Předkrmy a malá jídla
Salát z grilovaných paprik
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 6 masitých červených paprik
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- citronová šťáva
- pepř, sůl
- čerstvé bylinky podle chuti
1 Papriky ogrilujte nebo upečte, až slupka zhnědne a nafoukne se. Pak je dejte do igelitového sáčku, zabalte do utěrky a nechte v teple zapařit. Tak půjde slupka snadno stáhnout. Oloupané papriky nakrájejte a zbavte semen.
2 Dejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, přidejte nasekaný česnek a čerstvé bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Před podáváním nechte salát vychladit v lednici. Servírujte jako přílohu, například ke grilovanému masu.
Kanapky s cibulovo-jablečným čatní
Doba přípravy: 150 minut
- 1 kg jablek
- 1 cibule
- 1 chilli paprička (podle chuti)
- 400 g konzervovaných rajčat
- 600 g cukru
- 2 šálky jablečného octa
- 1–2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 vrchovatá lžička soli
- čerstvý sýr
- celozrnný nebo dýňový chléb k podávání
1 Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na menší kousky, dejte je do kastrolu, přidejte nakrájenou cibuli, nasekanou chilli papričku, rajčata, cukr, zázvor a sůl, zahřejte a za občasného míchání vařte asi 2 hodiny.
2 Naplňte ještě horké do čistých sklenic s patentním uzávěrem. Chutney servírujte k sýrům, masu, nebo na kousku pečiva potřeného čerstvým sýrem jako chuťovku.
Grilované broskve s parmskou šunkou
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
- 2–3 broskve
- olivový olej
- 12 proužků parmské šunky
- 250 g čerstvého kozího sýra
- čerstvý rozmarýn
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- párátka
1 Vypeckované, na měsíčky nakrájené broskve krátce ogrilujte (30 sekund z každé strany) na středně teplém grilu lehce potřeném olivovým olejem. Proužky parmské šunky rozložte na pečicí papír, na konec každého proužku dejte kousek (asi 1 lžičku) čerstvého kozího sýra a na něj měsíček ogrilované broskve. Zarolujte a spíchněte párátkem.
2 V misce prošlehejte hořčici s medem, cukrem a sušeným česnekem. Broskve podávejte ozdobené snítkou čerstvého rozmarýnu, pokapané hořčičnou zálivkou.
Grilované žampiony s česnekovým máslem
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6
- 750 g čerstvých žampionů
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- sůl
- špejle
- olivový olej
- čerstvé bylinky
1 V misce smíchejte balzamikový ocet, sójovou omáčku a 2 prolisované stroužky česneku. Očištěné přepůlené žampiony vložte do igelitového sáčku, přilijte připravenou marinádu, jemně v ní houby obalte a nechte asi 30 minut marinovat.
2 V malé pánvi rozehřejte máslo a přidejte zbylé 2 stroužky česneku – najemno nasekané – a špetku soli. Marinované žampiony napíchejte na špejle a grilujte na středně rozpáleném grilu potřeném olivovým olejem asi 5 minut po každé straně. Servírujte teplé, přelité česnekovým máslem a posypané nasekanými bylinkami.