Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Borůvkový likér

Na 5 litrů likéru:

  • 1 kg borůvek
  • 1 kg cukru
  • 4 vanilkové cukry
  • 4 litry červeného vína
  • rum podle chuti

 

Do hrnce dejte borůvky, zalijte vínem a dejte vařit. Přidejte cukr, vanilkový cukr a nechte ještě 5 minut přejít varem.
Po vychladnutí sceďte a přidejte rum – asi 200 ml na litr borůvkového sirupu nebo podle chuti. Hotový likér naplňte do lahví.

 

 

foto: Shutterstock

Trnkový likér

  • 2 kg trnek (přešlých mrazem)
  • 1 kg cukru
  • 2 l vodky nebo konzumního lihu
  • 1 l vody
  • strouhaný muškátový oříšek
  • celá skořice
  • hřebíček
 

Rozmačkané trnky dejte do skleněné láhve, zalijte je vodkou nebo konzumním lihem, přidejte koření a nechte dva týdny vylouhovat.
Sceďte, přidejte vychladlý sirup připravený svařením cukru ve vodě a promíchejte. Likér nechte ještě den ustát a pak jej naplňte do lahví.

 

foto: Shutterstock

Ostružinový likér

  • 500 g čerstvých vyzrálých ostružin
  • 250 g cukru krupice
  • 1 l vodky
  • 5 hřebíčků
  • 1 kousek celé skořice

 

1 Do čtyřlitrové skleněné nádoby s pevným uzávěrem vložte ostružiny a koření, prosypejte cukrem a zalijte alkoholem. Uzavřete a důkladně protřeste.
2 Na slunném nebo teplém místě nechte stát po dobu šesti týdnů. Nádobu neotvírejte, jen občas protřeste. Pak přeceďte přes plátýnko a naplňte do lahví s uzávěrem.

 

 

foto: Shutterstock

Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

 

Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.

Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…