Čerstvý zelený hrášek

Sladká chuť mladého zeleného hrášku osvěží chuťové pohárky, a tak si ho nezapomeňte dopřát co nejčastěji. Přidejte ho do omelety, do slaného koláče nebo třeba do pomazánky.

 

Koláč ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 200 g zeleného hrášku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • hrst čerstvé máty
  • 280 ml smetany
  • 4 velká vejce
  • 1 balíček křehkého těsta
  • 100 g čedaru
  • fazole na zatížení

 

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Rozválené křehké těsto vložte do koláčové formy průměru 23 cm, propíchejte ho vidličkou, nasypte na něj fazole. Nechte asi 15 minut předpéct v troubě.

2 Na pánvi lehce osmahněte šalotku na olivovém oleji. Hrášek vložte do osolené vroucí vody na 2 minuty, poté jej rychle zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat.

3 Šalotku, hrášek, několik mátových lístků a 1 lžíci olivového oleje rozmixujte na pyré, osolte, opepřete, přidejte rozšlehaná vejce, smetanu a sýr a nalijte směs na předpečený korpus. Pečte 30–35 minut, dokud koláč nezačne na povrchu zlátnout. Před servírováním nechte trochu vychladnout.

 

 

Omeleta s hráškem a brokolicí

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 220 g brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g zeleného hrášku
  • 8 vajec
  • 50 g čedaru
  • zelená petrželka

 

1 Na pánvi s kovovou rukojetí rozehřejte na středním plameni olej. Vložte na růžičky rozebranou brokolici a 5 minut restujte. Pak přidejte nasekaný česnek a hrášek a opékejte ještě asi 2 minuty.

2 V troubě předehřejte gril na maximum. Vejce prošlehejte, přidejte strouhaný čedar, nalijte směs do pánve na zeleninu a promíchejte. Asi 5 minut nechte omeletu smažit, dokud spodní část nezačne hnědnout. Vložte pánev do trouby pod gril a nechte omeletu zapékat asi 3–5 minut, dokud není propečená. Podávejte posypanou zelenou petrželkou.

 


Hrášková pomazánka

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 200 g zeleného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 70 g parmazánu
  • bylinky podle chuti
  • 1 bagetku
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

 

1 Hrášek krátce (2 minuty) povařte a pak jej prudce zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat, dejte do misky, přidejte olivový olej, sůl, pepř a strouhaný parmazán. Můžete také přidat pár lístků čerstvé máty nebo bazalky, podle chuti. Rozmixujte dohladka.

2 Podávejte na opečené bagetce potřené česnekem, například s čerstvou ředkvičkou.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek