Horké dezerty

Nejste nadšení z chladnějšího počasí? Zvedněte si náladu vynikajícím teplým moučníkem. Nejen, že vás zahřeje, ale potěší i vaše chuťové pohárky.

Čokoládový fondán

  • máslo na vymazání formiček
  • 125 g kvalitní hořké čokolády
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 4 větší vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 65 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • zmrzlina k podávání

Formičky (např. na muffiny) vymažte máslem a po obvodu je vyložte pečicím papírem tak, aby formičku zlehka přesahoval. Vyskládejte je na plech potažený pečicím papírem. V misce ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a máslo a směs lehce osolte. V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte. Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte do lednice minimálně na 2 hodiny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 9–10 minut. Vnitřek fondánu by měl zůstat tekutý. Podávejte je s kopečkem oblíbené zmrzliny.

 


Domácí vafle

  • 250 g mouky
  • 4 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 20 g droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 300 ml vlažného mléka
  • med a ovoce k podávání

Udělejte si kvásek – rozmíchejte droždí se lžící mouky a cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechte vzejít. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do pěny. Do mouky přidejte cukr, špetku soli, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé mléko a vypracujte hladké a mírně tekuté těsto. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do vykynutého těsta, dokud se dokonale nespojí. Na rozpálený vaflovač postupně lijte těsto a nechte vafle upéct dozlatova. Podávejte teplé, pokapané medem, s čerstvým ovocem.


Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek