Velikonoční moučníky z piškotového těsta

Chystáte se na Velikonoce péct tradičního beránka? Vyzkoušejte recept na nadýchaného piškotového. Nebo si raději pochutnáte na roládě s tvarohovou náplní a jahodami?

Piškotový beránek

  • 5 žloutků a 2 vejce
  • 250 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy a citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • sníh z 5 bílků
  • 350 g polohrubé mouky
  • máslo a strouhanka do formy
  • cukr moučka na poprášení

 

Utřete žloutky a 2 vejce, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a 125 g cukru. Nakonec střídavě přidávejte tuhý sníh se 125 g cukru a mouku. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte strouhankou, vlijte do ní těsto a dejte do trouby předehřáté asi na 175 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova. Po zchladnutí beránka pocukrujte a ozdobte ho mašlí.

 

 

 

 

Piškotová roláda s tvarohem

Na piškot:

  • 4 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečicího papíru

Na náplň:

  • 450 g tvarohu (v kostce, ne z vaničky)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • hustý jahodový džem na pomazání piškotu
  • cukr moučka na poprášení

Troubu předehřejte na 180 °C. Velký plech potáhněte pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a přimíchejte mouku. Poté zvlášť vyšlehejte bílky do nepříliš pevného sněhu a lžičku po lžičce do něj zašlehávejte 4 lžičky vody. Jakmile je sníh tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Papír, který je na plechu, pomažte celý olejem a rovnoměrně na něj těsto rozprostřete. Pečte 10–15 minut dozlatova. Připravte si velkou čistou utěrku a upečený korpus na ni položte pečicím papírem nahoru. Papír stáhněte. Takto připravený piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte zcela vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Jakmile korpus vystydne, opatrně ho rozviňte, pomažte džemem a na něj naneste tvarohovou náplň. Roládu pak pevně zaviňte a dejte vychladit do lednice. Podávejte ji posypanou moučkovým cukrem, ozdobenou čerstvými jahodami.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek