Vaříme s pivem

Patříte mezi milovníky osvěžujícího chladného piva? Jeho typicky nahořklou chuť můžete úspěšně využít i v kuchyni, například při přípravě masa i při pečení.

Domácí pivní rohlíky

budete potřebovat

  • 3 a 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 a 1/4 šálku světlého piva
  • 1/2 lžíce soli
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 žloutek
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce na potření
  • hrubozrnnou sůl
  • celý kmín nebo sezamová semínka na posypání

 

Postup

 

Pivo zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a nechte chvilku stát. Mezitím do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Nakonec přilijte kvásek z piva. Vše důkladně propracujte.

Těsto nechte asi tři čtvrtě hodiny kynout. Pak ho rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte kulatou placku o výšce půl centimetru a tu nakrájejte na osminky. Každý dílek zatočte od širší části ke špičce a vytvarujte rohlík.

Rohlíky vyskládejte na plech potažený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte kmínem, případně hrubozrnnou solí či sezamovým semínkem. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 

 

foto: Shutterstock

Grilovaná krkovice na pivu

budete potřebovat

  • 1 kg vepřové krkovice (s kostí, nebo i bez)
  • sůl, pepř

Na marinádu:

  • 500 ml světlého piva
  • 4–6 kuliček nového koření
  • 3–4 bobkové listy
  • 1 malou chilli papričku
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • špetku tymiánu

 

postup

 

Smíchejte půl litru světlého piva s podrceným novým kořením a bobkovým listem, nasekanou malou chilli papričkou a prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte olej a ještě špetku tymiánu. Marinádu dobře promíchejte.

Maso nakrájejte na plátky, vložte do marinády a nechte odležet, pokud možno celý den nebo alespoň 12 hodin.

Namarinované maso osolte, okořeňte čerstvě nadrceným pepřem a grilujte z obou stran, podle tloušťky zhruba 5–7 minut. Pro lepší intenzitu chuti maso při grilování potírejte připravenou marinádou.

Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

 

 

foto: Shutterstock

Pivní guláš

budete potřebovat

  • 750 g hovězí kližky
  • 3 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • drcený kmín
  • sůl, pepř
  • 5 stroužků česneku
  • majoránku
  • 2 plátky chleba
  • 500 ml světlého piva

 

postup

Maso nakrájejte na kostky. Velké cibule očistěte a nasekejte. Na sádle zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte maso a společně smažte za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání směs opepřete a okmínujte.

Pak základ guláše podlijte troškou vody a asi polovinou piva. Osolte a pod pokličkou duste do změknutí masa. Pokud je třeba doplnit tekutinu, přilévejte pivo. K měkkému masu přidejte rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku, a pivní guláš povařte do zhoustnutí.

Nakonec do guláše přidejte rozmačkaný česnek, případně ho dosolte. Guláš podávejte s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Chodíme jen ve vlastních botách

Chodíme jen ve vlastních botách

Žijí na statku v Novohradských horách a už patnáct let se věnují obuvnickému řemeslu. Otto Krása navazuje na práci svého dědečka, který si živil jako obuvnický modelář. Jeho žena Linda, i díky zkušenostem z dílny, vystudovala design obuvi. I když mají napilno, na rozhovor si nakonec udělali čas oba.

Celý článek

Dejte dřevu patinu

Dejte dřevu patinu

Dřevo můžeme pomocí různých technik upravit tak, aby získalo zdánlivě zašlou a věkovitou patinu. Lépe pak souzní s interiérem starého domu a dotváří nostalgickou atmosféru.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.