Čokoládové mlsání

Nejen na sváteční tabuli patří i dezert. Pokud patříte k milovníkům čokolády, jistě oceníte pár tipů na recepty, ve kterých hraje čokoláda důležitou roli.

Brownies s oříšky

  • 30 ml brandy
  • 100 g sušených brusinek
  • 300 g kvalitní tmavé čokolády
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 300 g třtinového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 100 g lískových oříšků
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 180 °C. Brusinky namočte do brandy a nechte nasáknout. V misce umístěné ve vodní lázni rozehřejte máslo a nalámanou čokoládu a dohladka směs rozmíchejte. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Poté vmíchejte čokoládovou směs do vaječné pěny a přimíchejte mouku, koření, brusinky a nasekané oříšky. Nalijte těsto na plech potažený pečicím papírem, uhlaďte povrch a pečte asi 25–30 minut, dokud těsto nebude na povrchu pevné. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

 


Čokoládová pěna

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 45 g tmavého třtinového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • oříšky na posypání

Čokoládu nechte rozpustit v misce umístěné ve vodní lázni. Bílky ušlehejte dotuha, přidejte cukr a vymíchejte do tuhé a lesklé hmoty. K mírně zchladlé čokoládě přidejte 60 ml smetany a všechny žloutky a opatrně promíchejte. Nakonec do směsi po částech vmíchejte tuhé bílky. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a opět ji po částech a opatrně přimíchejte k čokoládové pěně. Hotovou pěnu rozdělte do čtyř pohárů dejte ji minimálně 4 hodiny chladit, nejlépe však přes noc. Podávejte ji posypanou nasekanými lískovými oříšky.

 


Sváteční tiramisu

  • 400 g dlouhých piškotů
  • 200 ml uvařené kávy (espressa)
  • 100 ml mandlového likéru (např. amaretto)
  • 4 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 750 g mascarpone
  • 2 bílky
  • kakao holandského typu

200 ml uvařeného espressa nalijte do misky, přilijte likér a promíchejte. Ve směsi pak namáčejte piškoty z obou stran a ukládejte je vedle sebe do pekáčku nebo koláčové formy.

Vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte mascarpone a ručně metličkou krém prošlehejte. V jiné misce vyšlehejte bílky do sněhu a po lžících ho přidávejte do krému a vždy jemně zamíchejte. Polovinu krému navrstvěte na piškoty ve formě a přidejte další vrstvu piškotů. Navrch dejte jemnou vrstvu krému, urovnejte a pusťte se do vytváření kopečků, které dodají tiramisu punc luxusního dezertu. Vytvářejte je s pomocí cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Hotové tiramisu dejte minimálně na 4 hodiny odležet do lednice. Před podáváním ho posypte jemnou vrstvou kakaa.


Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.