Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Borůvkový likér

Na 5 litrů likéru:

  • 1 kg borůvek
  • 1 kg cukru
  • 4 vanilkové cukry
  • 4 litry červeného vína
  • rum podle chuti

 

Do hrnce dejte borůvky, zalijte vínem a dejte vařit. Přidejte cukr, vanilkový cukr a nechte ještě 5 minut přejít varem.
Po vychladnutí sceďte a přidejte rum – asi 200 ml na litr borůvkového sirupu nebo podle chuti. Hotový likér naplňte do lahví.

 

 

foto: Shutterstock

Trnkový likér

  • 2 kg trnek (přešlých mrazem)
  • 1 kg cukru
  • 2 l vodky nebo konzumního lihu
  • 1 l vody
  • strouhaný muškátový oříšek
  • celá skořice
  • hřebíček
 

Rozmačkané trnky dejte do skleněné láhve, zalijte je vodkou nebo konzumním lihem, přidejte koření a nechte dva týdny vylouhovat.
Sceďte, přidejte vychladlý sirup připravený svařením cukru ve vodě a promíchejte. Likér nechte ještě den ustát a pak jej naplňte do lahví.

 

foto: Shutterstock

Ostružinový likér

  • 500 g čerstvých vyzrálých ostružin
  • 250 g cukru krupice
  • 1 l vodky
  • 5 hřebíčků
  • 1 kousek celé skořice

 

1 Do čtyřlitrové skleněné nádoby s pevným uzávěrem vložte ostružiny a koření, prosypejte cukrem a zalijte alkoholem. Uzavřete a důkladně protřeste.
2 Na slunném nebo teplém místě nechte stát po dobu šesti týdnů. Nádobu neotvírejte, jen občas protřeste. Pak přeceďte přes plátýnko a naplňte do lahví s uzávěrem.

 

 

foto: Shutterstock

Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

 

Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.

Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Na slavnostní stůl

Na slavnostní stůl

Svátky se neobejdou bez jídel z čerstvé zeleniny a vajec. Co třeba slaný koláč nebo trochu netradiční sekaná? Vhod přijdou i zdravé saláty a originální jednohubky.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.