Jedinečné potěšení z mladých brambor

V létě si můžeme dopřát kulinářský zážitek v podobě mlaďoučkých brambor jemné chuti. Připravte si z nich salát, opečte je nebo je podávejte jen tak vařené, přelité máslem.

 

S česnekovým máslem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 kg nových brambor
  • sůl
  • kmín
  • snítka libečku
  • 40 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • hrst nasekaného kopru nebo petrželové nati

1 Důkladně omyté nové brambory uvařte v osolené vodě s kmínem a snítkou libečku doměkka. Podle potřeby oloupejte nebo nechte ve slupce a pokrájejte.

2 Máslo rozpusťte v kastrůlku, přidejte prolisovaný česnek, nechte vzkypět a jím přelijte uvařené brambory. Podle chuti osolte, lehce promíchejte a podávejte s nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou.

 

 


Bramborový salát s ředkvičkami a jogurtem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • 200 g ředkviček
  • 4 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr

1 Menší nové brambory omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, pokrájejte. Přidejte omyté ředkvičky nakrájené na kolečka. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte.

2 Jogurt smíchejte s hořčicí a citronovou šťávou a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte k bramborům s ředkvičkami a promíchejte. Salát podávejte s nakrájeným vařeným vejcem, posypaný nasekaným čerstvým koprem.

 

 

Letní salát s lososem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 400 g menších nových brambor
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 červená cibule
  • 2 sladkokyselé okurky nakladačky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 lžíce kaparů
  • 200 g lososa uzeného teplým kouřem

1 Omyté nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, oloupejte a nakrájejte zhruba na čtvrtky (podle velikosti). Olivový olej smíchejte s vinným octem, solí a cukrem. Nálevem přelijte ještě horké brambory a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a nakládané okurky, nasekaný kopr a kapary a promíchejte. Podávejte s filetem lososa natrhaným na kousky.

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Byliny pro péči o ústní dutinu

Byliny pro péči o ústní dutinu

Citlivé nebo zanícené dásně, afty či jiné bolestivé problémy v ústech dovedou nepříjemně potrápit. K jejich léčbě se osvědčila přírodní cesta. Které bylinky vám mohou pomoct?

Celý článek

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Svíčka jako dekorace

Svíčka jako dekorace

Můžete je použít jako originální, vlastnoručně vyrobený dárek, nebo si s nimi zkrášlit vlastní interiér. Vytvořte si dekorativní svíčky zdobené sušenými květinami.

Celý článek

Renovovaný srdíčkový závěs

Renovovaný srdíčkový závěs

Některé starší dekorace se časem okoukají, tak proč jim nedat nový vzhled? Zrenovujte je s námi pomocí ubrousků, akrylových barev a plastických motivů. Podívejte se, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.