Čokoládové mlsání

Nejen na sváteční tabuli patří i dezert. Pokud patříte k milovníkům čokolády, jistě oceníte pár tipů na recepty, ve kterých hraje čokoláda důležitou roli.

Brownies s oříšky

  • 30 ml brandy
  • 100 g sušených brusinek
  • 300 g kvalitní tmavé čokolády
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 100 g lískových oříšků
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 180 °C. Brusinky namočte do brandy a nechte nasáknout. V misce umístěné ve vodní lázni rozehřejte máslo a nalámanou čokoládu a dohladka směs rozmíchejte. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Poté vmíchejte čokoládovou směs do vaječné pěny a přimíchejte mouku, koření, brusinky a nasekané oříšky. Nalijte těsto na plech potažený pečicím papírem, uhlaďte povrch a pečte asi 25–30 minut, dokud těsto nebude na povrchu pevné. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

 


Čokoládová pěna

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 45 g tmavého třtinového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • oříšky na posypání

Čokoládu nechte rozpustit v misce umístěné ve vodní lázni. Bílky ušlehejte dotuha, přidejte cukr a vymíchejte do tuhé a lesklé hmoty. K mírně zchladlé čokoládě přidejte 60 ml smetany a všechny žloutky a opatrně promíchejte. Nakonec do směsi po částech vmíchejte tuhé bílky. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a opět ji po částech a opatrně přimíchejte k čokoládové pěně. Hotovou pěnu rozdělte do čtyř pohárů dejte ji minimálně 4 hodiny chladit, nejlépe však přes noc. Podávejte ji posypanou nasekanými lískovými oříšky.

 


Sváteční tiramisu

  • 400 g dlouhých piškotů
  • 200 ml uvařené kávy (espressa)
  • 100 ml mandlového likéru (např. amaretto)
  • 4 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 750 g mascarpone
  • 2 bílky
  • kakao holandského typu
200 ml uvařeného espressa nalijte do misky, přilijte likér a promíchejte. Ve směsi pak namáčejte piškoty z obou stran a ukládejte je vedle sebe do pekáčku nebo koláčové formy.

Vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte mascarpone a ručně metličkou krém prošlehejte. V jiné misce vyšlehejte bílky do sněhu a po lžících ho přidávejte do krému a vždy jemně zamíchejte. Polovinu krému navrstvěte na piškoty ve formě a přidejte další vrstvu piškotů. Navrch dejte jemnou vrstvu krému, urovnejte a pusťte se do vytváření kopečků, které dodají tiramisu punc luxusního dezertu. Vytvářejte je s pomocí cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Hotové tiramisu dejte minimálně na 4 hodiny odležet do lednice. Před podáváním ho posypte jemnou vrstvou kakaa.


Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.