Foto: Shutterstock

Křehký, šťavnatý, delikátní…

Existuje spousta důvodů, proč si ho zamilovat – chřest je nízkokalorický a má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Dopřejte si ho proto často, a nejlépe čerstvý.

Salát s chřestem a tuňákem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř

 

1 Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte oloupaný chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina měkká. Na talíře naaranžujte vychladlé vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy.

2 Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 

 

Foto: Shutterstock

Toust s chřestem a vejcem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g chřestu
  • 4 velká vejce
  • sůl, pepř

 

1 Jednu stranu každého plátku toustového chleba lehce potřete česnekem. Do pánve nalijte asi 1/2 šálku vody, 1 lžíci olivového oleje a přidejte 1/2 lžičky soli. Vložte chřest, přiveďte k varu a vařte doměkka asi 5 minut.

2 Na druhé pánvi si mezitím připravte na 1 lžíci olivového oleje 4 volská oka – bílky by měly být pevné, ale žloutky stále tekuté. Vejce osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 části, každou položte na připravený toast, navrch dejte vejce a můžete servírovat.

 

 

Foto: Shutterstock

Těstoviny s chřestem a česnekem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 120 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g zeleného chřestu
  • 250 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

 

1 Prošlehejte 120 g změklého másla s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Podle chuti osolte, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice.

2 Těstoviny uvařte a část slité vody dejte stranou. Očištěný chřest nakrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky a na 3 lžících másla orestujte, přidejte 5 lžic vody, ve které se vařily těstoviny a poduste 8–10 minut. Scezené těstoviny promíchejte s podušeným chřestem.
Podávejte s připraveným česnekovým máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek