Velikonoční moučníky z piškotového těsta

Chystáte se na Velikonoce péct tradičního beránka? Vyzkoušejte recept na nadýchaného piškotového. Nebo si raději pochutnáte na roládě s tvarohovou náplní a jahodami?

Piškotový beránek

  • 5 žloutků a 2 vejce
  • 250 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy a citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • sníh z 5 bílků
  • 350 g polohrubé mouky
  • máslo a strouhanka do formy
  • cukr moučka na poprášení

 

Utřete žloutky a 2 vejce, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a 125 g cukru. Nakonec střídavě přidávejte tuhý sníh se 125 g cukru a mouku. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte strouhankou, vlijte do ní těsto a dejte do trouby předehřáté asi na 175 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova. Po zchladnutí beránka pocukrujte a ozdobte ho mašlí.

 

 

 

 

Piškotová roláda s tvarohem

Na piškot:

  • 4 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečicího papíru

Na náplň:

  • 450 g tvarohu (v kostce, ne z vaničky)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • hustý jahodový džem na pomazání piškotu
  • cukr moučka na poprášení

Troubu předehřejte na 180 °C. Velký plech potáhněte pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a přimíchejte mouku. Poté zvlášť vyšlehejte bílky do nepříliš pevného sněhu a lžičku po lžičce do něj zašlehávejte 4 lžičky vody. Jakmile je sníh tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Papír, který je na plechu, pomažte celý olejem a rovnoměrně na něj těsto rozprostřete. Pečte 10–15 minut dozlatova. Připravte si velkou čistou utěrku a upečený korpus na ni položte pečicím papírem nahoru. Papír stáhněte. Takto připravený piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte zcela vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Jakmile korpus vystydne, opatrně ho rozviňte, pomažte džemem a na něj naneste tvarohovou náplň. Roládu pak pevně zaviňte a dejte vychladit do lednice. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem, ozdobenou čerstvými jahodami.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…