Jahodové mlsání

Sezóna jahod pomalu začíná, tak si je pěkně vychutnejte. Pokud plánujete slavnostní menu, inspirujte se recepty na dorty, kterými určitě své hosty ohromíte.

Dort Pavlova

Na korpus:

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé jahody

 

Bílky nechte alespoň 15 minut odstát při pokojové teplotě. Na papír na pečení obkreslete tužkou jídelní talíř. Papír položte na plech pokreslenou stranou dolů – čáry budou dostatečně prosvítat. Troubu předehřejte na 120 ˚C. Bílky smíchejte se solí šlehejte sníh do okamžiku, kdy začne tvořit měkké špičky. Pak přidávejte po lžících cukr a každou lžíci pečlivě zašlehejte. Šlehejte tak dlouho, až se krystalky cukru zcela rozpustí a sníh je hladký a lesklý. Nakonec zašlehejte citronovou šťávu a škrob. Stěrkou natřete sněhovou hmotu na předkreslený kruh tak, aby uprostřed byla mírná prohlubeň. Vložte ho do trouby a pečte hodinu, až povrch začne lehce růžovět. Potom troubu vypněte, lehce pootevřete dvířka a korpus nechte v troubě až do vychladnutí.

Na náplň ušlehejte smetanu, naneste ji na sněhový podklad a ozdobte čerstvými jahodami. Před podáváním nechte dort 15 minut v chladničce odležet, aby korpus mírně provlhl a lépe se krájel.

 

 

 

Dvoubarevný jahodový cheesecake

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla

Na náplň

  • 8 plátků bílé želatiny
  • 400 g jahod
  • 250 g tvarohu
  • 250 g sýra žervé (například Lučina)
  • 100 g moučkového cukru
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 červená želatina

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozemelte nebo rozdrťte. Máslo rozpusťte a promíchejte se sušenkami. Směs nasypte do dortové formy a dobře ji do ní napěchujte, nejlépe plochým dnem sklenice. Nechte ztuhnout v chladničce.

Želatinu dejte do misky, zalijte ji vodou a nechte nabobtnat. Asi 1/3 jahod odložte stranou a zbytek rozmixujte na pyré. Propasírujte ho přes sítko, abyste se zbavili peciček.

Vychlazený tvaroh a žervé šlehejte s cukrem 5 minut do pěny, přidejte smetanu a vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud nezačne směs tuhnout. Připravený tvarohový krém rozdělte na dvě části.

Želatinu zahřejte podle návodu a nechte trochu zchladnout. Polovinu rozmíchejte s jahodovým pyré a přidejte ji k jedné části tvarohového krému – vytvoříte tak růžovou část náplně. Druhou polovinu želatiny zašlehejte do zbylého tvarohového krému – bude tvořit bílou vrstvu.

Část odložených jahod překrájejte na poloviny a řeznou stranou dolů je naskládejte na vychlazený sušenkový korpus. Na ně nalijte bílou část tvarohového krému. Povrch zarovnejte dohladka. Na bílou část navrstvěte růžový krém a také uhlaďte. Dejte aspoň na hodinu chladit do lednice.

Připravte si červené želé podle návodu na sáčku, nechte trochu zchladnout. (Do připraveného želé můžete rovněž zamíchat rozmixované propasírované jahody.) Nalijte želé na vychlazený krém a dejte dort na další 2 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch dortu ozdobte překrájenými čerstvými jahodami.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek