Květák a brokolice

Víte, že květák a brokolice pomáhají chránit vaše srdce a cévy před nebezpečným onemocněním? Dopřejte si je několikrát týdně – jako přílohu i hlavní jídlo.

Frittata s brokolicí

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 2

  • 500 g brokolice
  • 6 vajec
  • 1 cibule
  • 5–6 cherry rajčátek
  • 30 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 180 °C, brokolici rozeberte na růžičky a 3–4 minuty ji povařte, pak ji hned zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Vejce rozšlehejte a vlijte do celokovové pánve nebo zapékací misky o průměru 28 cm. Rozložte do nich cibuli nakrájenou na půlměsíčky, růžičky brokolice, přepůlená rajčátka, najemno nakrájenou chilli papričku (podle chuti) a sýr nakrájený na kostičky.

2 Posypte mletou paprikou, solí a pepřem. Růžičky brokolice pokapejte olivovým olejem. pánev nebo misku vložte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud vejce zcela neztuhnou.

 

 

Brokolice zapečená s mozzarellou

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 2 brokolice
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 125 g mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

1 Brokolici rozeberte na růžičky uvařte do poloměkka. V misce smíchejte tvaroh, vejce, mléko, prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete. Mozzarellu nakrájejte na plátky.

2 Pekáček nebo zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. Povařenou brokolici rozložte do pekáčku, zalijte tvarohovou směsí, poklaďte mozzarellou a pečte asi 20 minut dozlatova.

 

 

Těstoviny s brokolicí a lososem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g čerstvého lososa
  • 60 ml olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 2 pórky
  • 1 brokolice
  • 250 g těstovin fusilli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • parmazán
  • čerstvé bylinky

 

1 Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Filety z lososa nakrájejte na kostky, osolte a opepřete a zprudka opečte na polovině olivového oleje, asi 6 minut. Vyndejte na talíř a volně přikryjte potravinářskou fólií. V jiné pánvi rozehřejte zbytek oleje a zhruba 8 minut na něm restujte nakrájený pórek. Ochuťte solí a pepřem a často míchejte.

2 Těstoviny uvařte podle návodu, a než je slijete, z hrnce odeberte 125 ml vody. Hotové dejte do pánve, přidejte uvařenou brokolici, přilijte zbylou vodu a citronovou šťávu a lehce promíchejte. Nakonec přidejte lososa a nasekané čerstvé bylinky (například petržel, pažitku, tymián apod.). Podávejte posypané hoblinkami parmazánu.

 


Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek