Knedlíková symfonie

Naše babičky a prababičky je uměly nejlépe, a přestože je dnes často kupujeme, můžeme se poučit ze starých receptů a připravit si ty nejlepší – domácí, hebké a nadýchané… A dát si je třeba k omáčkám z tohoto vydání.

Houskové knedlíky

podle Marie Sandtnerové

  • 500 g krupičkové mouky (polohrubé – pozn. red.)
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • 200 g housky
  • 30 g másla na polití
  • 20 g strouhané housky

Do prosáté mouky přidáme sůl a stále míchajíce do ní nalijeme studenou vodu a mléko, ve kterém jsme rozmíchaly žloutky, a zaděláme přiměřeně tuhé těsto (spíše řidší). Na rozehřátém másle si usmažíme na kostečky nakrájené housky, a když vychladly, přidáme je do těsta, které necháme půl hodiny odpočinouti. Pak vykrájíme z těsta stejné kusy, na pomoučeném prkénku uděláme podélné knedlíky, které v osolené, vařící vodě, podle velikosti vaříme 15 až 30 minut. Při vaření je nadzvedneme vařečkou, aby nepřilehly na dno kastrolu, a povařené obrátíme. Uvařené knedlíky silnější nití neb tenkým ostrým nožem nakrájíme na plátky a polijeme rozpáleným máslem nebo posypeme usmaženou strouhanou houskou.

 

Karlovarský knedlík

podle Marie Sandtnerové

  • 70 g másla
  • sůl
  • 6 žloutků
  • 500 ml mléka
  • 560 g mouky
  • 200 g housky
  • 20 g másla
  • ze 6 bílků tuhý sníh
  • 20 g másla na ubrousek
  • 30 g másla na polití

Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme žloutky, jeden po druhém, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostečky nakrájené housky a z bílku tuhý sníh. Těsto vlijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme jako obrovský knedlík a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený nití nakrájíme a podáme máslem politý k jemnějšímu masu.

 

Slaninové knedlíky

podle Marie Sandtnerové

  • 100 g slaniny
  • 200 g housky (4 housky)
  • 330 g mouky
  • sůl
  • 250 ml uzené polévky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g uzeného masa
  • 20 g másla
  • 20 g strouhané housky
  • 20 g slaniny

Slaninu nakrájíme na kostečky a dáme ji do kastrolu rozehřáti. Pak do ní nasypeme na kostečky nakrájené housky, které usmažíme do bledě růžova a dáme vychladnouti. Uzené maso uvaříme, nakrájíme na kostečky a dáme rovněž vychladnouti. Zatím si připravíme do mísy mouku a málo soli a stále míchajíce do ní nalijeme studenou uzenou polévku (z uzeného masa) s míchanými celými vejci a žloutkem, vymícháme dobře těsto, asi tak husté jako na husté kapání. Pak do něho zamícháme vychladlou housku se slaninou, uzené maso a těsto necháme 30 minut odpočívati. Z odpočinutého těsta vykrajujeme pomocí malé, vodou navlhčené naběračky knedlíky a vaříme je podle velikosti 15–20 minut. Vařené klademe na síto, hned je natrhneme dvěma vidličkami, načež je urovnáme na mísu a posypeme usmaženou strouhanou houskou a mastíme rozehřátou slaninou. Podáváme k nim dušené kyselé zelí.

 

Knedlíky ze syrových a vařených brambor (chlupaté)

podle Marie Sandtnerové

  • 500 g vařených brambor
  • 2 kg syrových brambor
  • trochu mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 140 g krupičkové mouky (polohrubé – pozn. red.)
  • 80 g sádla
  • 40 g cibule

 

Studené, oloupané, vařené brambory ustrouháme (nebo horké prolisujeme) a dáme do mísy. Oloupané syrové brambory ve studené vodě ustrouháme, dáme na cedník a polijeme trochou horkého mléka a přikryté necháme, až z nich všechna voda vykape. Potom dobře okapané syrové brambory dáme do mísy k vařeným bramborům, načež přidáme mouku, sůl, vejce a vše vypracujeme v těsto. Z těsta děláme kulaté, prostředně veliké knedlíky a vaříme je v osolené vařící vodě 15–20 minut. Vařené hned rozkrájíme a pomastíme sádlem nebo je posypeme smaženou cibulkou a podáváme k nim dušené zelí. Knedlíky můžeme připraviti i bez vajíčka.

