Koláče z křehkého těsta

Křehké těsto je křupavé, lehké a plné máslové chuti. Zkombinujte ho s čerstvým letním ovocem a dopřejte svým chuťovým buňkám jedinečný zážitek.

Meruňkový koláč s mandlovou náplní

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

Na náplň:

  • 500 g půlených meruněk
  • 175 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 120 ml zakysané smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžíce medu
  • špetka levandulových květů
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou formu vymažte máslem. Z másla a mouky vytvořte drobenku, přidejte cukr, vejce, 1 lžíci studené vody a vypracujte těsto. Dejte ho na 20 minut vychladit do lednice a pak z něj vyválejte plát. Těsto dejte do formy, propíchejte vidličkou a předpečte v troubě (asi 10–15 minut).

Rozpůlené meruňky vložte do mísy, zasypte je cukrem a špetkou soli. Promíchejte a nechte pustit šťávu. Připravte si náplň: v míse vyšlehejte zakysanou smetanu s vejcem, vanilkovým a mandlovým extraktem, levandulí a medem. Vmíchejte lžíci mouky a rozetřete náplň na předpečený korpus. Na ni poklaďte meruňky řeznou stranou nahoru. Vložte do trouby a pečte 45 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezezlátne.

 

 

 

Šťavnatý třešňový koláč

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 125 g másla + na vymazání formy
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vody

Na náplň:

  • 150 g třešňového džemu
  • 120 g cukru
  • 1a1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce bourbonu nebo whiskey, případně vody
  • 1,5 kg vypeckovaných třešní

 

Z mouky se špetkou soli, mletých mandlí, cukru, vanilkového extraktu, cukru, vody, vejce a másla vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu asi hodinu odležet. Mezitím si připravte náplň. Na pánev dejte džem a cukr, zahřejte na mírném ohni a stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání směs přiveďte k varu. Škrobovou moučku si zvlášť smíchejte s bourbonem, přilijte ke směsi a míchejte, dokud směs nezhoustne. Stáhněte z ohně, přidejte vypeckované třešně, promíchejte a nechte zchladnout.

Odležené těsto vyválejte, vložte do máslem vymazané formy a lehce přitlačte k okrajům. Naplňte zchladlou směsí z třešní a pečte asi 45–55 minut dozlatova. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek