Domácí vývary

Poctivý vývar se hodí nejen na přípravu polévek, ale i mnoha dalších jídel. Lepší než kupovaný bude takový, který si připravíte doma z čerstvých surovin.

Kuřecí vývar

  • 4 l vody
  • 1 lžíce másla
  • 200 g kuřecích hřbetů
  • 200 g kuřecích krků
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel či pastinák
  • 1/4 celeru
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • hrst petrželové natě

 

Zeleninu nakrájejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte cibuli a pórek. Když zesklovatí, přidejte kuřecí hřbety a krky a také je orestujte lehce do hněda. Nakonec přidejte zbytek zeleniny a koření a hrnec zalijte studenou vodou. Vývar přiveďte k varu a plamen ztlumte na polovinu. Nesolte. Nechte vývar probublávat asi 5 hodin. Podle potřeby dolévejte vyvařenou vodu. Nakonec jej sceďte přes jemné síto.

 

 

Hovězí vývar

  • 3 l vody
  • 500 g hovězího hrudí (příp. hřbet, nožičky, maso z krku, plec, oháňka či morkové kosti)
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • olej
 

Hovězí maso a zeleninu nakrájejte. Cibuli a česnek neloupejte, česnek jen rozkrojte nebo rozmáčkněte. Vše osmahněte na oleji, přidejte koření, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu. Poté zmírněte teplotu a nechte táhnout alespoň tři hodiny. Vodu během varu dolévejte a sbírejte vzniklou pěnu. Vývar sceďte přes jemný cedník nebo plátýnko.

 

Vývar z vepřových kostí

  • 3 l vody
  • 500 g vepřových kostí
  • 50 g cibule
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 5 kuliček celého černého pepře

 

Omyté a rozsekané kosti vložte do hrnce, zalijte vodou a uveďte pomalu do varu. Pak přidejte celý pepř a na čtvrtky nakrájenou cibuli. Snižte teplotu a kosti zvolna vařte 2–3 hodiny. Vyvařenou vodu dolévejte. Do vývaru přidejte očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu a zvolna ji uvařte doměkka. Hotový vývar přeceďte přes husté síto.

 

 

Zeleninový vývar

  • 3,5 l vody
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • 2 rajčata
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 1 palička česneku
  • svazek zelené petrželky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • špetka kmínu

 

Zeleninu důkladně omyjte, dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte ji i s kořením hodinu mírným varem, poté vývar sceďte. Na zeleninový vývar můžete použít jakoukoli tvrdší zeleninu, kterou máte rádi.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek