Koláče z křehkého těsta

Křehké těsto je křupavé, lehké a plné máslové chuti. Zkombinujte ho s čerstvým letním ovocem a dopřejte svým chuťovým buňkám jedinečný zážitek.

Meruňkový koláč s mandlovou náplní

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vody

Na náplň:

  • 500 g půlených meruněk
  • 175 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 120 ml zakysané smetany
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžíce medu
  • špetka levandulových květů
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou formu vymažte máslem. Z másla a mouky vytvořte drobenku, přidejte cukr, vejce, 1 lžíci studené vody a vypracujte těsto. Dejte ho na 20 minut vychladit do lednice a pak z něj vyválejte plát. Těsto dejte do formy, propíchejte vidličkou a předpečte v troubě (asi 10–15 minut).

Rozpůlené meruňky vložte do mísy, zasypte je cukrem a špetkou soli. Promíchejte a nechte pustit šťávu. Připravte si náplň: v míse vyšlehejte zakysanou smetanu s vejcem, vanilkovým a mandlovým extraktem, levandulí a medem. Vmíchejte lžíci mouky a rozetřete náplň na předpečený korpus. Na ni poklaďte meruňky řeznou stranou nahoru. Vložte do trouby a pečte 45 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezezlátne.

 

 

 

Šťavnatý třešňový koláč

Na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 125 g másla + na vymazání formy
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vody

Na náplň:

  • 150 g třešňového džemu
  • 120 g cukru
  • 1a1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce bourbonu nebo whiskey, případně vody
  • 1,5 kg vypeckovaných třešní

 

Z mouky se špetkou soli, mletých mandlí, cukru, vanilkového extraktu, cukru, vody, vejce a másla vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu asi hodinu odležet. Mezitím si připravte náplň. Na pánev dejte džem a cukr, zahřejte na mírném ohni a stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání směs přiveďte k varu. Škrobovou moučku si zvlášť smíchejte s bourbonem, přilijte ke směsi a míchejte, dokud směs nezhoustne. Stáhněte z ohně, přidejte vypeckované třešně, promíchejte a nechte zchladnout.

Odležené těsto vyválejte, vložte do máslem vymazané formy a lehce přitlačte k okrajům. Naplňte zchladlou směsí z třešní a pečte asi 45–55 minut dozlatova. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Na slavnostní stůl

Na slavnostní stůl

Svátky se neobejdou bez jídel z čerstvé zeleniny a vajec. Co třeba slaný koláč nebo trochu netradiční sekaná? Vhod přijdou i zdravé saláty a originální jednohubky.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.