Knedlíková symfonie

Naše babičky a prababičky je uměly nejlépe, a přestože je dnes často kupujeme, můžeme se poučit ze starých receptů a připravit si ty nejlepší – domácí, hebké a nadýchané… A dát si je třeba k omáčkám z tohoto vydání.

Houskové knedlíky

podle Marie Sandtnerové

  • 500 g krupičkové mouky (polohrubé – pozn. red.)
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • 200 g housky
  • 30 g másla na polití
  • 20 g strouhané housky

Do prosáté mouky přidáme sůl a stále míchajíce do ní nalijeme studenou vodu a mléko, ve kterém jsme rozmíchaly žloutky, a zaděláme přiměřeně tuhé těsto (spíše řidší). Na rozehřátém másle si usmažíme na kostečky nakrájené housky, a když vychladly, přidáme je do těsta, které necháme půl hodiny odpočinouti. Pak vykrájíme z těsta stejné kusy, na pomoučeném prkénku uděláme podélné knedlíky, které v osolené, vařící vodě, podle velikosti vaříme 15 až 30 minut. Při vaření je nadzvedneme vařečkou, aby nepřilehly na dno kastrolu, a povařené obrátíme. Uvařené knedlíky silnější nití neb tenkým ostrým nožem nakrájíme na plátky a polijeme rozpáleným máslem nebo posypeme usmaženou strouhanou houskou.

 

Karlovarský knedlík

podle Marie Sandtnerové

  • 70 g másla
  • sůl
  • 6 žloutků
  • 500 ml mléka
  • 560 g mouky
  • 200 g housky
  • 20 g másla
  • ze 6 bílků tuhý sníh
  • 20 g másla na ubrousek
  • 30 g másla na polití

Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme žloutky, jeden po druhém, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostečky nakrájené housky a z bílku tuhý sníh. Těsto vlijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme jako obrovský knedlík a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený nití nakrájíme a podáme máslem politý k jemnějšímu masu.

 

Slaninové knedlíky

podle Marie Sandtnerové

  • 100 g slaniny
  • 200 g housky (4 housky)
  • 330 g mouky
  • sůl
  • 250 ml uzené polévky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g uzeného masa
  • 20 g másla
  • 20 g strouhané housky
  • 20 g slaniny

Slaninu nakrájíme na kostečky a dáme ji do kastrolu rozehřáti. Pak do ní nasypeme na kostečky nakrájené housky, které usmažíme do bledě růžova a dáme vychladnouti. Uzené maso uvaříme, nakrájíme na kostečky a dáme rovněž vychladnouti. Zatím si připravíme do mísy mouku a málo soli a stále míchajíce do ní nalijeme studenou uzenou polévku (z uzeného masa) s míchanými celými vejci a žloutkem, vymícháme dobře těsto, asi tak husté jako na husté kapání. Pak do něho zamícháme vychladlou housku se slaninou, uzené maso a těsto necháme 30 minut odpočívati. Z odpočinutého těsta vykrajujeme pomocí malé, vodou navlhčené naběračky knedlíky a vaříme je podle velikosti 15–20 minut. Vařené klademe na síto, hned je natrhneme dvěma vidličkami, načež je urovnáme na mísu a posypeme usmaženou strouhanou houskou a mastíme rozehřátou slaninou. Podáváme k nim dušené kyselé zelí.

 

Knedlíky ze syrových a vařených brambor (chlupaté)

podle Marie Sandtnerové

  • 500 g vařených brambor
  • 2 kg syrových brambor
  • trochu mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 140 g krupičkové mouky (polohrubé – pozn. red.)
  • 80 g sádla
  • 40 g cibule

 

Studené, oloupané, vařené brambory ustrouháme (nebo horké prolisujeme) a dáme do mísy. Oloupané syrové brambory ve studené vodě ustrouháme, dáme na cedník a polijeme trochou horkého mléka a přikryté necháme, až z nich všechna voda vykape. Potom dobře okapané syrové brambory dáme do mísy k vařeným bramborům, načež přidáme mouku, sůl, vejce a vše vypracujeme v těsto. Z těsta děláme kulaté, prostředně veliké knedlíky a vaříme je v osolené vařící vodě 15–20 minut. Vařené hned rozkrájíme a pomastíme sádlem nebo je posypeme smaženou cibulkou a podáváme k nim dušené zelí. Knedlíky můžeme připraviti i bez vajíčka.

