Velikonoční pečení

Těšíte se na tradiční velikonoční moučníky? Po beránku i mazanci se většinou rychle zapráší a perníčky zas chutnají koledníkům. Proto je dobré mít vyzkoušené recepty pěkně po ruce.

Tradiční mazanec

  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého poctivého másla
  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu
  • 2 lžíce oloupaných sekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření

 

Mouku v míse smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte vanilkový cukr, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku a jemně nastrouhanou citronovou kůru. V malém kastrolku rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Mezitím připravte kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejte, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžíci cukru, trochu mouky, rozmíchejte a nechte vzejít. Pak ho přilijte do moučné směsi. Ve zbylém mléce rozmíchejte dva žloutky a přidejte do těsta. Zalijte rozpuštěným a prochladlým máslem a těsto zpracovávejte vařečkou (nebo v robotu) tak dlouho, až se přestane lepit a je pěkně hladké. Povrch těsta zaprašte trochu moukou a na teplém místě nechte těsto kynout asi jednu hodinu. Poté ho vyjměte z mísy, znovu na vále propracujte a přidejte rozinky a nasekané mandle (malou hrst mandlí si nechte na ozdobení). Nechte znovu kynout. Z nakynutého těsta vytvarujte na válu pravidelný kulatý bochánek, položte ho na plech potažený pečicím papírem přikryjte utěrkou a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před pečením povrch mazance pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5–7 minut a poté teplotu snižte na 150 °C a pečte ještě asi 50–60 minut.

 

 

 

Beránek z třeného těsta

  • 160 g másla
  • 4 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • kůra z poloviny citronu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

 

Máslo, 4 žloutky a cukr utřete do pěny. Přidejte mléko a mouku s práškem do pečiva a strouhanou citronovou kůru. Na závěr zlehka vmíchejte dotuha vyšlehané 4 bílky. Těsto vlijte do formy na beránka vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečte 45 minut při teplotě 180 °C. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout a pak beránka vyklopte a pocukrujte.

 

 

 


Měkké perníčky

  • 150 g medu
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky skořice
  • badyán
  • špetka anýzu
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo

 

Med, cukr, máslo a 2 žloutky dejte do mísy a dobře je promíchejte. Pak přidejte mléko, kakao a všechno koření. Směs znovu promíchejte, přidejte mouku s jedlou sodou a sníh ze 2 bílků. Těsto dobře zpracujte, aby bylo vláčné, udělejte z něj bochník, vložte ho do moukou vysypané mísy a nechte nejméně dvanáct hodin odpočívat v lednici. Další den těsto vyválejte na plát silný asi 4 mm. Vykrajujte z něj různé tvary a skládejte je na plech potažený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C.

Vychladlé upečené perníčky zdobte polevou utřenou z bílku a moučkového cukru. Podle potřeby ji můžete obarvit potravinářským barvivem. Naplňte ji do sáčku s ustřiženým růžkem a můžete zdobit. Větší plochy s polevou vytvářejte tak, že je nejprve obkreslíte linkou s pomocí sáčku a pak je uvnitř natřete štětečkem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek