Kuře s vůní Indie

Indická kuchyně hýří barvami a vůněmi. Kuřecí maso v lahodné omáčce s rýží nebo chlebem naan patří k pokrmům, které jsou oblíbené i u nás. Vyzkoušejte naše recepty.

Kuřecí Tikka masála

Na marinádu:

  • 250 ml tučného jogurtu
  • 1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička směsi koření Garam másala
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě umletého černého pepře
  • 500 g kuřecích prsních řízků

Na omáčku:

  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce ghee (nebo 3 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje)
  • 1 lžička směsi koření Garam másala
  • 1–2 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké papriky
  • mleté chilli koření
  • 250 g rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru

 

Připravte si marinádu: smíchejte jogurt, nastrouhaný zázvor, prolisované stroužky česneku, koření Garam másala, sůl a pepř. Do marinády zamíchejte kuřecí maso nakrájené na kostičky a v chladu nechte marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

V pánvi na rozpáleném tuku maso zprudka orestujte (cca 2 min. na každé straně). Orestované maso vyndejte a dejte stranou. Ve výpeku nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené čerstvé zelené chilli papričky, prolisovaný stroužek česneku a lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru. Přidejte kurkumu, sladkou papriku, mleté chilli podle chuti, 1 lžičku koření Garam másala a cukr, promíchejte a nechte minutu rozvonět. Přidáme 250 g oloupaných a nasekaných rajčat zbavených semínek, šálek vody a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Přidejte orestované maso, zbytek marinády, vodu podle potřeby, sůl, nasekaný zelený koriandr a nechte ještě 10 minut na mírném ohni provařit. Podávejte s rýží basmati nebo chlebem naan.

 

 

Kuřecí kari

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička podle chuti
  • 300 g kuřecích prsou
  • sůl
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 200 g loupaných drcených rajčat
  • 1/2 lžičky koření Garam masála
  • 200 ml vody
  • 50 ml kokosového mléka
  • čerstvý koriandr

 

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte v hrnci do zlatohněda. Přidejte rozdrcený římský kmín, prolisovaný česnek, a najemno nasekaný zázvor a chilli papričku. Opékejte asi 2 minuty. Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky, přidejte ho do hrnce, zasypte kurkumou, kari kořením a opékejte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Osolte, zalijte rajčaty a vodou. Nechce pod poklicí vařit asi půl hodiny, dokud se tekutina zčásti nevypaří a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte. Přidejte koření Garam másala, kokosové mléko a ještě 3 minuty pozvolna vařte. Podávejte s jasmínovou rýží nebo s chlebem naan.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Náušnice z korálků

Náušnice z korálků

V dnešním dílu našeho seriálu o výtvarných technikách se seznámíte s tvorbou šperků z korálků metodou takzvaného ketlování. Zkuste si s námi vyrobit originální náušnice.

Celý článek

Tmavomodré mlsání

Tmavomodré mlsání

Pochutnáte si rádi na ovocných moučnících? Můžete si je dopřát k obědu, ke svačince nebo je nabídnout hostům ke kávě. Co takhle šťavnatý borůvkový koláč, lehké taštičky nebo nadýchané muffiny?

Celý článek

Působivé hortenzie

Působivé hortenzie

Jejich květy jsou v zahradě nepřehlédnutelné, navíc vypadají krásně ve váze i v nejrůznějších květinových dekoracích včetně věnců. A tak není divu, že hortenzie patří k nejoblíbenějším okrasným rostlinám. Jak je správně pěstovat a z jakých druhů vybírat?

Celý článek

Majka Wichnerová: Stačí mi jen hřebík a sádra

Majka Wichnerová: Stačí mi jen hřebík a sádra

Když se procházíte po zahradě akademické sochařky Majky Wichnerové, připadáte si, jako byste byli součástí výtvarného díla. V břečťanu sedí drobná soška mladé dívky, o pár kroků dál stojí Golem a jsou tu i skulptury fenyklu. I tenhle s láskou opečovávaný kus zeleně je dokladem jejího celoživotního díla. Přestože značnou část svého života prožila v emigraci, ve vesnici nedaleko Rožďalovic se cítí doma.

Celý článek

Přečtěte si

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

www.chatar-chalupar.cz

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Drátěná paráda

Drátěná paráda

www.chatar-chalupar.cz

Právě prošla vašima rukama nepotřebná klec. Co s ní? Zavěste ji do zahrady nebo do ní naaranžujte kytky a dejte ji na parapet. Vyrábějí se čistě ozdobné klece, které nemají dvířka pro ptáčky, ale celý vrchní díl je odklápěcí. V nich můžete pěstovat rostliny v květináči nebo sem postavit svíčky; jejich zapalování půjde snadno.