Květák a brokolice

Víte, že květák a brokolice pomáhají chránit vaše srdce a cévy před nebezpečným onemocněním? Dopřejte si je několikrát týdně – jako přílohu i hlavní jídlo.

Frittata s brokolicí

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 2

  • 500 g brokolice
  • 6 vajec
  • 1 cibule
  • 5–6 cherry rajčátek
  • 30 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 180 °C, brokolici rozeberte na růžičky a 3–4 minuty ji povařte, pak ji hned zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Vejce rozšlehejte a vlijte do celokovové pánve nebo zapékací misky o průměru 28 cm. Rozložte do nich cibuli nakrájenou na půlměsíčky, růžičky brokolice, přepůlená rajčátka, najemno nakrájenou chilli papričku (podle chuti) a sýr nakrájený na kostičky.

2 Posypte mletou paprikou, solí a pepřem. Růžičky brokolice pokapejte olivovým olejem. pánev nebo misku vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud vejce zcela neztuhnou.

 

 

Brokolice zapečená s mozzarellou

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 2 brokolice
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 g mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

1 Brokolici rozeberte na růžičky uvařte do poloměkka. V misce smíchejte tvaroh, vejce, mléko, prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete. Mozzarellu nakrájejte na plátky.

2 Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. Povařenou brokolici rozložte do pekáčku, zalijte tvarohovou směsí, poklaďte mozzarellou a pečte asi 20 minut dozlatova.

 

 

Těstoviny s brokolicí a lososem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g čerstvého lososa
  • 60 ml olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 2 pórky
  • 1 brokolice
  • 250 g těstovin fusilli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • parmazán
  • čerstvé bylinky

 

1 Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Filety z lososa nakrájejte na kostky, osolte a opepřete a zprudka opečte na polovině olivového oleje, asi 6 minut. Vyndejte na talíř a volně přikryjte potravinářskou fólií. V jiné pánvi rozehřejte zbytek oleje a zhruba 8 minut na něm restujte nakrájený pórek. Ochuťte solí a pepřem a často míchejte.

2 Těstoviny uvařte podle návodu, a než je slijete, z hrnce odeberte 125 ml vody. Hotové dejte do pánve, přidejte uvařenou brokolici, přilijte zbylou vodu a citronovou šťávu a lehce promíchejte. Nakonec přidejte lososa a nasekané čerstvé bylinky (například petržel, pažitku, tymián apod.). Podávejte posypané hoblinkami parmazánu.

 


Další články

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.