Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Grilované karbanátky

  • 700 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 vejce
  • 2 hrsti strouhanky

 

V míse důkladně promíchejte maso, podrcené stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, olej, vejce a strouhanku. Ze směsi vypracujte karbanátky velikosti dlaně. Rozpálený rošt grilu nebo grilovací pánev potřete olejem. Karbanátky grilujte z obou stran dozlatova.

 

 

 

Kuřecí kebab

  • 1 kg mletého kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst koriandru
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
  • sůl, pepř

 

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle se lžící oleje. Přidejte prolisované stroužky česneku, římský kmín a nechte vše rozvonět. Poté odstavte a nechte mírně zchladnout. Všechny bylinky posekejte na velmi drobno a promíchejte s mletým masem. Přidejte citronovou šťávu, hotovou cibulovou směs, osolte, opepřete a opět dobře promíchejte. Nechte směs chvilku odpočinout. Rozpalte gril, maso navrstvěte na špejle a přimáčkněte a poté grilujte z každé strany asi 3–4 minuty dozlatova.

 

 

 

Domácí sekaná

  • 2 housky nebo rohlíky
  • mléko (na pokropení)
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka
  • 1 hrst petrželky
  • 200 g anglické slaniny na plátky

 

Pečivo nakrájejte na kostičky a v misce pokropte mlékem. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do velké mísy dejte maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek. (Zbylý bílek nechte na potření sekané.) Přidejte všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Vmíchejte pečivo v mléce a směs důkladně prohněťte rukama. Vytvarujte z ní stejně velké šišky, položte je na plech potažený pečicím papírem, poklaďte je plátky slaniny a potřete vaječným bílkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut, dokud není slanina na povrchu křupavá.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Vaříme s pivem

Vaříme s pivem

Patříte mezi milovníky osvěžujícího chladného piva? Jeho typicky nahořklou chuť můžete úspěšně využít i v kuchyni, například při přípravě masa i při pečení.

Celý článek

Jde se na houby!

Jde se na houby!

Houbová sezóna je v plném proudu, a tak si jistě lámete hlavu, jaké dobroty si z nalezených pokladů lesa připravit. Zkuste třeba smetanovou polévku, slaný koláč nebo brambory s houbami z pánve.

Celý článek

Slavnosti jablek

Slavnosti jablek

Na podzim se můžeme zakousnout do čerstvé jablečné úrody. Připravte si z nich koláč nebo si je upečte a pochutnejte si na voňavém teplém dezertu.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…