Velikonoce ve starých kuchařkách

Nádivka neboli hlavička, beránek, bochánek čili mazanec, jidáše či boží milosti… nic z toho nesmělo za časů našich babiček na velikonočním stole chybět. Vyzkoušejte jejich recepty.

Velikonoční nádivka

podle Marie Janků Sandtnerové

  • 1/2 l mléka
  • 3 celá vejce
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • 600 g vařeného uzeného masa
  • a podle potřeby strouhané housky (150 g)
  • 40 g másla do pekáče
  • 1 lžíce kopřiv nebo petrželky

V mléce rozmícháme celá vejce, vařené, rozsekané maso, usekané mladé kopřivy nebo zelenou petržel, trochu soli, tlučeného pepře a nového koření. Do umíchaného masa přidáme tolik strouhané housky, až je směs zahoustlá. Pekáč vymažeme dobře máslem, směs do něho upravíme a pečeme ½ – ¾ hodiny. Též můžeme místo uzeného masa přidati vařený kozlečí neb jehněčí kořínek.

 

Hlavička

podle Marie Hrubé

  • 600 g vařeného uzeného vepřového a telecího masa stejným dílem
  • 5–6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • 100–150 g strouhané nebo na kostičky nakrájené housky
  • 30–40 g tuku
  • zelená petrželka
  • 2 lžíce sekaných mladých kopřiv

Všechno maso uvařte, usekejte, spojte vejci s houskou navlaženou vývarem z masa, promíchejte se zelenou petrželkou a kopřivami, osolte, opepřete a pečte ve vymaštěném pekáči nebo jako sekanou pečeni.

 

Velikonoční beránek (kynutý)

podle Marie Janků Sandtnerové

  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 4 žloutky
  • sůl
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 30 g droždí
  • asi 1/3 l mléka
  • 500 g mouky
  • 40 g rozinek
  • 40 g mandlí
  • 30 g másla na formu
  • 30 g strouhané housky
  • 20 g vanilkového cukru na posypání
  • 2 hrozinky na oči

V míse si umícháme máslo do pěny, pak do něho přidáme sůl, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku a znovu třeme 20 minut. Do utřeného přidáme kvásek, prosátou krupičkovou (polohrubou) mouku a tolik vlažného mléka, aby bylo těsto prostředně tuhé. Pak přidáme rozinky a loupané, sekané mandle, dobře těsto vypracujeme a dáme vykynouti. Kamennou neb plechovou formu na beránka vymažeme syrovým máslem, vysypeme strouhanou houskou, těsto do ní urovnáme a dáme ještě kynouti. Formu uzavřeme a dáme s těstem péci do dobře vyhřáté trouby. Mezi pečením ji pozorně obrátíme, aby beránek byl všude stejně červený. Pečeného beránka opatrně vyklopíme, dáme na mísu vkusně papírem vyzdobenou, oči mu uděláme z hrozinek, posypeme jej vanilkovým cukrem, kolem krku mu uvážeme pentličku a dáme na stůl.

 

Beránek velikonoční z piškotového těsta

podle Marie Janků Sandtnerové

  • 250 g cukrU
  • 5 žloutků
  • 2 vejce
  • z 1/2 citronu kůra i šťáva
  • vanilka
  • 300 g krupičkové (polohrubé) mouky
  • 1 hořká mandle
  • z 5 bílků sníh
  • 30 g másla
  • 30 g housky na vymazání a vysypání formy
  • 2 rozinky

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Prosátý cukr, vejce, žloutky, tlučenou vanilku a strouhanou citronovou kůru třeme v míse 30 minut. Poté přidáme do utřeného těsta strouhanou hořkou mandli, citronovou šťávu, z bílků tuhý sníh a prosátou krupičkovou (polohrubou) mouku. Formu na beránka vymažeme syrovým máslem, vysypeme strouhanou houskou, těsto do ní rozetřeme a upečeme je v prostředně horké troubě do růžova. Upečeného beránka pocukrujeme nebo jej ozdobíme třenou bílkovou polevou.

 

Velikonoční bochánek

podle Marie Janků Sandtnerové

  • 500 g hladké a krupičkové mouky
  • 150 g másla
  • sůl
  • 100 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka neb na špičku nože muškátového oříšku
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3–4 žloutky
  • 80 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce na potření
  • 10 g mandlí na posypání
  • 15 g másla na papír

Do prosáté krupičkové mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, tlučený cukr, citronovou kůru, utlučenou vanilku, načež přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, mouky a části vlahé smetany, pak ostatní vlahou smetanu, ve které jsme umíchaly
žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné hrozinky, loupané sekané mandle, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme kynouti na vlahé místo 3/4 hodiny. Z vykynutého uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho 3/4 hodiny kynouti, načež jej nahoře nařízneme. Poté jej potřeme dvakráte vajíčkem jako vánočku, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 1 hod. jako vánočku. Z téhož těsta můžeme upraviti vánočku.

 

Jemný bochánek

podle Marie Hrubé

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 220 g tuku
  • 220 g cukru
  • 4 žloutky
  • 60 g droždí
  • necelý ½ l mléka
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 40 g rozinek
  • 70 g mandlí
  • 10 g soli
  • 1 vejce na potření

V části mléka zmlaďte droždí se 40 g cukru a hrstkou mouky. V míse utřete nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dejte rozpustit sůl. Mouku prosejte k utřenému tuku a část si nechte na vypracování těsta na vále. Přilijte kvásek, mléko se solí a vařečkou vymíchejte v míse těsto. Pak je přeložte na vál a vypracujte rukama, až se nechytá válu, a nakonec do něj veválejte rozinky a nakrájené mandle. Dejte zpět do mísy, poprašte moukou, přikryjte ubrouskem a nechte v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik, vyklopte ho na vál a vyválejtez něj bochánky. Dejte je na pomaštěný papír na plechu. Nechte ještě nakynout, pak je potřte rozšlehaným vejcem, posypejte nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízněte ve středu bochánku kříž. Dejte péci do dobře vyhřáté trouby, pak oheň zmírněte a dopékejte – podle velikosti ¾ hodiny až 1 hodinu.

 

Kynutý věnec

podle Marie Janků Sandtnerové

  • 500 g mouky
  • 50 g másla
  • 25 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • citronová kůra
  • sůl
  • tlučená vanilka
  • 20 g droždí
  • 3/16 l smetany
  • 50 g utřeného másla na potření dovnitř
  • 1 vejce na pomazání
  • 20 g mandlí
  • 10 g krystalového cukru
  • 20 g másla na plech

Máslo, tlučený cukr, žloutky, vejce třeme v míse 15 minut. Poté přidáme sůl, tlučenou vanilku, strouhanou citronovou kůru, z droždí připravený, vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme krupičkovou (polohrubou) moukou, vypracujeme tuhé těsto a dáme kynouti 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do 1/3 potřikrát. Počtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na rozpuštěným máslem pomazaný plech a na to položíme druhý, menší věnec, upletený pouze ze dvou dílů. Takto upravený věnec dáme vykynouti. Poté jej potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekanými loupanými mandlemi a dáme péci nejdříve do horké trouby, pak oheň zmírníme a věnec dopečeme. Upečený pocukrujeme a podáváme ke kávě.

 

Boží milosti

podle Marie Hrubé

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g tuku
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce vína (není nutné)
  • až 200 g tuku na smažení

Mouku prosejte na vál, rozemněte do ní tuk, přidejte ostatní suroviny a zadělejte těsto měkčí než na nudle. Dobře ho propracujte, až se leskne a dělají se na něm puchýře. Rozválejte je na stéblo, silně vykrájejte rádýlkem čtverečky či obdélníčky a smažte v rozpáleném tuku po obou stranách dorůžova. Vybírejte je na mísu a hned po obou stranách cukrujte moučkovým cukrem.

 

Jidášky

podle Marie Janků Sandtnerové

  • 500 g mouky
  • sůl
  • ½ cm utlučené vanilky
  • citronová kůra
  • 20 g droždí (kvasnic)
  • ¼ l mléka
  • 100 g másla
  • 70 g cukru
  • 2 žloutky
  • 20 g másla na plech a 1 žloutek na potření
  • 10 g vanilkového cukru

Připravíme si kynuté těsto. Vykynuté rozválíme na 2 cm silně, menší formičkou na koblihy vykrájíme jidáše, rýhovacím kolečkem uděláme na nich mřížky, složíme je na máslem potřený plech a dáme vykynouti. Poté je potřeme žloutkem a upečeme je v horké troubě do červena. Studené rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme. Také můžeme z těsta nakrájeti a vyváleti dlouhé válečky, různě je zatočiti, potříti žloutkem, posypati loupanými sekanými mandlemi a upéci.

 

Jidáše

podle Marie Hrubé

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 150 g rostlinného tuku
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 50 g droždí
  • ½ až ¾ l mléka
  • lžička soli

Z vykynutého tužšího těsta dejte část na vál a vyválejte ji v silný váleček. Ten nakrájejte na stejné kousky. Z těchto kousků potom vyválejte tenké válečky o průměru asi 1 cm. Každý pak stočte buď do spirály, nebo váleček ve středu ohněte a oba konce stočte do středu. Pomastěte je másle, upečte a vychladlé mažte rozehřátým medem.


Recepty jsme vybírali

z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandtnerové a Naší kuchařky Marie Hrubé

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.