 

Kynuté knedle

podle Marie Svobodové

  • 500 g mouky
  • 30 g kvasnic
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sůl

Na 500 g mouky přidá se 30 g s trochou mouky a šálkem mléka rozdělaných a vykynutých kvasnic, 2 vejce, 2 lžíce másla a potřebná sůl, dobře vypracuje a tvoří knedle jako jablka, poněkud sploštěné, nechají kynout, volně zavaří, pak vidličkami roztrhnou a omastí. Nožem nesmí se krájeti, nýbrž jen vidličkou trhati, sice ztratí kyprost; musí býti pěkně dírkovité a vypadati uvnitř jako dobře vypečený chléb. Také mohou se nadívati povidly, ale voda musí se hodně varem vařiti, a nedati jich mnoho, aby měly volno, až počnou nabývati.

 

Knedlíky ze syrových bramborů

podle Marie Svobodové

  • 2 kg bramborů
  • 4 lžíce mléka
  • 3 žloutky
  • 30 g soli
  • 500 g mouky
  • 120 g žemličky
  • 50 g másla
  • sůl na osolení vody

2 kg oloupaných bramborů se ustrouhají (nejlépe do čisté vody), dají do pytlíku jako na tvaroh a též tak vytlačí. Druhého dne vyndají se z pytlíku na mísu, přidají 4 lžíce mléka, 3 žloutky, 30 g soli a půl kg mouky, dobře promíchá, ku konci přidá 120 g žemličky na 5 mm velké kostky nakrájené a osmažené na 50 g másla, dělají knedle 6 cm v průměru mající, vaří asi 35–40 minut a na 2 a půl litru vody přidává se 30 g soli, aby byly chutné.

 

Vídeňské žemlové knedlíky

podle Viléma Vrabce

  • 8 žemlí (400 g)
  • 30 g másla
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • asi 60–80 g hrubé mouky

Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, pokropíme rozpuštěným máslem, zalijeme mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce a sůl, a necháme stát tak dlouho, až se tekutina do žemlí vsákne. To trvá 30–45 minut. Pak přidáme podle potřeby mouku a lehce promícháme. Z hotového těsta děláme rukou, namočenou v mouce, větší kulaté knedlíky o průměru 7 cm, dobře je propracujeme (tj. mačkáním zpevníme, aby se nerozvařily), vložíme je do vařící osolené vody a pomalu vaříme asi 10 –15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned nakrájíme na plátky a omastíme máslem.

 

Houskový knedlík

podle Anuše Kejřové

  • 500 g krupičkové mouky (polohrubá)
  • 1 lžíci soli
  • 1/2 l vody
  • 6–8 lžic mléka
  • 4 housky
  • 1–2 žloutky

 

Půl kg mouky na míse osolíme 1 rovnou lžící soli, zaděláme půl litrem vlahé vody a koflíčkem mléka, ve kterém jsme rozmíchaly 2 žloutky, v řidší těsto, hodně vytloukáme, až jde od vařečky a tvoří se bubliny. Potom vmícháme na kostky rozkrájené housky, dobře zamícháme a necháme asi půl hodiny státi. Pak rozdělíme těsto na 4 díly, které zlehka vyválíme v šišky a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme prudčeji 25 až 30 minut.

 

Babiččiny bramborové knedlíky z horkých brambor

  • 750 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 250 g krupice
  • 2 vejce

Uvařené brambory ještě horké prolisujte nebo rozšťouchejte šťouchadlem, přidejte sůl, vejce a krupici a vařečkou vypracujte těsto. Rozdělte na 4 díly, z každého uválejte hladký váleček a vařte v osolené vodě 20 minut.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

3 recepty na skvělé letní osvěžení

3 recepty na skvělé letní osvěžení

Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Vyzkoušejte třeba domácí limoncello nebo levandulovou limonádu! Nebo je libo něco ostřejšího? A co třeba vodka s levandulí?

Celý článek