Domácí slané pečivo

Upečte si domácí housky, škvarkové pagáčky, tyčinky nebo preclíky. Není to tak pracné, jak by se mohlo zdát. Lahodná vůně čerstvě upečeného pečiva navíc stojí za vynaloženou námahu.

Škvarkové pagáčky

  • 1 kg hladké mouky
  • 200 ml oleje
  • 3 lžíce soli
  • 2 žloutky
  • 10 g sušeného droždí
  • 500 ml vlažného mléka
  • 250 g mletých škvarků
  • 4 uvařené oloupané brambory
  • sádlo na vymazání plechu
  • 1 vejce na potírání
  • sůl, kmín nebo semínka na posypání

 

Prosátou mouku smíchejte s droždím. Přidejte sůl, olej, žloutky a vlažné mléko a vypracujte těsto. Dejte ho kynout na teplé místo, asi 45 minut. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 1–1,5 cm. Změklé škvarky rozetřete na těsto. Na to nastrouhejte uvařené brambory. Těsto poskládejte do bochníku a nechte kynout alespoň 40 minut zakryté utěrkou. Poté ho znovu rozválejte, opět složte do bochníku a nechte kynout ještě 30 minut. Potom ho rozválejte na 1–1,5 cm a vykrajujte kulaté pagáče. Poskládejte je na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vajíčkem, posolte, posypte kmínem nebo lněným či sezamovým semínkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

 

 

 

Domácí housky

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 2 g čerstvého droždí
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • mák, kmín a hrubozrnná sůl na posypání

V míse smíchejte dvě lžíce mouky, cukr, droždí a 100 ml vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Až se vytvoří bubliny, přidejte zbytek mouky, mléka, máslo, sůl a žloutek. Vypracujte vláčné a lesklé těsto. Vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 9 až 12 dílků, vyválejte je na prameny a upleťte housky. Naskládejte je na plech potažený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte je ještě asi 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Housky potřete prošlehaným vejcem, posypte mákem, kmínem nebo solí. Pečte 15 minut dozlatova.

 

 

 

Slané preclíky

  • 7 g sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 450 g mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce jedlé sody
  • hrubozrnná sůl

 

Droždí rozmíchejte asi ve 300 ml vlažné vody s cukrem, nechte chvilku stát. Do mísy nasypte mouku, přidejte olej, sůl a vlijte rozmíchané droždí. Vypracujte těsto a nechte ho jednu hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů, vyválejte válečky a tvarujte preclíky. Nechte je ještě 30 minut kynout, zatím si předehřejte troubu na 200 °C. Jedlou sodu rozmíchejte ve 200 ml vlažné vody, preclíky potřete, posolte a pečte asi 10 minut.

 

 

 

Sezamové tyčinky

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g tuku na pečení
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • sezamová semínka
  • vejce na potření

 

Z mouky, másla, žloutků, octa, mléka a soli vypracujte těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Poté ho rozválejte a nakrájejte na proužky. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky, zkruťte, dejte na plech potažený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.