Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Grilované karbanátky

  • 700 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé nebo sušené oregano
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 vejce
  • 2 hrsti strouhanky

 

V míse důkladně promíchejte maso, podrcené stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, olej, vejce a strouhanku. Ze směsi vypracujte karbanátky velikosti dlaně. Rozpálený rošt grilu nebo grilovací pánev potřete olejem. Karbanátky grilujte z obou stran dozlatova.

 

 

 

Kuřecí kebab

  • 1 kg mletého kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst koriandru
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
  • sůl, pepř

 

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle se lžící oleje. Přidejte prolisované stroužky česneku, římský kmín a nechte vše rozvonět. Poté odstavte a nechte mírně zchladnout. Všechny bylinky posekejte na velmi drobno a promíchejte s mletým masem. Přidejte citronovou šťávu, hotovou cibulovou směs, osolte, opepřete a opět dobře promíchejte. Nechte směs chvilku odpočinout. Rozpalte gril, maso navrstvěte na špejle a přimáčkněte a poté grilujte z každé strany asi 3–4 minuty dozlatova.

 

 

 

Domácí sekaná

  • 2 housky nebo rohlíky
  • mléko (na pokropení)
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka
  • 1 hrst petrželky
  • 200 g anglické slaniny na plátky

 

Pečivo nakrájejte na kostičky a v misce pokropte mlékem. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do velké mísy dejte maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek. (Zbylý bílek nechte na potření sekané.) Přidejte všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Vmíchejte pečivo v mléce a směs důkladně prohněťte rukama. Vytvarujte z ní stejně velké šišky, položte je na plech potažený pečicím papírem, poklaďte je plátky slaniny a potřete vaječným bílkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 60 minut, dokud není slanina na povrchu křupavá.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přivítejte jaro s březnovou Rozmarýnou

Přivítejte jaro s březnovou Rozmarýnou

Připravte se na jaro a Velikonoce s Rozmarýnou. V aktuálním březnovém vydání najdete spoustu nápadů a jednoduchých návodů na výrobu dekorací a doplňků, které naplní váš domov svěží jarní atmosférou. Tak neváhejte a začněte s námi tvořit!

Celý článek

Domácí pečení

Domácí pečení

Nadýchané sladké pečivo chutná nejlépe čerstvé, navíc při pečení krásně provoní kuchyni. To je důvod pustit se do jeho přípravy. Vyzkoušejte skořicové šneky, sladké šátečky nebo neodolatelné croissanty.

Celý článek

Husté polévky na zahřátí

Husté polévky na zahřátí

V zimě přijde vydatná teplá polévka vhod. Servírovat ji můžete nejen k obědu, ale s kouskem pečiva obstará i večeři. Pusťte se s námi do tradiční zelňačky nebo vyzkoušejte klasiku ze zelených fazolek či červené čočky.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.