Velikonoční pečení

Těšíte se na tradiční velikonoční moučníky? Po beránku i mazanci se většinou rychle zapráší a perníčky zas chutnají koledníkům. Proto je dobré mít vyzkoušené recepty pěkně po ruce.

Tradiční mazanec

  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého poctivého másla
  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu
  • 2 lžíce oloupaných sekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření

 

Mouku v míse smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte vanilkový cukr, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. V malém kastrolku rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Mezitím připravte kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejte, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžíci cukru, trochu mouky, rozmíchejte a nechte vzejít. Pak ho přilijte do moučné směsi. Ve zbylém mléce rozmíchejte dva žloutky a přidejte do těsta. Zalijte rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracovávejte vařečkou (nebo v robotu) tak dlouho, až se přestane lepit a je pěkně hladké. Povrch těsta zaprašte trochu moukou a na teplém místě nechte těsto kynout asi jednu hodinu. Poté ho vyjměte z mísy, znovu na vále propracujte a přidejte rozinky a nasekané mandle (malou hrst mandlí si nechte na ozdobení). Nechte znovu kynout. Z nakynutého těsta vytvarujte na válu pravidelný kulatý bochánek, položte ho na plech potažený pečicím papírem přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před pečením povrch mazance pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5–7 minut a poté teplotu snižte na 150 °C a pečte ještě asi 50–60 minut.

 

 

 

Beránek z třeného těsta

  • 160 g másla
  • 4 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • kůra z poloviny citronu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

 

Máslo, 4 žloutky a cukr utřete do pěny. Přidejte mléko a mouku s práškem do pečiva a strouhanou citronovou kůru. Na závěr zlehka vmíchejte dotuha vyšlehané 4 bílky. Těsto vlijte do formy na beránka vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečte 45 minut při teplotě 180 °C. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a pak beránka vyklopte a pocukrujte.

 

 

 


Měkké perníčky

  • 150 g medu
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky skořice
  • badyán
  • špetka anýzu
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo

 

Med, cukr, máslo a 2 žloutky dejte do mísy a dobře je promíchejte. Pak přidejte mléko, kakao a všechno koření. Směs znovu promíchejte, přidejte mouku s jedlou sodou a sníh ze 2 bílků. Těsto dobře zpracujte, aby bylo vláčné, udělejte z něj bochník, vložte ho do moukou vysypané mísy a nechte nejméně dvanáct hodin odpočívat v lednici. Další den těsto vyválejte na plát silný asi 4 mm. Vykrajujte z něj různé tvary a skládejte je na plech potažený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C.

Vychladlé upečené perníčky zdobte polevou utřenou z bílku a moučkového cukru. Podle potřeby ji můžete obarvit potravinářským barvivem. Naplňte ji do sáčku s ustřiženým růžkem a můžete zdobit. Větší plochy s polevou vytvářejte tak, že je nejprve obkreslíte linkou s pomocí sáčku a pak je uvnitř natřete štětečkem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.