Předkrmy a malá jídla

Nebojte se zkombinovat ovoce se zeleninou a čerstvým sýrem, výsledek příjemně překvapí vaše chuťové pohárky.

Salát z grilovaných paprik

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

 

  • 6 masitých červených paprik
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • pepř, sůl
  • čerstvé bylinky podle chuti

 

1 Papriky ogrilujte nebo upečte, až slupka zhnědne a nafoukne se. Pak je dejte do igelitového sáčku, zabalte do utěrky a nechte v teple zapařit. Tak půjde slupka snadno stáhnout. Oloupané papriky nakrájejte a zbavte semen.

2 Dejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, přidejte nasekaný česnek a čerstvé bylinky, osolte, opepřete a promíchejte. Před podáváním nechte salát vychladit v lednici. Servírujte jako přílohu, například ke grilovanému masu.

 

 

Kanapky s cibulovo-jablečným čatní

Doba přípravy: 150 minut

  • 1 kg jablek
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička (podle chuti)
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 600 g cukru
  • 2 šálky jablečného octa
  • 1–2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • čerstvý sýr
  • celozrnný nebo dýňový chléb k podávání

 

1 Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na menší kousky, dejte je do kastrolu, přidejte nakrájenou cibuli, nasekanou chilli papričku, rajčata, cukr, zázvor a sůl, zahřejte a za občasného míchání vařte asi 2 hodiny.

2 Naplňte ještě horké do čistých sklenic s patentním uzávěrem. Chutney servírujte k sýrům, masu, nebo na kousku pečiva potřeného čerstvým sýrem jako chuťovku.

 

 

Grilované broskve s parmskou šunkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

 

  • 2–3 broskve
  • olivový olej
  • 12 proužků parmské šunky
  • 250 g čerstvého kozího sýra
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • párátka

 

1 Vypeckované, na měsíčky nakrájené broskve krátce ogrilujte (30 sekund z každé strany) na středně teplém grilu lehce potřeném olivovým olejem. Proužky parmské šunky rozložte na pečicí papír, na konec každého proužku dejte kousek (asi 1 lžičku) čerstvého kozího sýra a na něj měsíček ogrilované broskve. Zarolujte a spíchněte párátkem.

2 V misce prošlehejte hořčici s medem, cukrem a sušeným česnekem. Broskve podávejte ozdobené snítkou čerstvého rozmarýnu, pokapané hořčičnou zálivkou.

 

 

Grilované žampiony s česnekovým máslem

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 6

 

  • 750 g čerstvých žampionů
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • špejle
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky

 

1 V misce smíchejte balzamikový ocet, sójovou omáčku a 2 prolisované stroužky česneku. Očištěné přepůlené žampiony vložte do igelitového sáčku, přilijte připravenou marinádu, jemně v ní houby obalte a nechte asi 30 minut marinovat.

2 V malé pánvi rozehřejte máslo a přidejte zbylé 2 stroužky česneku – najemno nasekané – a špetku soli. Marinované žampiony napíchejte na špejle a grilujte na středně rozpáleném grilu potřeném olivovým olejem asi 5 minut po každé straně. Servírujte teplé, přelité česnekovým máslem a posypané nasekanými bylinkami.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si