Domácí vývary

Poctivý vývar se hodí nejen na přípravu polévek, ale i mnoha dalších jídel. Lepší než kupovaný bude takový, který si připravíte doma z čerstvých surovin.

Kuřecí vývar

  • 4 l vody
  • 1 lžíce másla
  • 200 g kuřecích hřbetů
  • 200 g kuřecích krků
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel či pastinák
  • 1/4 celeru
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • hrst petrželové natě

 

Zeleninu nakrájejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte cibuli a pórek. Když zesklovatí, přidejte kuřecí hřbety a krky a také je orestujte lehce do hněda. Nakonec přidejte zbytek zeleniny a koření a hrnec zalijte studenou vodou. Vývar přiveďte k varu a plamen ztlumte na polovinu. Nesolte. Nechte vývar probublávat asi 5 hodin. Podle potřeby dolévejte vyvařenou vodu. Nakonec jej sceďte přes jemné síto.

 

 

Hovězí vývar

  • 3 l vody
  • 500 g hovězího hrudí (příp. hřbet, nožičky, maso z krku, plec, oháňka či morkové kosti)
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • olej
 

Hovězí maso a zeleninu nakrájejte. Cibuli a česnek neloupejte, česnek jen rozkrojte nebo rozmáčkněte. Vše osmahněte na oleji, přidejte koření, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu. Poté zmírněte teplotu a nechte táhnout alespoň tři hodiny. Vodu během varu dolévejte a sbírejte vzniklou pěnu. Vývar sceďte přes jemný cedník nebo plátýnko.

 

Vývar z vepřových kostí

  • 3 l vody
  • 500 g vepřových kostí
  • 50 g cibule
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 5 kuliček celého černého pepře

 

Omyté a rozsekané kosti vložte do hrnce, zalijte vodou a uveďte pomalu do varu. Pak přidejte celý pepř a na čtvrtky nakrájenou cibuli. Snižte teplotu a kosti zvolna vařte 2–3 hodiny. Vyvařenou vodu dolévejte. Do vývaru přidejte očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu a zvolna ji uvařte doměkka. Hotový vývar přeceďte přes husté síto.

 

 

Zeleninový vývar

  • 3,5 l vody
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 4 řapíky řapíkatého celeru
  • 2 rajčata
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 1 palička česneku
  • svazek zelené petrželky
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • špetka kmínu

 

Zeleninu důkladně omyjte, dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte ji i s kořením hodinu mírným varem, poté vývar sceďte. Na zeleninový vývar můžete použít jakoukoli tvrdší zeleninu, kterou máte rádi.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.