 

Kynuté knedle

podle Marie Svobodové

  • 500 g mouky
  • 30 g kvasnic
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sůl

Na 500 g mouky přidá se 30 g s trochou mouky a šálkem mléka rozdělaných a vykynutých kvasnic, 2 vejce, 2 lžíce másla a potřebná sůl, dobře vypracuje a tvoří knedle jako jablka, poněkud sploštěné, nechají kynout, volně zavaří, pak vidličkami roztrhnou a omastí. Nožem nesmí se krájeti, nýbrž jen vidličkou trhati, sice ztratí kyprost; musí býti pěkně dírkovité a vypadati uvnitř jako dobře vypečený chléb. Také mohou se nadívati povidly, ale voda musí se hodně varem vařiti, a nedati jich mnoho, aby měly volno, až počnou nabývati.

 

Knedlíky ze syrových bramborů

podle Marie Svobodové

  • 2 kg bramborů
  • 4 lžíce mléka
  • 3 žloutky
  • 30 g soli
  • 500 g mouky
  • 120 g žemličky
  • 50 g másla
  • sůl na osolení vody

2 kg oloupaných bramborů se ustrouhají (nejlépe do čisté vody), dají do pytlíku jako na tvaroh a též tak vytlačí. Druhého dne vyndají se z pytlíku na mísu, přidají 4 lžíce mléka, 3 žloutky, 30 g soli a půl kg mouky, dobře promíchá, ku konci přidá 120 g žemličky na 5 mm velké kostky nakrájené a osmažené na 50 g másla, dělají knedle 6 cm v průměru mající, vaří asi 35–40 minut a na 2 a půl litru vody přidává se 30 g soli, aby byly chutné.

 

Vídeňské žemlové knedlíky

podle Viléma Vrabce

  • 8 žemlí (400 g)
  • 30 g másla
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • asi 60–80 g hrubé mouky

Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, pokropíme rozpuštěným máslem, zalijeme mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce a sůl, a necháme stát tak dlouho, až se tekutina do žemlí vsákne. To trvá 30–45 minut. Pak přidáme podle potřeby mouku a lehce promícháme. Z hotového těsta děláme rukou, namočenou v mouce, větší kulaté knedlíky o průměru 7 cm, dobře je propracujeme (tj. mačkáním zpevníme, aby se nerozvařily), vložíme je do vařící osolené vody a pomalu vaříme asi 10 –15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned nakrájíme na plátky a omastíme máslem.

 

Houskový knedlík

podle Anuše Kejřové

  • 500 g krupičkové mouky (polohrubá)
  • 1 lžíci soli
  • 1/2 l vody
  • 6–8 lžic mléka
  • 4 housky
  • 1–2 žloutky

 

Půl kg mouky na míse osolíme 1 rovnou lžící soli, zaděláme půl litrem vlahé vody a koflíčkem mléka, ve kterém jsme rozmíchaly 2 žloutky, v řidší těsto, hodně vytloukáme, až jde od vařečky a tvoří se bubliny. Potom vmícháme na kostky rozkrájené housky, dobře zamícháme a necháme asi půl hodiny státi. Pak rozdělíme těsto na 4 díly, které zlehka vyválíme v šišky a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme prudčeji 25 až 30 minut.

 

Babiččiny bramborové knedlíky z horkých brambor

  • 750 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 250 g krupice
  • 2 vejce

Uvařené brambory ještě horké prolisujte nebo rozšťouchejte šťouchadlem, přidejte sůl, vejce a krupici a vařečkou vypracujte těsto. Rozdělte na 4 díly, z každého uválejte hladký váleček a vařte v osolené vodě 20 minut.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Řezbářství vyžaduje zručnost a odhodlání

Řezbářství vyžaduje zručnost a odhodlání

Život vždycky nemusí být tak zrychlený, jak se nám na první pohled zdá. Platí to třeba pro kurzy řezbářství Magmé. Když vejdete do dílny, ocitnete se v tak trochu jiném světě. Voní to tu dřevem a panuje tu příjemná atmosféra.

Celý článek

Koupelna ve venkovském stylu

Koupelna ve venkovském stylu

Ve venkovských chalupách obvykle koupelna s teplou vodou nebývala a k jejímu vybudování na chalupě přímo vybízejí nevyužívané hospodářské prostory. Přestavba chlívku či komory na koupelnu však má své zádrhele.

Celý článek

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.