Kaše a nákypy

Porce plné energie.

Jáhlová kaše se sušeným ovocem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 20 lžic jáhel
  • 800 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce másla
  • sušené švestky
  • sušené meruňky
  • rozinky

1 Jáhly spařte horkou vodou a vložte je do hrnce. Zalijte mlékem, přidejte sůl, vanilkový cukr a vařte doměkka.

2 Kaši dolévejte podle potřeby mlékem. Ochuťte medem, skořicí a máslem. Podávejte s rozinkami, sušenými meruňkami a švestkami.

 

 

 

Žemlovka s jablky a tvarohem

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 veka
  • 6 jablek
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst vlašských ořechů

1 Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Ve 300 ml vlažného mléka rozkvedlejte 1 vejce, namáčejte v něm plátky veky a pokládejte je vedle sebe na dno zapékací misky. Polovinu jablek nakrájejte na malé kousky, polovinu nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná jablka rozprostřete na veku a posypte lžící cukru a troškou skořice.

2 Tvaroh smíchejte se zbytkem mléka, 1 vejcem a vanilkovým cukrem. Směsí přelijte nastrouhaná jablka. Zbytek veky pokrájejte na kostky a posypte s ní spolu s pokrájenými jablky povrch žemlovky. Navrch rovnoměrně nasypte ořechy a rozinky, skořici a vše pokropte rozehřátým máslem. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut při 175 °C.

 

 

 

Rýžový nákyp s ovocem

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 4 šálky plnotučného mléka
  • sůl
  • 1 šálek kulaté rýže
  • 100 g másla + na vymazání,
  • 5–6 lžic cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry
  • čerstvé ovoce

1 Osolené mléko přiveďte k varu a vsypte do něj rýži. Za častého míchání uvařte hustou kaši. Vmíchejte do ní máslo, cukr a nechte vychladnout. Z bílků a vanilkového cukru ušlehejte tuhý sníh. Do kaše vmíchejte žloutky, citronovou kůru, a nakonec sníh z bílků.

2 Zapékací nádobu vymažte důkladně máslem a urovnejte do ní rýžovou směs. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20–25 minut do zezlátnutí povrchu. Podávejte s čerstvým ovocem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Dejte chřestu zelenou!

Dejte chřestu zelenou!

Mladý chřest už zamířil na pulty prodejen, a tak ho nezapomeňte zařadit i do svého jídelníčku. Je lahodný, bohatý na minerály, vitaminy a antioxidanty, a navíc obsahuje hodně vlákniny.

Celý článek

Svěží jaro

Svěží jaro

Vyrazte na čerstvý jarní vzduch a natrhejte si rozkvetlé pampelišky. Můžete si z nich udělat limonádu či smoothie nebo si je jen tak vystavit ve vlastnoručně vyrobené klacíkové váze.

Celý článek

Jarní pomazánky s bylinkami

Jarní pomazánky s bylinkami

Na jaře potřebuje náš organismus spoustu vitaminů. Dopřejte si je například v podobě čerstvých bylinek, kterými si ochutíte pomazánku. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Dřevěné schodiště

Dřevěné schodiště

www.chatar-chalupar.cz

Dřevo je pro konstrukci schodů materiálem veskrze tradičním, který má i v současnosti stále co nabídnout. Velké oblibě se těší především v chalupách, venkovských domech a dřevostavbách.