Sváteční recepty

Jarní svátky se neobejdou bez jídel z čerstvé zeleniny a vajec. Vhod přijdou i zdravé saláty a originální jednohubky.

Čočkový salát s vejcem

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g uvařené čočky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce vinného octa
  • cukr
  • sůl, pepř
  • 4 vařená vejce

 

1 Uvařenou čočku dejte do misky, vmíchejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a pokrájenou papriku.

2 Na zálivku prošlehejte ocet, cukr, sůl a pepř s trochou vody a vmíchejte do čočky. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 

 

Jednohubky s lehkou vajíčkovou pomazánkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 lžíce krémového sýra
  • 1 lžíce smetanového jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • čerstvé ředkvičky
  • salátová okurka
  • toustový chléb
  • řeřichové výhonky

 

1 Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte je do misky a promíchejte s čerstvým krémovým sýrem, smetanovým jogurtem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem.

2 Pomazánku mažte na čtverečky toustového chleba, poklaďte je kolečky čerstvých ředkviček a salátové okurky a posypte řeřichovými výhonky.

 

 

 

Veselý salát se zajíčky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 2 hlávkové saláty
  • čerstvý polníček
  • 4 silnější mrkve
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 400 ml vody

 

1 Opraný hlávkový salát natrhejte na menší kousky a dejte je do mísy spolu s čerstvým polníčkem. Mrkve očistěte a nakrájejte na plátky. Ostrým nožíkem z nich podle obrázku vykrájejte siluety zajíčků.

2 V horké vodě rozmíchejte cukr a ocet a podle chuti zálivku osolte. Nechte nálev vychladnout. Pak ho nalijte do salátu, promíchejte, rozdělte do misek a každou ozdobte mrkvovými zajíčky.

 

 

 

Toasty s vejcem

Doba přípravy: 25 minut

  • toustový chléb
  • čerstvý krémový sýr
  • čerstvé ředkvičky
  • salátová okurka
  • natvrdo vařená vejce
  • čerstvý polníček

 

1 Toustový chléb nasucho opečte v topinkovači nebo na grilovací či obyčejné pánvi.

2 Opečené tousty namažte krémovým sýrem a poklaďte plátky ředkviček a salátové okurky. Dozdobte je plátky natvrdo uvařených vajec a čerstvým polníčkem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…