Dobrá vydatná kaše

Je výborná jako sytá snídaně, která vám dodá energii na celé dopoledne, nebo jako výživná svačina po dlouhé procházce. Zahřeje a potěší všechny milovníky sladkých jídel.

Jáhlová kaše se sušeným ovocem

  • 20 lžic jáhel
  • 800 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce másla
  • sušené švestky
  • sušené meruňky
  • rozinky

Jáhly spařte horkou vodou a vložte je do hrnce. Zalijte mlékem, přidejte sůl, vanilkový cukr a vařte doměkka. Kaši dolévejte podle potřeby mlékem. Ochuťte medem, skořicí a máslem. Podávejte s rozinkami, sušenými meruňkami a švestkami.

 

 

foto: Shutterstock

Kokosový rýžový puding s jablky

  • 1 a 1/2 šálku kulaté rýže
  • 3 a 1/2 šálku mléka
  • 1 a 1/2 šálku kokosového mléka
  • 3/4 šálku cukru
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku smetany na vaření

Na jablka:

  • 2 velká jablka
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 4 lžíce másla

Do pánve nalijte mléko a kokosové mléko, přidejte cukr, míchejte a zahřejte k varu. Přidejte rýži, snižte teplotu a nechte za občasného míchání vařit 18–20 minut, dokud není rýže měkká. Poté vmíchejte kokos, skořici a sůl a dejte stranou. V jiné pánvi rozpusťte máslo a cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat. Přidejte jablka nakrájená na měsíčky a na mírném ohni, za stálého míchání, nechte jablka v karamelu podusit, dokud nezměknou. Před podáváním vmíchejte do rýžové směsi smetanu. Pudink a jablka střídavě navrstvěte do misek a každou porci polijte karamelem.

 

 

foto: Shutterstock

Ovesná kaše s medem a hruškami

  • 6 vrchovatých lžic ovesných vloček
  • 500 ml mléka
  • med podle chuti
  • hrušky
  • mletá skořice

Ovesné vločky dejte do misky, zalijte mlékem a nechte je přes noc v lednici nasáknout. Ráno kaši vařte asi 10 minut na mírném ohni. Podle chuti ji oslaďte medem a posypte mletou skořicí. Podávejte s čerstvým ovocem, například hruškami.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.