových květů
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou formu vymažte máslem. Z másla a mouky vytvořte drobenku, přidejte cukr, vejce, 1 lžíci studené vody a vypracujte těsto. Dejte ho na 20 minut vychladit do lednice a pak z něj vyválejte plát. Těsto dejte do formy, propíchejte vidličkou a předpečte v troubě (asi 10–15 minut).

Rozpůlené meruňky vložte do mísy, zasypte je cukrem a špetkou soli. Promíchejte a nechte pustit šťávu. Připravte si náplň: v míse vyšlehejte zakysanou smetanu s vejcem, vanilkovým a mandlovým extraktem, levandulí a medem. Vmíchejte lžíci mouky a rozetřete náplň na předpečený korpus. Na ni poklaďte meruňky řeznou stranou nahoru. Vložte do trouby a pečte 45 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezezlátne.

 

 

 

Šťavnatý třešňový koláč

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 125 g másla + na vymazání formy
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vody

Na náplň:

  • 150 g třešňového džemu
  • 120 g cukru
  • 1a1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce bourbonu nebo whiskey, případně vody
  • 1,5 kg vypeckovaných třešní

 

Z mouky se špetkou soli, mletých mandlí, cukru, vanilkového extraktu, cukru, vody, vejce a másla vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu asi hodinu odležet. Mezitím si připravte náplň. Na pánev dejte džem a cukr, zahřejte na mírném ohni a stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání směs přiveďte k varu. Škrobovou moučku si zvlášť smíchejte s bourbonem, přilijte ke směsi a míchejte, dokud směs nezhoustne. Stáhněte z ohně, přidejte vypeckované třešně, promíchejte a nechte zchladnout.

Odležené těsto vyválejte, vložte do máslem vymazané formy a lehce přitlačte k okrajům. Naplňte zchladlou směsí z třešní a pečte asi 45–55 minut dozlatova. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladký zelený hrášek

Sladký zelený hrášek

Mladý zelený hrášek obsahuje spoustu vitaminů a stopových prvků. Navíc je velmi chutný a má krásnou barvu, díky které získá vaše menu tu správnou jarní atmosféru!

Celý článek

Oslaďte si život!

Oslaďte si život!

Zlepšete si náladu domácím dezertem jako od babičky. Co třeba tradiční věnečky z odpalovaného těsta s čerstvými jahodami nebo svěží citronový koláč s krémovou náplní?

Celý článek

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.