Čerstvý zelený hrášek
Koláč ze zeleného hrášku
Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 200 g zeleného hrášku
- 1 svazek jarní cibulky
- hrst čerstvé máty
- 280 ml smetany
- 4 velká vejce
- 1 balíček křehkého těsta
- 100 g čedaru
- fazole na zatížení
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozválené křehké těsto vložte do koláčové formy průměru 23 cm, propíchejte ho vidličkou, nasypte na něj fazole. Nechte asi 15 minut předpéct v troubě.
2 Na pánvi lehce osmahněte šalotku na olivovém oleji. Hrášek vložte do osolené vroucí vody na 2 minuty, poté jej rychle zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.
3 Šalotku, hrášek, několik mátových lístků a 1 lžíci olivového oleje rozmixujte na pyré, osolte, opepřete, přidejte rozšlehaná vejce, smetanu a sýr a nalijte směs na předpečený korpus. Pečte 30–35 minut, dokud koláč nezačne na povrchu zlátnout. Před servírováním nechte trochu vychladnout.
Omeleta s hráškem a brokolicí
Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4
- 1 lžíce olivového oleje
- 220 g brokolice
- 2 stroužky česneku
- 250 g zeleného hrášku
- 8 vajec
- 50 g čedaru
- zelená petrželka
1 Na pánvi s kovovou rukojetí rozehřejte na středním plameni olej. Vložte na růžičky rozebranou brokolici a 5 minut restujte. Pak přidejte nasekaný česnek a hrášek a opékejte ještě asi 2 minuty.
2 V troubě předehřejte gril na maximum. Vejce prošlehejte, přidejte strouhaný čedar, nalijte směs do pánve na zeleninu a promíchejte. Asi 5 minut nechte omeletu smažit, dokud spodní část nezačne hnědnout. Vložte pánev do trouby pod gril a nechte omeletu zapékat asi 3–5 minut, dokud není propečená. Podávejte posypanou zelenou petrželkou.
Hrášková pomazánka
Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4
- 200 g zeleného hrášku
- 2 lžíce olivového oleje
- 70 g parmazánu
- bylinky podle chuti
- 1 bagetku
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
1 Hrášek krátce (2 minuty) povařte a pak jej prudce zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat, dejte do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a strouhaný parmazán. Můžete také přidat pár lístků čerstvé máty nebo bazalky, podle chuti. Rozmixujte dohladka.
2 Podávejte na opečené bagetce potřené česnekem, například s čerstvou ředkvičkou.