Křehký, šťavnatý, delikátní…

Existuje spousta důvodů, proč si ho zamilovat – chřest je nízkokalorický a má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Dopřejte si ho proto často, a nejlépe čerstvý.

Salát s chřestem a tuňákem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř

 

1 Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte oloupaný chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina měkká. Na talíře naaranžujte vychladlé vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy.

2 Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 

 

Foto: Shutterstock

Toust s chřestem a vejcem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g chřestu
  • 4 velká vejce
  • sůl, pepř

 

1 Jednu stranu každého plátku toustového chleba lehce potřete česnekem. Do pánve nalijte asi 1/2 šálku vody, 1 lžíci olivového oleje a přidejte 1/2 lžičky soli. Vložte chřest, přiveďte k varu a vařte doměkka asi 5 minut.

2 Na druhé pánvi si mezitím připravte na 1 lžíci olivového oleje 4 volská oka – bílky by měly být pevné, ale žloutky stále tekuté. Vejce osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 části, každou položte na připravený toast, navrch dejte vejce a můžete servírovat.

 

 

Foto: Shutterstock

Těstoviny s chřestem a česnekem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 120 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g zeleného chřestu
  • 250 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

 

1 Prošlehejte 120 g změklého másla s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Podle chuti osolte, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice.

2 Těstoviny uvařte a část slité vody dejte stranou. Očištěný chřest nakrájejte na cca 5 cm dlouhé kousky a na 3 lžících másla orestujte, přidejte 5 lžic vody, ve které se vařily těstoviny a poduste 8–10 minut. Scezené těstoviny promíchejte s podušeným chřestem.
Podávejte s připraveným česnekovým máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…