Jahodové potěšení

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Sváteční dortíky

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 8

  • 120 g máslových sušenek
  • 80 g másla
  • 150 g čerstvého smetanového sýra
  • 40 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • formičky na semifreda bez dna
  • máslo na vymazání
  • červená dortová želatina

 

1 Formičky vymažte máslem nebo vyložte pruhem pečicího papíru a postavte na tácek s pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Ze vzniklé hmoty upěchujte ve formičkách korpusy dortíků a dejte je vychladit.

2 Smetanový sýr, moučkový cukr a vanilkové aroma utřete do hladkého krému. Ze smetany ušlehejte šlehačku a vmíchejte ji do něj. Jahody nakrájejte na poloviny a vyskládejte je po obvodu formiček s vychlazeným základem. Poté formičky opatrně naplňte krémem do výšky asi 1 cm pod okraj. Dejte opět vychladit aspoň na 1 hodinu.

3 Podle návodu si připravte želatinu a zalijte jí dortíky až po okraj. Opět je vraťte do lednice a nechte minimálně přes noc ztuhnout. Před vyjmutím z formy objeďte opatrně okraj dortíků nožem.

 

 

 

Mléčná rýže s jahodami

Doba přípravy: 25 minut

Počet porcí: 4

  • 200 g rýže
  • 500 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • 40 g cukru
  • jahodový džem nebo jahodový sirup
  • čerstvé jahody k podávání

 

1 Přebranou rýži nasypte do vařícího mléka, přidejte sůl, cukr a vařte na mírném ohni doměkka.

2 Podávejte s jahodovým džemem nebo jahodovým sirupem a čerstvými jahodami.

 

 

 

Studená jahodová polévka

Doba přípravy: 20 minut + chlazení

Počet porcí: 4

  • 800 g jahod
  • 300 ml zakysané smetany
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 citron

 

1 Omyté jahody rozmixujte se zakysanou smetanou a cukrem. Podle chuti přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte.

2 Před podáváním nechte polévku vychladit v lednici.

 

 

 

Tvarohové knedlíčky s jahodami

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g měkkého tučného tvarohu (ne z vaničky)
  • 80 g hrubé mouky
  • 60 g dětské krupičky
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • asi 20 jahod

 

1 Všechny suroviny zpracujte v míse v nelepivé těsto – podle potřeby přisypávejte mouku. Z kousků těsta vytvářejte placičky, do středu položte omytou jahodu a pečlivě každý knedlíček zabalte.

2 Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíčky do něj vložte. Jemně je promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte mírným varem asi 7 minut.

3 Vyberte děrovanou naběračkou, propíchněte vidličkou a nechte vyjít páru. Na talíři knedlíčky posypte strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem. Z těsta můžete připravit i malé neplněné nočky a uvařené je podávat s jahodovou omáčkou připravenou z jahod, cukru a smetany

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.