Sváteční recepty

Jarní svátky se neobejdou bez jídel z čerstvé zeleniny a vajec. Vhod přijdou i zdravé saláty a originální jednohubky.

Čočkový salát s vejcem

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g uvařené čočky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce vinného octa
  • cukr
  • sůl, pepř
  • 4 vařená vejce

 

1 Uvařenou čočku dejte do misky, vmíchejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a pokrájenou papriku.

2 Na zálivku prošlehejte ocet, cukr, sůl a pepř s trochou vody a vmíchejte do čočky. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 

 

Jednohubky s lehkou vajíčkovou pomazánkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 lžíce krémového sýra
  • 1 lžíce smetanového jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • čerstvé ředkvičky
  • salátová okurka
  • toustový chléb
  • řeřichové výhonky

 

1 Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte je do misky a promíchejte s čerstvým krémovým sýrem, smetanovým jogurtem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem.

2 Pomazánku mažte na čtverečky toustového chleba, poklaďte je kolečky čerstvých ředkviček a salátové okurky a posypte řeřichovými výhonky.

 

 

 

Veselý salát se zajíčky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 2 hlávkové saláty
  • čerstvý polníček
  • 4 silnější mrkve
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 400 ml vody

 

1 Opraný hlávkový salát natrhejte na menší kousky a dejte je do mísy spolu s čerstvým polníčkem. Mrkve očistěte a nakrájejte na plátky. Ostrým nožíkem z nich podle obrázku vykrájejte siluety zajíčků.

2 V horké vodě rozmíchejte cukr a ocet a podle chuti zálivku osolte. Nechte nálev vychladnout. Pak ho nalijte do salátu, promíchejte, rozdělte do misek a každou ozdobte mrkvovými zajíčky.

 

 

 

Toasty s vejcem

Doba přípravy: 25 minut

  • toustový chléb
  • čerstvý krémový sýr
  • čerstvé ředkvičky
  • salátová okurka
  • natvrdo vařená vejce
  • čerstvý polníček

 

1 Toustový chléb nasucho opečte v topinkovači nebo na grilovací či obyčejné pánvi.

2 Opečené tousty namažte krémovým sýrem a poklaďte plátky ředkviček a salátové okurky. Dozdobte je plátky natvrdo uvařených vajec a čerstvým polníčkem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek