Domácí vývary

Poctivý vývar se hodí nejen na přípravu polévek, ale i mnoha dalších jídel. Lepší než kupovaný bude takový, který si připravíte doma z čerstvých surovin.

Kuřecí vývar

  • 4 l vody
  • 1 lžíce másla
  • 200 g kuřecích hřbetů
  • 200 g kuřecích krků
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel či pastinák
  • 1/4 celeru
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • hrst petrželové natě

 

Zeleninu nakrájejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte cibuli a pórek. Když zesklovatí, přidejte kuřecí hřbety a krky a také je orestujte lehce do hněda. Nakonec přidejte zbytek zeleniny a koření a hrnec zalijte studenou vodou. Vývar přiveďte k varu a plamen ztlumte na polovinu. Nesolte. Nechte vývar probublávat asi 5 hodin. Podle potřeby dolévejte vyvařenou vodu. Nakonec jej sceďte přes jemné síto.

 

 

Hovězí vývar

  • 3 l vody
  • 500 g hovězího hrudí (příp. hřbet, nožičky, maso z krku, plec, oháňka či morkové kosti)
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • olej
 

Hovězí maso a zeleninu nakrájejte. Cibuli a česnek neloupejte, česnek jen rozkrojte nebo rozmáčkněte. Vše osmahněte na oleji, přidejte koření, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu. Poté zmírněte teplotu a nechte táhnout alespoň tři hodiny. Vodu během varu dolévejte a sbírejte vzniklou pěnu. Vývar sceďte přes jemný cedník nebo plátýnko.

 

Vývar z vepřových kostí

  • 3 l vody
  • 500 g vepřových kostí
  • 50 g cibule
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 5 kuliček celého černého pepře

 

Omyté a rozsekané kosti vložte do hrnce, zalijte vodou a uveďte pomalu do varu. Pak přidejte celý pepř a na čtvrtky nakrájenou cibuli. Snižte teplotu a kosti zvolna vařte 2–3 hodiny. Vyvařenou vodu dolévejte. Do vývaru přidejte očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu a zvolna ji uvařte doměkka. Hotový vývar přeceďte přes husté síto.

 

 

Zeleninový vývar

  • 3,5 l vody
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • 2 rajčata
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 1 palička česneku
  • svazek zelené petrželky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • špetka kmínu

 

Zeleninu důkladně omyjte, dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte ji i s kořením hodinu mírným varem, poté vývar sceďte. Na zeleninový vývar můžete použít jakoukoli tvrdší zeleninu, kterou máte rádi.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.