Jedinečné potěšení z mladých brambor

V létě si můžeme dopřát kulinářský zážitek v podobě mlaďoučkých brambor jemné chuti. Připravte si z nich salát, opečte je nebo je podávejte jen tak vařené, přelité máslem.

 

S česnekovým máslem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 1 kg nových brambor
  • sůl
  • kmín
  • snítka libečku
  • 40 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • hrst nasekaného kopru nebo petrželové nati

1 Důkladně omyté nové brambory uvařte v osolené vodě s kmínem a snítkou libečku doměkka. Podle potřeby oloupejte nebo nechte ve slupce a pokrájejte.

2 Máslo rozpusťte v kastrůlku, přidejte prolisovaný česnek, nechte vzkypět a jím přelijte uvařené brambory. Podle chuti osolte, lehce promíchejte a podávejte s nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou.

 

 


Bramborový salát s ředkvičkami a jogurtem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • 200 g ředkviček
  • 4 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička celozrnné hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr

1 Menší nové brambory omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, pokrájejte. Přidejte omyté ředkvičky nakrájené na kolečka. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte.

2 Jogurt smíchejte s hořčicí a citronovou šťávou a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte k bramborům s ředkvičkami a promíchejte. Salát podávejte s nakrájeným vařeným vejcem, posypaný nasekaným čerstvým koprem.

 

 

Letní salát s lososem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 400 g menších nových brambor
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 červená cibule
  • 2 sladkokyselé okurky nakladačky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 lžíce kaparů
  • 200 g lososa uzeného teplým kouřem

1 Omyté nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, oloupejte a nakrájejte zhruba na čtvrtky (podle velikosti). Olivový olej smíchejte s vinným octem, solí a cukrem. Nálevem přelijte ještě horké brambory a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a nakládané okurky, nasekaný kopr a kapary a promíchejte. Podávejte s filetem lososa natrhaným na kousky.

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…