Velikonoční cukrovinky

Připravte koledníkům, kromě tradičních zdobených vajíček, i sladkou výslužku jako od cukráře. Uvidíte, jaký u nich budete mít úspěch.

Měkké velikonoční perníčky

Budete potřebovat

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g medu
  • 300 g cukru
  • 300 g másla
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíci kakaa
  • na polevu:
  • 1 bílek
  • 1 lžičku solamylu
  • 170 g prosátého moučkového cukru
  • kvalitní potravinářské barvy

Med, cukr, máslo a žloutky dejte do mísy a dobře promíchejte. Pak přidejte mléko, kakao, sodu a koření, znovu promíchejte, přidejte mouku, zapracujte a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vše dobře zpracujte, z těsta udělejte bochníček a vložte ho do moukou vysypané nádoby. Těsto přikryjte a nechte odpočívat nejméně 12 hodin v lednici. Poté těsto vyválejte na tloušťku asi 3–4 mm a s pomocí tvořítek s velikonočními motivy z něj vykrajujte různé tvary. Pečte asi 6–8 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Připravte si polevu: moučkový cukr alespoň třikrát důkladně prosijte, pak k němu přidejte bílek a solamyl. Polevu důkladně vymíchejte dohladka vařečkou (nepoužívejte mixér, aby se do polevy nedostal vzduch). Poleva by měla mít hustotu asi jako pasta na zuby, pokud je hustá příliš, nařeďte ji pár kapkami citronové šťávy. Pokud chcete perníčky zdobit i jinou než jen bílou polevou, rozdělte si ji do několika mističek a v nich pak rozmíchejte jednotlivé barvy přidáním špetky (pozor, ať to nepřeženete) potravinářské barvy.


Tipy na zdobení

Poleva na vybarvování plošek by měla být trochu řidší, než poleva na zdobení detailů. Na plošky ji nanášejte pomocí štětečku.
Po nanesení každé barvy na perníček nechte polevu důkladně zaschnout.
Hustší polevu na detaily si naplňte do igelitového sáčku s ustřiženou špičkou. Otvůrek udělejte jen malinký, aby byla stopa pěkně tenká.
Na dozdobení perníčků můžete použít i drobné cukrářské ozdoby jako kuličky, srdíčka nebo kytičky, které přilepíte do ještě vlhké polevy.


Barevné sněhové pusinky

Budete potřebovat

  • 300 g cukru krupice
  • 150 g čerstvých vaječných bílků
  • kvalitní potravinářské barvy

recept

Troubu předehřejte na 100 °C. Bílky nalijte do mísy a s pomocí mixéru nebo ručního šlehače šlehejte – nejprve na malé otáčky, a když se začnou tvořit bublinky, přidejte na rychlosti a vyšlehejte pevný sníh. Poté postupně zašlehávejte cukr do sněhu – přidávejte ho po lžících, mixér mějte na nejvyšší stupeň. Po přidání poslední lžíce šlehejte ještě 7 minut na nejvyšší stupeň. Výsledné sněhové „těsto“ musí byt jemné, nesmí v něm být cítit krystalky cukru.
Chcete-li jen bílé pusinky, naplňte hmotu do cukrářského sáčku a s pomocí zdobicí špičky vytvořte na plech potažený pečicím papírem pusinky. Pokud chcete mít barevné, rozdělte si hmotu na více částí a každou obarvěte přidáním malého množství barvy.
Plech s pusinkami vložte do předehřáté trouby a nechte je sušit 35 až 45 minut.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek