
Variace nejen s chřestem
Chřest se sýrovou omáčkou
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4
- 2 svazky chřestu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce strouhaného polotvrdého sýra (eidam, čedar, gouda)
- 300 ml mléka
- 150 ml kysané smetany
- 2 žloutky
- sůl, pepř
1 Oloupaný chřest povařte asi 15 minut v osolené vodě doměkka, vyjměte a nechte okapat. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem, rozšlehejte, osolte a povařte na hustý bešamel.
2 Přidejte strouhaný sýr a ještě asi 5 minut povařte. Pak odstavte, vmíchejte smetanu rozšlehanou se žloutky a už nevařte. Uvařený chřest přelijte omáčkou a podávejte.

Salát s quinoou a chřestem
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 150 g quinoy
- 500 ml vody
- olivový olej
- 2 svazky zeleného chřestu
- 1 svazek ředkviček
- čerstvá roketa
- hrozinky
- pekanové nebo vlašské ořechy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky olivového oleje
- sůl
1 Quinou povařte v mírně osolené vodě, dokud ji všechnu neabsorbuje (12–15 minut). Chřest očistěte, odlomte zdřevnatělé části a 3 minuty povařte. Quinou dejte do mísy, přidejte povařený a na špalíčky pokrájený chřest, ředkvičky nakrájené na kolečka, podle chuti přisypte hrozinky a ořechy a promíchejte.
2 Z citronové šťávy, medu a olivového oleje vyšlehejte dresink a vmíchejte ho do salátu. Nakonec do salátu zamíchejte čerstvé listy rukoly a podávejte.

Grilovaný zelený chřest ve slanině
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4
- 500 g zeleného chřestu
- 200 g anglické slaniny
- grilovací koření
- olivový olej
1 Chřest ve spodní části oloupejte a odlomte zdřevnatělé konce. Jednotlivé stonky spirálovitě obalte slaninou, špičky nechte vyčnívat. V olivovém oleji rozmíchejte grilovací koření a obalený chřest směsí potřete.
2 Grilujte dozlatova, během grilovaní otáčejte a podle potřeby potírejte chřest olejem s kořením.

Salát s roketou, jahodami a quinoou
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 2
- 1/4 šálku quinoy
- 4 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 100 g rokety
- 100 g čerstvých jahod
- sezamová semínka
1 Quinou uvařte podle návodu na obalu. Z citronové šťávy, medu, olivového oleje vyšlehejte dresink a podle chuti ho osolte a opepřete.
2 Do mísy dejte quinou, omytou roketu a pokrájené jahody, zakápněte připraveným dresinkem a lehce promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.