Květák a brokolice

Víte, že květák a brokolice pomáhají chránit vaše srdce a cévy před nebezpečným onemocněním? Dopřejte si je několikrát týdně – jako přílohu i hlavní jídlo.

Frittata s brokolicí

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 2

  • 500 g brokolice
  • 6 vajec
  • 1 cibule
  • 5–6 cherry rajčátek
  • 30 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 180 °C, brokolici rozeberte na růžičky a 3–4 minuty ji povařte, pak ji hned zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Vejce rozšlehejte a vlijte do celokovové pánve nebo zapékací misky o průměru 28 cm. Rozložte do nich cibuli nakrájenou na půlměsíčky, růžičky brokolice, přepůlená rajčátka, najemno nakrájenou chilli papričku (podle chuti) a sýr nakrájený na kostičky.

2 Posypte mletou paprikou, solí a pepřem. Růžičky brokolice pokapejte olivovým olejem. pánev nebo misku vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud vejce zcela neztuhnou.

 

 

Brokolice zapečená s mozzarellou

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 2 brokolice
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 g mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

1 Brokolici rozeberte na růžičky uvařte do poloměkka. V misce smíchejte tvaroh, vejce, mléko, prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete. Mozzarellu nakrájejte na plátky.

2 Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. Povařenou brokolici rozložte do pekáčku, zalijte tvarohovou směsí, poklaďte mozzarellou a pečte asi 20 minut dozlatova.

 

 

Těstoviny s brokolicí a lososem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g čerstvého lososa
  • 60 ml olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 2 pórky
  • 1 brokolice
  • 250 g těstovin fusilli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • parmazán
  • čerstvé bylinky

 

1 Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Filety z lososa nakrájejte na kostky, osolte a opepřete a zprudka opečte na polovině olivového oleje, asi 6 minut. Vyndejte na talíř a volně přikryjte potravinářskou fólií. V jiné pánvi rozehřejte zbytek oleje a zhruba 8 minut na něm restujte nakrájený pórek. Ochuťte solí a pepřem a často míchejte.

2 Těstoviny uvařte podle návodu, a než je slijete, z hrnce odeberte 125 ml vody. Hotové dejte do pánve, přidejte uvařenou brokolici, přilijte zbylou vodu a citronovou šťávu a lehce promíchejte. Nakonec přidejte lososa a nasekané čerstvé bylinky (například petržel, pažitku, tymián apod.). Podávejte posypané hoblinkami parmazánu.

 


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek