Ve jménu jarní zelené

Zdravý špenát nabízí spoustu možností využití – pochutnejte si na jeho mladých listech v salátu nebo jej použijte jako náplň do palačinek, koláčů nebo třeba do těstovin…

Palačinky se špenátem a ricottou

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 12 ks

Na palačinky:

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml vody
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo na smažení

Na náplň:

  • 600 g čerstvého špenátu
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g sýra ricotta
  • 120 g mascarpone
  • 80 g parmazánu

 

1 Všechny ingredience na palačinky dejte do mísy a důkladně promíchejte, až vznikne řidší těsto. Nechte ho 30 minut odstát a poté na dobře rozehřáté silnostěnné pánvi potřené přepuštěným máslem smažte tenké palačinky.

2 Špenát spařte a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a na mírném ohni špenát osmažte. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nechte vychladnout. Mezitím si smíchejte ricottu, mascarpone, sůl a parmazán. Přidejte špenát a promíchejte. Usmažené palačinky naplňte špenátovou náplní a podávejte.

 

 

Řecký špenátový koláč

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 850 g čerstvých špenátových lístků
  • 2 lžíce kopru
  • 200 g sýra feta
  • 100 g ricotty nebo tvarohu
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 balíček listového těsta
  • 80 g másla

 

1 V pánvi oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a nasekaný česnek. Přidejte špenát a nasekaný kopr. Po 2 minutách slijte puštěnou vodu a špenát trochu vyždímejte. V míse smíchejte sýr feta nadrobený na kousky, ricottu (či tvaroh) a strouhaný parmazán. Přidejte vejce a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směs promíchejte. Vložte špenát a opět promíchejte.

2 Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu nebo vyšší plech. Špenátovou směs rozetřete na těsto, okraj o šířce asi 5 cm nechte prázdný. Rozválejte druhou polovinu těsta a položte ji na náplň. Okraje zahrňte dovnitř a prsty přimáčkněte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

 

 

Těstoviny se špenátem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 400 g těstovin tagliatelle
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 100 ml sladké smetany
  • 175 g nivy
  • sůl

 

1 Do vroucí vody dejte vařit těstoviny. Mezitím nasekejte česnek a šalotku a osmahněte je na pánvi na 3 lžících olivového oleje. Přidejte špenát a pomalu zahřívejte.

2 Přilijte smetanu, nasypte rozdrobenou nivu. Nechte sýr rozpustit, přidejte uvařené těstoviny, podle chuti dosolte, promíchejte a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pochutnejte si na zvěřině

Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Celý článek

Přečtěte si

Úbislavice

Úbislavice

www.chatar-chalupar.cz

Cestou od Jičína směrem k Nové Pace odbočte před obcí Rumchalpa doleva. Objevíte Úbislavice a jejich osady a můžete obdivovat roubené podkrkonošské chalupy, některé s bohatě vyřezávanými štíty.

Podkroví s jasnými souvislostmi

Podkroví s jasnými souvislostmi

www.peknebydleni.cz

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Mlýn, kde se dobře žije

Mlýn, kde se dobře žije

www.chatar-chalupar.cz

Opuštěný mlýn, který na svém místě stál už v osmnáctém století, koupili Vlaďka a Josef Tomáškovi před šesti lety. Hned se pustili do jeho oprav a již za dva a půl roku zde oslavili první Vánoce.