Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Grilované karbanátky

  • 700 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 vejce
  • 2 hrsti strouhanky

 

V míse důkladně promíchejte maso, podrcené stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, olej, vejce a strouhanku. Ze směsi vypracujte karbanátky velikosti dlaně. Rozpálený rošt grilu nebo grilovací pánev potřete olejem. Karbanátky grilujte z obou stran dozlatova.

 

 

 

Kuřecí kebab

  • 1 kg mletého kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst koriandru
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
  • sůl, pepř

 

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle se lžící oleje. Přidejte prolisované stroužky česneku, římský kmín a nechte vše rozvonět. Poté odstavte a nechte mírně zchladnout. Všechny bylinky posekejte na velmi drobno a promíchejte s mletým masem. Přidejte citronovou šťávu, hotovou cibulovou směs, osolte, opepřete a opět dobře promíchejte. Nechte směs chvilku odpočinout. Rozpalte gril, maso navrstvěte na špejle a přimáčkněte a poté grilujte z každé strany asi 3–4 minuty dozlatova.

 

 

 

Domácí sekaná

  • 2 housky nebo rohlíky
  • mléko (na pokropení)
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka
  • 1 hrst petrželky
  • 200 g anglické slaniny na plátky

 

Pečivo nakrájejte na kostičky a v misce pokropte mlékem. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do velké mísy dejte maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek. (Zbylý bílek nechte na potření sekané.) Přidejte všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Vmíchejte pečivo v mléce a směs důkladně prohněťte rukama. Vytvarujte z ní stejně velké šišky, položte je na plech potažený pečicím papírem, poklaďte je plátky slaniny a potřete vaječným bílkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut, dokud není slanina na povrchu křupavá.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si