Kuře s vůní Indie

Indická kuchyně hýří barvami a vůněmi. Kuřecí maso v lahodné omáčce s rýží nebo chlebem naan patří k pokrmům, které jsou oblíbené i u nás. Vyzkoušejte naše recepty.

Kuřecí Tikka masála

Na marinádu:

  • 250 ml tučného jogurtu
  • 1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička směsi koření Garam másala
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě umletého černého pepře
  • 500 g kuřecích prsních řízků

Na omáčku:

  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce ghee (nebo 3 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje)
  • 1 lžička směsi koření Garam másala
  • 1–2 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké papriky
  • mleté chilli koření
  • 250 g rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru

 

Připravte si marinádu: smíchejte jogurt, nastrouhaný zázvor, prolisované stroužky česneku, koření Garam másala, sůl a pepř. Do marinády zamíchejte kuřecí maso nakrájené na kostičky a v chladu nechte marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

V pánvi na rozpáleném tuku maso zprudka orestujte (cca 2 min. na každé straně). Orestované maso vyndejte a dejte stranou. Ve výpeku nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené čerstvé zelené chilli papričky, prolisovaný stroužek česneku a lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru. Přidejte kurkumu, sladkou papriku, mleté chilli podle chuti, 1 lžičku koření Garam másala a cukr, promíchejte a nechte minutu rozvonět. Přidáme 250 g oloupaných a nasekaných rajčat zbavených semínek, šálek vody a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Přidejte orestované maso, zbytek marinády, vodu podle potřeby, sůl, nasekaný zelený koriandr a nechte ještě 10 minut na mírném ohni provařit. Podávejte s rýží basmati nebo chlebem naan.

 

 

Kuřecí kari

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička podle chuti
  • 300 g kuřecích prsou
  • sůl
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 200 g loupaných drcených rajčat
  • 1/2 lžičky koření Garam masála
  • 200 ml vody
  • 50 ml kokosového mléka
  • čerstvý koriandr

 

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte v hrnci do zlatohněda. Přidejte rozdrcený římský kmín, prolisovaný česnek, a najemno nasekaný zázvor a chilli papričku. Opékejte asi 2 minuty. Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky, přidejte ho do hrnce, zasypte kurkumou, kari kořením a opékejte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Osolte, zalijte rajčaty a vodou. Nechce pod poklicí vařit asi půl hodiny, dokud se tekutina zčásti nevypaří a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte. Přidejte koření Garam másala, kokosové mléko a ještě 3 minuty pozvolna vařte. Podávejte s jasmínovou rýží nebo s chlebem naan.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek