Variace nejen s chřestem

Zelené vitaminy

Chřest se sýrovou omáčkou

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 2 svazky chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce strouhaného polotvrdého sýra (eidam, čedar, gouda)
  • 300 ml mléka
  • 150 ml kysané smetany
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř

 

1 Oloupaný chřest povařte asi 15 minut v osolené vodě doměkka, vyjměte a nechte okapat. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem, rozšlehejte, osolte a povařte na hustý bešamel.

2 Přidejte strouhaný sýr a ještě asi 5 minut povařte. Pak odstavte, vmíchejte smetanu rozšlehanou se žloutky a už nevařte. Uvařený chřest přelijte omáčkou a podávejte.

 

 

Salát s quinoou a chřestem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 150 g quinoy
  • 500 ml vody
  • olivový olej
  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá roketa
  • hrozinky
  • pekanové nebo vlašské ořechy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl

 

1 Quinou povařte v mírně osolené vodě, dokud ji všechnu neabsorbuje (12–15 minut). Chřest očistěte, odlomte zdřevnatělé části a 3 minuty povařte. Quinou dejte do mísy, přidejte povařený a na špalíčky pokrájený chřest, ředkvičky nakrájené na kolečka, podle chuti přisypte hrozinky a ořechy a promíchejte.

2 Z citronové šťávy, medu a olivového oleje vyšlehejte dresink a vmíchejte ho do salátu. Nakonec do salátu zamíchejte čerstvé listy rukoly a podávejte.

 

 

Grilovaný zelený chřest ve slanině

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g anglické slaniny
  • grilovací koření
  • olivový olej

 

1 Chřest ve spodní části oloupejte a odlomte zdřevnatělé konce. Jednotlivé stonky spirálovitě obalte slaninou, špičky nechte vyčnívat. V olivovém oleji rozmíchejte grilovací koření a obalený chřest směsí potřete.

2 Grilujte dozlatova, během grilovaní otáčejte a podle potřeby potírejte chřest olejem s kořením.

 

 

Salát s roketou, jahodami a quinoou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 2

  • 1/4 šálku quinoy
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 100 g rokety
  • 100 g čerstvých jahod
  • sezamová semínka

 

1 Quinou uvařte podle návodu na obalu. Z citronové šťávy, medu, olivového oleje vyšlehejte dresink a podle chuti ho osolte a opepřete.

2 Do mísy dejte quinou, omytou roketu a pokrájené jahody, zakápněte připraveným dresinkem a lehce promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek