Foto: Shutterstock

Křehký, šťavnatý, delikátní…

Existuje spousta důvodů, proč si ho zamilovat – chřest je nízkokalorický a má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Dopřejte si ho proto často, a nejlépe čerstvý.

Salát s chřestem a tuňákem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř

 

1 Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte oloupaný chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina měkká. Na talíře naaranžujte vychladlé vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy.

2 Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 

 

Foto: Shutterstock

Toust s chřestem a vejcem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g chřestu
  • 4 velká vejce
  • sůl, pepř

 

1 Jednu stranu každého plátku toustového chleba lehce potřete česnekem. Do pánve nalijte asi 1/2 šálku vody, 1 lžíci olivového oleje a přidejte 1/2 lžičky soli. Vložte chřest, přiveďte k varu a vařte doměkka asi 5 minut.

2 Na druhé pánvi si mezitím připravte na 1 lžíci olivového oleje 4 volská oka – bílky by měly být pevné, ale žloutky stále tekuté. Vejce osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 části, každou položte na připravený toast, navrch dejte vejce a můžete servírovat.

 

 

Foto: Shutterstock

Těstoviny s chřestem a česnekem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 120 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g zeleného chřestu
  • 250 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

 

1 Prošlehejte 120 g změklého másla s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Podle chuti osolte, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice.

2 Těstoviny uvařte a část slité vody dejte stranou. Očištěný chřest nakrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky a na 3 lžících másla orestujte, přidejte 5 lžic vody, ve které se vařily těstoviny a poduste 8–10 minut. Scezené těstoviny promíchejte s podušeným chřestem.
Podávejte s připraveným česnekovým máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Papírové misky na šperky

Papírové misky na šperky

Ze starých novin lze snadno vytvořit lehounké misky, které můžete využít jako praktickou dekoraci. Jak si je na závěr vyzdobíte, je čistě na vaší fantazii.

Celý článek

Nápady na DIY úložná řešení

Nápady na DIY úložná řešení

V každé domácnosti se potýkáme s výzvou, jak efektivně uskladnit naše věci. Máme pro vás inspiraci, jak vytvořit úložná řešení, která nejen udrží vaši domácnost v pořádku, ale navíc je pořídíte levně a chytře.

Celý článek

Čemeřice kvetou i v zimě

Čemeřice kvetou i v zimě

Chcete-li obdivovat rozkvetlou zahradu i v zimě, vysaďte na záhony čemeřice. Stačí, když se teploty dostanou nad nulu – poupata se rozvinou i na sněhu. Pokud se mráz vrátí, jednoduše se zavřou, aby s lepším počasím zase vykvetla.

Celý článek