![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2021/07/shutterstock_1436300207.zmenena-velikost-1.jpg)
Koláče z křehkého těsta
Meruňkový koláč s mandlovou náplní
Na těsto:
- 225 g hladké mouky
- 110 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
Na náplň:
- 500 g půlených meruněk
- 175 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 120 ml zakysané smetany
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 2 lžíce medu
- špetka levandulových květů
- 1 lžíce hladké mouky
Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou formu vymažte máslem. Z másla a mouky vytvořte drobenku, přidejte cukr, vejce, 1 lžíci studené vody a vypracujte těsto. Dejte ho na 20 minut vychladit do lednice a pak z něj vyválejte plát. Těsto dejte do formy, propíchejte vidličkou a předpečte v troubě (asi 10–15 minut).
Rozpůlené meruňky vložte do mísy, zasypte je cukrem a špetkou soli. Promíchejte a nechte pustit šťávu. Připravte si náplň: v míse vyšlehejte zakysanou smetanu s vejcem, vanilkovým a mandlovým extraktem, levandulí a medem. Vmíchejte lžíci mouky a rozetřete náplň na předpečený korpus. Na ni poklaďte meruňky řeznou stranou nahoru. Vložte do trouby a pečte 45 minut, dokud náplň neztuhne a těsto nezezlátne.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2021/07/shutterstock_1156037407-PROSIM-ZATMAVIT-POD-NADPISEM.zmenena-velikost-1-740x493.jpg)
Šťavnatý třešňový koláč
Na těsto:
- 225 g hladké mouky
- 20 g mletých mandlí
- 50 g moučkového cukru
- špetka soli
- 125 g másla + na vymazání formy
- 1 velké vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce vody
Na náplň:
- 150 g třešňového džemu
- 120 g cukru
- 1a1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce bourbonu nebo whiskey, případně vody
- 1,5 kg vypeckovaných třešní
Z mouky se špetkou soli, mletých mandlí, cukru, vanilkového extraktu, cukru, vody, vejce a másla vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu asi hodinu odležet. Mezitím si připravte náplň. Na pánev dejte džem a cukr, zahřejte na mírném ohni a stále míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Za stálého míchání směs přiveďte k varu. Škrobovou moučku si zvlášť smíchejte s bourbonem, přilijte ke směsi a míchejte, dokud směs nezhoustne. Stáhněte z ohně, přidejte vypeckované třešně, promíchejte a nechte zchladnout.
Odležené těsto vyválejte, vložte do máslem vymazané formy a lehce přitlačte k okrajům. Naplňte zchladlou směsí z třešní a pečte asi 45–55 minut dozlatova. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.