Čerstvý zelený hrášek

Sladká chuť mladého zeleného hrášku osvěží chuťové pohárky, a tak si ho nezapomeňte dopřát co nejčastěji. Přidejte ho do omelety, do slaného koláče nebo třeba do pomazánky.

 

Koláč ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 200 g zeleného hrášku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • hrst čerstvé máty
  • 280 ml smetany
  • 4 velká vejce
  • 1 balíček křehkého těsta
  • 100 g čedaru
  • fazole na zatížení

 

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozválené křehké těsto vložte do koláčové formy průměru 23 cm, propíchejte ho vidličkou, nasypte na něj fazole. Nechte asi 15 minut předpéct v troubě.

2 Na pánvi lehce osmahněte šalotku na olivovém oleji. Hrášek vložte do osolené vroucí vody na 2 minuty, poté jej rychle zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.

3 Šalotku, hrášek, několik mátových lístků a 1 lžíci olivového oleje rozmixujte na pyré, osolte, opepřete, přidejte rozšlehaná vejce, smetanu a sýr a nalijte směs na předpečený korpus. Pečte 30–35 minut, dokud koláč nezačne na povrchu zlátnout. Před servírováním nechte trochu vychladnout.

 

 

Omeleta s hráškem a brokolicí

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 220 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g zeleného hrášku
  • 8 vajec
  • 50 g čedaru
  • zelená petrželka

 

1 Na pánvi s kovovou rukojetí rozehřejte na středním plameni olej. Vložte na růžičky rozebranou brokolici a 5 minut restujte. Pak přidejte nasekaný česnek a hrášek a opékejte ještě asi 2 minuty.

2 V troubě předehřejte gril na maximum. Vejce prošlehejte, přidejte strouhaný čedar, nalijte směs do pánve na zeleninu a promíchejte. Asi 5 minut nechte omeletu smažit, dokud spodní část nezačne hnědnout. Vložte pánev do trouby pod gril a nechte omeletu zapékat asi 3–5 minut, dokud není propečená. Podávejte posypanou zelenou petrželkou.

 


Hrášková pomazánka

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 200 g zeleného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 70 g parmazánu
  • bylinky podle chuti
  • 1 bagetku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

 

1 Hrášek krátce (2 minuty) povařte a pak jej prudce zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat, dejte do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a strouhaný parmazán. Můžete také přidat pár lístků čerstvé máty nebo bazalky, podle chuti. Rozmixujte dohladka.

2 Podávejte na opečené bagetce potřené česnekem, například s čerstvou ředkvičkou.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek