Ve jménu jarní zelené

Zdravý špenát nabízí spoustu možností využití – pochutnejte si na jeho mladých listech v salátu nebo jej použijte jako náplň do palačinek, koláčů nebo třeba do těstovin…

Palačinky se špenátem a ricottou

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 12 ks

Na palačinky:

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml vody
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo na smažení

Na náplň:

  • 600 g čerstvého špenátu
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g sýra ricotta
  • 120 g mascarpone
  • 80 g parmazánu

 

1 Všechny ingredience na palačinky dejte do mísy a důkladně promíchejte, až vznikne řidší těsto. Nechte ho 30 minut odstát a poté na dobře rozehřáté silnostěnné pánvi potřené přepuštěným máslem smažte tenké palačinky.

2 Špenát spařte a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a na mírném ohni špenát osmažte. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nechte vychladnout. Mezitím si smíchejte ricottu, mascarpone, sůl a parmazán. Přidejte špenát a promíchejte. Usmažené palačinky naplňte špenátovou náplní a podávejte.

 

 

Řecký špenátový koláč

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 850 g čerstvých špenátových lístků
  • 2 lžíce kopru
  • 200 g sýra feta
  • 100 g ricotty nebo tvarohu
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 balíček listového těsta
  • 80 g másla

 

1 V pánvi oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a nasekaný česnek. Přidejte špenát a nasekaný kopr. Po 2 minutách slijte puštěnou vodu a špenát trochu vyždímejte. V míse smíchejte sýr feta nadrobený na kousky, ricottu (či tvaroh) a strouhaný parmazán. Přidejte vejce a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směs promíchejte. Vložte špenát a opět promíchejte.

2 Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu nebo vyšší plech. Špenátovou směs rozetřete na těsto, okraj o šířce asi 5 cm nechte prázdný. Rozválejte druhou polovinu těsta a položte ji na náplň. Okraje zahrňte dovnitř a prsty přimáčkněte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

 

 

Těstoviny se špenátem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 400 g těstovin tagliatelle
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 100 ml sladké smetany
  • 175 g nivy
  • sůl

 

1 Do vroucí vody dejte vařit těstoviny. Mezitím nasekejte česnek a šalotku a osmahněte je na pánvi na 3 lžících olivového oleje. Přidejte špenát a pomalu zahřívejte.

2 Přilijte smetanu, nasypte rozdrobenou nivu. Nechte sýr rozpustit, přidejte uvařené těstoviny, podle chuti dosolte, promíchejte a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Třikrát králičí

Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.