Čerstvý zelený hrášek

Sladká chuť mladého zeleného hrášku osvěží chuťové pohárky, a tak si ho nezapomeňte dopřát co nejčastěji. Přidejte ho do omelety, do slaného koláče nebo třeba do pomazánky.

 

Koláč ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 200 g zeleného hrášku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • hrst čerstvé máty
  • 280 ml smetany
  • 4 velká vejce
  • 1 balíček křehkého těsta
  • 100 g čedaru
  • fazole na zatížení

 

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozválené křehké těsto vložte do koláčové formy průměru 23 cm, propíchejte ho vidličkou, nasypte na něj fazole. Nechte asi 15 minut předpéct v troubě.

2 Na pánvi lehce osmahněte šalotku na olivovém oleji. Hrášek vložte do osolené vroucí vody na 2 minuty, poté jej rychle zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.

3 Šalotku, hrášek, několik mátových lístků a 1 lžíci olivového oleje rozmixujte na pyré, osolte, opepřete, přidejte rozšlehaná vejce, smetanu a sýr a nalijte směs na předpečený korpus. Pečte 30–35 minut, dokud koláč nezačne na povrchu zlátnout. Před servírováním nechte trochu vychladnout.

 

 

Omeleta s hráškem a brokolicí

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 220 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g zeleného hrášku
  • 8 vajec
  • 50 g čedaru
  • zelená petrželka

 

1 Na pánvi s kovovou rukojetí rozehřejte na středním plameni olej. Vložte na růžičky rozebranou brokolici a 5 minut restujte. Pak přidejte nasekaný česnek a hrášek a opékejte ještě asi 2 minuty.

2 V troubě předehřejte gril na maximum. Vejce prošlehejte, přidejte strouhaný čedar, nalijte směs do pánve na zeleninu a promíchejte. Asi 5 minut nechte omeletu smažit, dokud spodní část nezačne hnědnout. Vložte pánev do trouby pod gril a nechte omeletu zapékat asi 3–5 minut, dokud není propečená. Podávejte posypanou zelenou petrželkou.

 


Hrášková pomazánka

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 200 g zeleného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 70 g parmazánu
  • bylinky podle chuti
  • 1 bagetku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

 

1 Hrášek krátce (2 minuty) povařte a pak jej prudce zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat, dejte do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a strouhaný parmazán. Můžete také přidat pár lístků čerstvé máty nebo bazalky, podle chuti. Rozmixujte dohladka.

2 Podávejte na opečené bagetce potřené česnekem, například s čerstvou ředkvičkou.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.